Var finns Stockholms godaste semlor?

Vid den här perioden på året brukar semmeltesterna dugga tätt runt om i landet och oftast är det olika tidskrifter som brukar vara avsändare. De flesta tester återfinns i Stockholm där inte mindre än fyra stycken aktörer i år smakat och bedömt semlor. SvD som brukar testa semlor har i år valt att göra ett avbrott på grund av pandemin.

Frågan är vem som har “stans bästa semla”? Läs testerna så får du svaret.

Expressen – 23 testade semlor
1. Ritorno
2. Ett bageri, Lidingö bröd & patisserie, Brunkebergs bageri, Artipelag Bådan café & konditori, Eldtomta café, S:t Paul bageri, Brioche bageri och bistro

Notis: Brunkebergs bageri och Brioche bageri och bistro har samma ägare.
Läs testet här (pren artikel)

Krogguiden – 16 testade semlor
1. Ritorno och Vallentuna stenugnsbageri
3. S:t Paul bageri, Bullar & Bröd Stenugnsbageri, Lillebrors

Läs testet här

Bäst i test/PriceRunner – 14 testade semlor
1. Sébastien på söder
2. Vallentuna stenugnsbageri
3. Bageri BAK

Läs testet här

Thatsup – I år har Thatsup valt att genomföra tävlingen digitalt. Perioden för omröstningen har varit mellan 1 februari-14 februari. Vinnaren av omröstningen presenterades den 15 februari.
1. Vallentuna stenugnsbageri
2. Bergstrands bageri
3. Eldtomta café

Läs mer här

SvD – Har valt att ställa in semmeltestet 2021 på grund av pandemin. I stället har de uppdaterat förra årets guide till stans bästa semlor med aktuella priser och eventuella nyheter. Läs förra årets test här.

Arla stans bästa Semla – Arla valde i år att lägga ned tävlingen en vecka innan fettisdagen vilket jag skrivit om här.

☛ Om man summerar resultaten från ovan tester så går det att konstatera att Vallentuna stenugnsbageri har “stans bästa semla”, tätt följt av Ritorno.
☛ Trenden med spansk mandelmassa med mindre bitar i för optimal chrunch fortsätter att vara populärt. De som enbart har en slät mandelmassa ratas generellt i testerna. Den spanska mandeln är känd för att vara lite sötare jämfört med varianter från andra länder. Kvalitén på mandlarna tillhör de bästa i världen, mycket på grund av högre fetthalt vilket gör mandlarna mjukare, mindre torra och med en intensivare smak.

I Spanien växer fler än hundra sorters mandlar men de med allra bäst kvalité är Marcona, Valencias eller Comunas, Largueta, Planeta och Mallorca. Valencias (kommersiella namnet för en samling mandelsorter av hög kvalité) och Mallorca (namn på de många sorter som odlas på Balearerna) är inte namn på en sort utan ett samlingsnamn.
☛ Det går även att utläsa att priserna för en semla ännu inte tagit klivet över 50 kr. Dyraste semlan finner du på Sébastien på söder där priset ligger på 62 kr – över 15 kr dyrare än majoriteten av semlorna i Stockholm.
☛ Hybridernas tid är över och i Stockholm råder numera ett lugn för semlorna.

Oavsett var någonstans du inhandlar dina semlor, älska dem, vårda dem ömt och ät upp dem😜

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.