Fikaträffar med Äldrekontakt

Jag har sedan 2014 pushat för den ideella föreningen Äldrekontakt där man som volontär arrangerar fikaträffar för ensamboende damer och herrar över sjuttiofem år. Verksamheten startades upp 2008 av familjen Gyll vars förebild är välgörenhetsorganisationen Contact the Elderly i Storbritannien. Contact the Elderly har arrangerat lokala tea-parties sedan 1965 och har genom åren hjälpt närmare hundra tusen äldre över hela Storbritannien.

12717193_943257802409505_418089301869846135_n
Foto: Äldrekontakt

Verksamheten bygger på volontärarbete där frivilliga personer ställer upp som chaufförer eller fikavärdar. Mellan fem och tio äldre bildar en grupp som sedan ses en gång i månaden hemma hos någon av värdfamiljerna och syftet är att bryta ensamheten. Verksamheten finns i dag på flera platser runt om i Sverige och du finner mer info på Äldrekontakts hemsida eller på Facebook.
.
Äldre som deltar i regelbundna fikaträffar upplever en bättre livskvalitet. Modellen innehåller de delar som forskning visat har bäst effekt; att få träffas i grupp, att lära känna andra i samma situation för ömsesidigt stöd, och att få träffas regelbundet.
.
Äldrekontakt söker regelbundet nya volontärer och här kan du läsa mer om hur du kan bidra. Jag tycker det är en fantastisk förening som skapar möjligheter för äldre till social samvaro. Kom ihåg, man kan aldrig bli för gammal för att umgås, prata, skratta och fika tillsammans. 
.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.