Bröd som det bakades för 2000 år sedan

Hur bakade man bröd i antikens Rom för över 2000 år sedan? Efter utgrävningar i Herculaneum har man funnit recept och därmed kunnat återskapa bröd som det bakades i Romariket. British Museum bad Giorgio Locatelli att återskapa recept som en del av sina kulinariska undersökningar för Pompeji Live och han förundrades över fördjupningarna längst omkretsen av brödet. Locatelli anser att en bit snöre kan ha bundits runt brödet och använts som ett bärhandtag vilket underlättade transporten för kunden som då kunde bära hem brödet smidigt.

Recept
✽ 400g biga acida (surdeg)
✽ 12g jäst
✽ 18g gluten
✽ 24g salt
✽ 532g vatten
✽ 405g dinkelmjöl
✽ 405g fullkornsmjöl

Så här gör du
Smält jästen i vattnet och tillsätt den i surdegen. Blanda och siktas mjöl tillsammans med gluten och lägg till vattenblandningen. Blanda i två minuter, lägg i saltet och bland ytterligare tre minuter. Gör en rund form och låt vila i en timme. Sätt ett snöre/tråd runt om för att hålla formen under tillagningen. Gör några skåror på toppen innan tillagning och därefter in i ugnen i cirka 30-45 minuter på 200 grader. Receptet finner du även här.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.