Dagens bild: Mississippi Vegan

Matcha är ett stenmalt grönt te som har sitt ursprung i Kina under Tangdynastin och som under senare hälften av 1100-talet började importeras till Japan via zenbuddhister. Nu är det inte enbart i te som matcha används utan det har även blivit trendigt att ha matcha i matlagning och bakning på många håll runt om i världen. Det har kanske inte slagit väl ut i Sverige ännu men det börjar smyga sig in även här.

Första gången jag drack matcha-te var hos Johan & Nyström för flera år sedan och jag imponerades då av den rituella tillredningen som är en process i sig, väl värd att beskådas. Matcha är malda teblad av teplantor som har skuggats de sista veckorna innan plockning för att få den sötare smaken. Det är svårt att beskriva smaken men jag tycker att den har en rund, lite smörig ton med drag av alger och gräs. Jag vet, det kanske inte låter som något man springer benen av sig för att beställa men prova gärna när tillfälle ges.

Om du blir serverad matcha-te så är själva tillredningen vacker, ja nästan meditativ. Man brukar tillreda teet i små vackra skålar som kallas för Raku eller Chawan och man måttar upp teet med något som kallas för Chashaku som sedan vispas med en bambuvisp (Chasen). Hela denna process sker i en lugn takt och innan teet serveras siktas det så att eventuella klumpar försvinner. I Japan är dessa ceremonier en tradition som kan pågå mellan en till fyra timmar!

Matcha sägs vara en hälsobomb fullproppad med olika näringsämnen och det kan jag mycket väl tänka mig då det är ganska dyrt att köpa. Men som så ofta, bra råvaror kostar lite mer.

Veckans bild har jag hämtat från kocken Timothy Pakron som driver det underbara Instagramkontot Mississippi Vegan. Han är uppvuxen i Gulfport i Missisippi men bor sedan många år i New York där han ges möjlighet att utveckla sin kreativa ådra inom kost, mat och fotografering. Timothy arrangerar pop-up middagar som oftast består av sex stycken rätter med handplockade ekologiska råvaror från bondens marknad. Hans bästa tidpunkt för fotografering är mellan midnatt och 04.00.

Foto: matcha och kokosmjölk. Toppad med skalet av körsbär, krossade pistagenötter, krasse och så några vackra violer, snacka om ögongodis!

12797919_594501894034025_1045050038_n

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.