Årets nomineringar i White Guide Café

Häromdagen släppte White Guide Café nomineringarna till årets bästa fik i åtta olika kategorier. I årets guide får 338 kaféer plats och själva galan där vinnarna presenteras sker den 14 maj på Stora Teatern i Göteborg. Här finner du de nominerade fiken.

Årets Bästa Café
Avslöjas den 14 maj

Årets Konditori
• Brogyllen, Göteborg
Güntherska Hovkonditori & Schweizeri, Uppsala
Mat- & Chokladstudion, Malmö
Nilssons Konditori, Oskarshamn
Vete-Katten, Stockholm
Robbans bästa kommentar: Här finns en uppsjö bra konditorier samlade och jag haft äran att besöka de flesta. Det enda stället jag inte haft vägarna förbi är Nilssons i Oskarshamn men jag hoppas få möjligheten att åka dit i sommar. Med tanke på alla priser som stjärnkonditorn Anders Oskarsson kammade hem förra året så skulle jag inte bli förvånad om Nilssons kammar hem ännu ett pris.

Årets Kaffebar
• 
da Matteo Magasinsgatan, Göteborg
• Johan & Nyström, Norrlandsgatan, Stockholm
• Lilla Kafferosteriet, Malmö
• Love Coffee Roasters, Lund
• Mellqvist Kaffebar, Stockholm
Robbans bästa kommentar: da Matteo bör ligga bra till här. De gör jämt bra ifrån sig i tävlingssammanhang och har en hög kvalité överlag. J&N har en cool kaffebar på Norrlandsgatan och de expanderar kraftigt i Stockholm och i Göteborg. Personligen gillar jag Love i Lund – en mysig miljö som är lätt att tycka om och med mycket kunnig personal. Överlag är service och produktkännedomen bra på kaffebarer runt om i landet.

Årets Stjärnskott
• 
Brödkultur 2.0, Helsingborg
• Bjöhrns, Kiruna
• Krus, Åre
• Leijon Stenugnsbageri & Konditori, Uppsala
• Café Tant Gredelin, Enköping
Robbans bästa kommentar: Skall man gå efter erfarenhet så ligger Frida Leijon bra till. Hon är en grymt duktig konditor som tävlat framgångsrikt. Men hantverket är enbart en del av helheten. Miljö, inredning, service och bemötande är andra viktiga komponenter. Krus i Åre tycker jag annars låter väldigt spännande.

Årets Fikaställe
• Café Bella Mi, Lidköping
• Byvägen 35, Sankt Olof
• Lilla Kafferosteriet, Malmö
• Lyckans stenugnsbageri, Hunnebostrand
• Olof Viktors bageri och café, Glemmingebro
Robbans bästa kommentar: Tro det eller ej men jag har faktiskt inte besökt någon av de nominerade bidragen. Jag följer dem på Instagram men har aldrig fikat hos någon av dem.

Årets Värt En Resa
• 
Bäckdalens Café Orangeriet, Båstad
• Familjen, Tärnaby
• Café Haget, Byxelkrok
• Mandelmanns Trädgårdar, Simrishamn
• Vilhelmsro gårdscafé, Falköping
Robbans bästa kommentar: Många bra och mysiga fik värda ett besök. Jag gillar Bäckdalens café som har en hög mysfaktor. Efter att ha sett några avsnitt av Mandelmanns så har jag blivit nyfiken på hur bra deras fik är. 

Årets Bageri
• Bageri Leve, Malmö
• Lillebrors Bageri, Stockholm
• Bageri Petrus, Stockholm
• Solhaga Stenugnsbageri, Slöinge
• Söderberg & Sara Stenugnsbageri, Ystad
Robbans bästa kommentar: Bagerier är mitt specialområde och här finns några av mina absoluta favoriter. Leve besökte jag när de var nyöppnade och har därefter besökt dem ännu en gång. Didrik Persson och Martin Westin är grymt duktiga och har skapat ett underbart fik med massor av godsaker. Martin bakar allt bröd och Didrik står för sötebröd såsom croissanter, bullar och tarteletter. Lillebrors älskar både min fru Annie och jag och Petrus besöker vi typ varje vecka. Söderbergs besökte jag förra året och är också bra. Men kanske är det Sara Wennerström som driver Solhaga och Borgmästargården som bör få priset – i synnerhet efter allt som hon fått gå igenom. Mer om Sara kan du läsa här.

Årets Hållbara Café
• Annas Hembageri, Mariefred
• Gunnebo Kaffehus och Krog, Mölndal
• Hornuddens Ekocafé, Strängnäs
•  StrandNära EkoCafé, Mörbylånga
• Tant Anci & Fröken Sara, Sundsvall
Robbans bästa kommentar: Nu har jag inte besökt alla de nominerade bidragen men för mig är Hornuddens ekocafé en solklar favorit även i år. De har ett fullskaligt kretsloppstänk för hela området där det utöver kafé även finns restaurang, butik, odlingar och musteri. Allt beläget vid Mälarens strand. Vinnare av priset 2017.

 

2 kommentarer

  • Karin Sjöstedt skriver:

    Halloj och tack för fina ord, Robban, alltid intressant att läsa dina insiktsfulla kommentarer. Det värmer gott och stärker oss i vårt arbete med att erbjuda ”ärligt fika och schysst mat” här hos oss. Kul att du håller på oss!

    Vill passa på att berätta om att White Guide och KRAV ändrat reglerna för ”Årets Hållbara” så chansen för oss som ligger på KRAV:s högsta nivå är inte så stor. Vi har ju dessutom varit nominerade fyra gånger och det är till vår nackdel i bedömningen … Så här skriver de i sitt info-mail till oss som utnämndes till Årets Hållbara café 2016 och 2017:

    ”KRAV har sedan 2014 varit samarbetspartner för utmärkelsen Årets Hållbara Café, som premierar ett café som på ett utomordentligt sätt förenar en sympatisk caféupplevelse med en tydlig strävan att förbättra hållbarheten i den egna verksamheten och i bakomliggande led.

    Beräkningssystemet för Årets Hållbara Café har förbättrats 2018. Detta för att kunna väga in fler faktorer och därmed få fler nominerade och i slutändan fler verksamheter som förbättrar nivån på sin certifiering.

    I den nya bedömningen premieras de verksamheter som ligger på en hög nivå i certifieringen och som har en hög White Guide Café-poäng. Mest extra poäng får den verksamhet som är certifierad på KRAVs högsta nivå, som tidigare inte varit nominerad i kategorin och dessutom har en hög poäng i sin White Guide Café-kategori. Med det nya beräkningssystemet är det inte lika lätt att i förväg räkna ut vem som får utmärkelsen Årets Hållbara Café.

    – Vi ser gärna att det kommer in fler KRAV-certifierade verksamheter som visar att det går att göra goda bakverk och samtidigt prioriterar inköp av hållbara råvaror, säger Josefine Larsson som är Marknads- och regelutvecklare för restaurang och storkök på KRAV.

    Det nya systemet för beräkning av poängen ska också användas i andra sammanhang, exempelvis vid beräkning av poängen för Årets Hållbara Gastronomi 2019.” Slut på citat

    För den som vill läsa mer om hur det fungerar i år så finns tydlig info här: http://www.krav.se/sites/default/files/kravs_berakningssystem_av_arets_hallbara_cafe.pdf

    Det är superbra om vi får fler KRAV-certifierade caféer och som det ser ut bland de nominerade så finns stor chans att Årets Hållbara Café stannar i Strängnäs även om det inte går till oss och det är så nice! KRAV och White Guide Café ändrar ju knappast reglerna för att få in fler nominerade mm och sen väljer Hornudden för tredje gången;).

    Sen kan man tycka vad man vill om att ”en tydlig strävan” och ambitionen att fler ska bli nominerade premieras framför att de som strävat och visar på resultat efter många års slit ges kred. och uppmärksamhet. Första reaktionen hos oss när nya reglerna kom vill jag inte skriva här (men det skulle underhålla – jag lovar) … men vi har landat och inser att det finns outtalade syften som driver vissa förändringar och det kan vi leva med och till viss del förstå.

    Vi är glada åt att vara nominerade även i år och våra gäster kommer i sommar även om vi inte går upp på scenen den 14:e maj. Vi är ju det Hållbara caféet även om vi inte blir utnämnda varje år;)

    Allt gott och tack för allt jobb du lägger ner för att ge oss lättillgänglig info om cafévärlden i Sverige. //Karin, Hornuddens Ekocafé, Ekokrog och trädgård

    • Robban skriver:

      Hej Karin.
      Tack för info och uppdatering gällandes KRAV. Annie och jag håller tummarna för er och ni gör ett fantastiskt jobb med Hornudden. Hoppas vi ses snart:-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.