Dagens recept: Choklad cupcakes

Danielle Schill har drivit sin blogg Heavenly Cupcake ända sedan 2008, vilket kvalificerar henne till en av veteranerna inom bak- och dessertbloggare i landet. Danielle behärskar sociala medier utan och innan och du finner Heavenly Cupcake på samtliga av de vanligaste sociala plattformarna. Hon är även en av få bak- och dessertbloggare i landet som anammar YouTube som en kanal för att nå ut. För tre veckor sedan utsågs Danielles blogg till bästa bak- och dessertblogg under en prisutdelning arrangerat av Matbloggspriset på Mitt-Kökmässan. Hennes blogg är stilren med pedagogiska förklaringar om hur du gör från ax till limpa och i kombinationen med snygga foton skapar det en behaglig inramning. Jag gillar bloggen skarpt och om du vill finna recept så har du kommit rätt för har man bakat och bloggat sedan 2008 så finns det en oanad källa till receptbank hos Danielle! Spana in Danielles recept på choklad cupcakes med en marängsmörkräm med kola, slurp va gott! Receptet sparas i receptbanken här.

untitled

Choklad cupcakes (med en marängsmörkräm med kola)

✽ 50g smör
✽ 1 1/2dl socker
✽ 1 tsk vaniljsocker
✽ 1 ägg
✽ 1dl varmt vatten
✽ 1/2dl kakao
✽ 2 1/4dl vetemjöl
✽ 1 nypa salt
✽ 1 1/2tsk bakpulver
✽ 12 st mjuka kolor
✽ 50g hackad mörk choklad

Så här gör du

Vispa det rumstempererade smöret och sockret mjukt och luftigt. Tillsätt ägget och vaniljsockret och vispa ordentligt till en jämn smet. Blanda samman det varma vattnet och kakaon i en skål. Vispa till det löst sig helt. Vispa sedan ner det i smeten. Sikta ner övriga ingredienser och vänd försiktigt ned dem tillsammans med den hackade chokladen tills allt blandat sig. Ställ pappersformar i en muffinsplåt och fyll dem till cirka hälften. Tryck därefter ner in kola i varje form. Grädda i 180 grader i cirka 20 minuter. De är klara när en sticka kommer ut ren. Ta ut dem och låt svalna helt på galler.

Swiss Meringue Caramel Buttercream

✽4st stora äggvitor (eller 120g)
✽ 2 1/4dl socker
✽ 250g smör
✽ 1dl karamelliserad mjölk

Så här gör du

Om du inte köpt färdigkokad kondenserad mjölk (som jag gjorde) måste du koka den först så att den blir kola. Ta bort pappersetiketten från burken. Ställ burken i en stor kastrull och fyll på med vatten. Burken måste vara helt täckt med vatten och gärna några centimeter under vattenytan. Sedan ska burken koka i ungefär tre timmar. Burken får aldrig under dessa tre timmar komma över vattennivån. Man måste alltså titta till burken med jämna mellanrum.

Innan du börjar kan det vara en god idé att plocka fram alla ingredienserna så att du har dem tillgängliga. Dela smöret i kuber, ungefär lika stora som en matsked, och lägg dem på en tallrik för att bli rumsvarma.

Du ska vispa äggvitorna och socker över vattenbad. Se till att vattnet i grytan under INTE når botten på skålen du ställer på. Då kokas äggvitan och blir förstörd. Börja värma vattnet tills det puttrar. Det ska inte stormkoka. Se också till att det inte är några fettrester i skålen du ska använda. Allra bäst är metallskålar eller glasskålar för detta. För att vara på den säkra sidan kan du ta lite pressad citronsaft på ett hushållspapper och gnida insidan av skålen med det.

Knäck äggen försiktigt och var noga med att inte få med någon gula ner i bunken. Blanda ner sockret. Ställ skålen med ägg och socker över kastrullen med lätt kokande vatten. Stoppa ner en godistermometer (alltså en digital gjord för matlagning och bakning). Vispa hela tiden, du behöver inte oroa dig för att det inte blir stelt, det ska det inte bli än. Skrapa ner sockret från kanterna av skålen så att allt socker löser sig. När äggvitan nått 60 grader tar du av skålen från värmen.

Antingen häller du över blandningen i en mixen, typ Kitchen Aid eller så vispar du med elvispen. Vispa de varma äggvitorna tills skålen blivit ljummen/kall och det blivit en tjock, glansig maräng som bildar styva toppar när du tar bort vispen. Nu kan det vara bra att ha lite hjälp om du använder elvisp. Kuberna med rumsvarmt smör ska tillsättas en i taget. De ska bli helt uppblandade i marängen innan du stoppar ner nästa. Ett bra tips är att räkna till 15 mellan varje.

När allt smör är tillsatt fortsätter du att vispa marängsmörkrämen tills den är jämn och glansig. Tillsätt sedan den kokade kondenserade mjölken lite i taget tills du fått en smak du gillar. En deciliter brukar vara lagom. Det som blir över i burken med kola kan du antingen använda till annat eller frysa in till en annan gång.

Fyll en spritspåse med frostingen och spritsa på avsvalnade cupcakes. Sikta över lite kakao eller dekorera med strössel, sugerpasteblommor osv. Servera dem rumsvarma.

Lycka till.

Danielle_110901_2

Danielle Schill
Heavenly Cupcake
E-post: info@heavenlycupcake.se
Blogg: Här
Facebook: Här
Instagram: Här
Pinterest: Här
Twitter: Här
YouTube: Här

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.