Chokladbollen – en populär favorit

Idag är det chokladbollens dag och jag älskar verkligen dessa härligheter. Redan som barn var jag tokig i chokladbollar och på fritids längtade jag till att få baka och äta dessa godbitar. Kärt barn har många namn och många varianter och utöver chokladboll figurerar även havreboll och skumboll. Det troliga är att grundreceptet till den moderna chokladbollen har sitt ursprung i Danmark och kom till Sverige någon gång i början på 1900-talet. Om du vill få en historisk tillbakablick så kan du läsa Peter Isotalos blogginlägg från 2015. Läs del 1 samt del 2.

By the way, i oktober kommer underbara Mia Öhrn ut med en ny bok som enbart kommer att bestå av chokladbollar i alla möjliga varianter. Boken kommer att innehålla 35 recept så det kommer att finnas något för alla smaker.

När jag var i Ljungby i Småland för tre månader sedan så tog jag en fikapaus på Roddys Cafè & Konditori och där fastnade mina ögon på en gigantisk chokladboll på 1 kg. Här pratar vi 1 kg ren kärlek.

Personalen berättade att de brukar sälja 1-2 bollar i veckan och oftast är det barnfamiljer som köper så barnen kan dela på härligheten. Är det någon som ätit upp en sådan boll själv på en gång och om så, hur mådde hen efteråt?

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.