Dagens boktips – Tunnbrödet, en läcker historia

Så här års sitter många hemma i stugorna och funderar över årets julklappsinköp och trots att vi lever i en digital tidsålder köps det fortfarande en hel del böcker i handeln. Även om ljudböcker växer så det knakar så gillar jag fortfarande att ha en “riktig” bok i handen.

En bok som jag tror många skulle uppskatta är Tunnbrödsakademins bok “Tunnbrödet – en läcker historia”. Boken som är ett samlat verk om Sveriges tunnbrödskultur från Karesuando i norr till Malmö i söder. Gourmand Awards har prisat boken som vinnare i Sverige i kategorin “Cultural Heritage” vilket innebär att tunnbrödsboken kommer att tävla i en internationell final 2020 där 15 andra länders böcker i samma kategori deltar.

Berättelsen om tunnbrödet är en skildring av Sveriges utveckling. Från tider då det tunna brödet var basföda i självhushållet till idag då det ofta äts som en delikatess. Det är en berättelse om nostalgi och entreprenörskap, bagare och bagerier – på landsbygden och i storstaden. Boken skildrar det rika utbudet av tunnbrödsvarianter som klådda, kavelgris, gáhkku och ljusugnsbröd. Läsaren får även tydliga recept och råd om hur man kan baka sitt eget tunnbröd, både i bagarstugans vedeldade ugn och på eldhäll eller i hushållsugnen hemma i köket. De nödvändiga bakredskapen presenteras, liksom hur olika råvaror påverkar tunnbrödets karaktär. Dessutom avslutas boken med härliga recept för hur tunnbrödet kan avnjutas på bästa sätt.

Boken är skriven av Tunnbrödsakademins Anki Berg och Marcus Bodin med hjälp av tips och kunskap från en mängd tunnbrödspersonligheter över hela landet. Boken kan du beställa på Adlibris eller Bokus.

Recept på tunnbröd finner du om du klickar på hårt tunnbröd eller mjukt tunnbröd. Olika typer av tunnbrödsvarianter, maträtter och smörgåsar finner du här.

Foto: Tunnbrödsakademin

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.