Dagens bild: Junichi Mitubori

Junichi Mitubori är expert på att göra wagashi som är en japanskt sötsak gjord på moschi och som brukar intas vid te-ceremonier eller andra speciella högtider i Japan. Mochi består av klibbigt ris (mochigome) som stöts till en pasta och som sedan formas till det man önskar. Konsistensen är seg då polysackariderna gör rispastan elastisk och formbar.

Det finns olika sorters wagashi och alla innehåller inte Mochi. Några vanligt förekommande wagashi är Manju, Daifuku, Tayaki, Dango och Dorayaki.

Wagashi är inte vanligt förekommande i Sverige men på vissa ställen kan man stöta på mochi-glass som företaget Bubbies lanserade 2013 i landet. Jag har smakat mochi-glass några gånger och jag kan väl inte direkt påstå att jag är något direkt fan. Men smaken är som bekant som baken, delad.

Junichi Mitubori skapar sina sötsaker för hand och de ser ut som konstverk och är otroligt vackra. Spana in hans Instagramkonto här.

Nedan hittade jag två sevärda filmklipp om wagashi.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.