Elsa Andersons konditori – Norbergs stolthet

I augusti förra året brann det klassiska fiket Elsa Andersons konditori i Norberg ned till grunden i en anlagd brand. Efter många och långa diskussioner med försäkringsbolaget om en rimlig ersättning och budget för bygget startade återuppbyggnaden av Nya Elsas den 2 september i år.

imageedit_4_8575653214edited

Flera tusen människor har engagerat sig och gått samman i föreningen Elsas vänner för att stötta och samla in pengar, vilket inbringat i över 1,6 miljoner kronor till återuppbyggnaden. Elsa Andersons konditori har under många år varit ett oerhört populärt turistmål med cirka 120 000 besökare om året. Jag har besökt Elsas ett flertal gånger och bland annat ätit deras goda tangotårta och för mig är det totalt obegripligt varför någon haft så onda avsikter med att försöka röja bort en klenod som betyder så mycket för Norbergs kommun. Konditoriet var en turistmagnet, skapade arbetstillfällen och gav kommunen en plats på kartan. Vilken idiot ville sätta käppar i hjulet för det? Det är fastlagt av polisen att rubriceringen är mordbrand då Kristina och hennes dotter låg och sov på övervåningen när branden startade.

Konditoriet startades av Elsa Anderson 1916 och därefter har kondiset drivits vidare av Elsa Andersons barn och barnbarn fram till 2008 då Kristina Leijonhufvud tog över verksamheten. Invigningen av nya Elsas kommer att ske i samband med 101-årsdagen den 7 maj 2017 och jag ser redan fram emot deras tangotårta, räkmackor och mandelringar.

imageedit_7_2843237586
Så här såg Elsa Andersons konditori ut innan det brann ned 21 augusti 2015. Nu håller man på att återuppbygga en snarlik byggnad på samma plats.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.