Det smarta hemmet

Våra hem blir allt smartare med alla möjliga finesser och det uppkopplade köket med vitvaror som håller koll på innehåll, varornas utgångsdatum och när du behöver fylla på mer varor har länge varit ett begrepp. Numera finns det möjlighet att styra det mesta i hemmet med en mobil enhet såsom larm, belysning, reglering av värme och luftfuktighet och i inom en snar framtid kommer hälso- och sjukvården att flytta in hemmet med hjälp av tekniken.

Inom fem år är var tionde vitvara (spis, kyl, frys och tvättmaskin) uppkopplad mot ett datamoln som låter användaren fjärrstyra hemmet via mobiltelefon spår Electrolux. Samma företag har nyligen anslutit sig till Googles Early Access Program för operativsystemet Brillo och kommunikationsprotokollet Weave för “Internet of things” i syfte att utveckla uppkopplade hushållsapparater för smarta hem. Electrolux kommer bla visa upp en ångugn i Googles utställning på CES 2016 utrustad med en kamera som visar en live video feed från ugnen direkt till din mobil eller surfplatta och du kan justera temperatur direkt med din enhet.

I Microsoft vision av det framtida köket finns en projektor i taket som läser av föremålen som du ställt på bordet. Projektorn som är koppad till hemmets dator läser upp recepten och kan även via röststyrning tala om hur du skall blanda ihop ingredienserna.

De smarta prylarna blir också allt fler med allt från robotdammsugare till 3D-skrivare där man kan skriva ut mat och bakverk (som jag skrivit om ett flertal gånger tidigare). Apropå smarta prylar, häromveckan uppgraderade vi vår el-tandborste och numera är det high-tech att köpa något så enkelt som en tandborste! Givetvis finns det en app som man kan ladda ned för att hålla koll på sin tandborstning (meningslöst enligt mig).

I en nära framtid kommer man överlåta merparten av apparnas funktioner till en centraldator i huset som osynligt ser till att hemmet sköter sig. Vi har bara sett en antydan av vägen till framtidshemmet där trygghet, smarta lösningar och datorisering möts.

Sedan något år tillbaka finns det en kaffebryggare som du kan styra med din mobil och givetvis behöver du tanka ned en app för att kunna använda den. Med hjälp av appen kan du mala bönor samt ange hur grovt de skall malas, ställa in styrka och ange antalet koppar du önskar bygga. Men appen kan du även ställa in så att kaffet är färdigbryggt när du stiger upp på morgonen. Det enda du behöver tänka på är att det finns tillräckligt med vatten och bönor i behållarna men givetvis finns det sensorer som påtalar när nivån är låg. I Sverige ligger en bryggare på cirka 2 5oo kr och finns för Android och iOS.

Jag kommer dock fortsätta att vara smart genom att brygga mitt kaffe för hand utan någon app som styr mitt liv!

firebox

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.