Dagens recept: Mjölkchokladkräm

Svenskarna köper flest kokböcker i världen och 2014 släpptes en ny kokbok varje dag av olika förlag!!!
Trots konkurrens från nätet står sig den klassiska kokboken sig väl i det svenska folkhemmet, vi gillar helt enkelt att kunna hålla och bläddra i en gammal hederlig bok. Trenden numera är själva berättelsen, att förmedla en känsla som vi kan ta del av och som förstärks med stilfulla foton. ”Vår kokbok” är den mest sålda kokboken genom alla tider och den släpptes 1951 och har sålts i över 2,8 miljoner exemplar. “Vår kokbok” ligger på tredje plats över de mest sålda böckerna i Sverige efter Bibeln och ”Sju sorters kakor”.

Recept är något som går hem i stugorna och enbart på Facebook finns ett flertal olika grupper inom matlagning och bakning med en strid ström av inlägg där man delar med sig av recept och ger tips. Jag kommer nu börja med recept där jag låter bagare, konditorer, chokladmakare och hemmabagare dela med sig av sina recept. På sätt och vis har jag redan recept idag via gästbloggarna som frikostigt brukar dela med sig men efterfrågan är större än så.

Dagens recept är från Sara Hultberg, Årets konditor 2014. Mellan 2013 och början av 2015 arbetade hon som konditorchef på Taverna Brillo. Därefter blev det en kort sejour hos Björn Frantzéns restaurangsatsning på NK och för några veckor sedan började Sara jobba för Hillenberg, en ny restaurang på Humlegårdsgatan 14 i Stockholm. Nyligen släppte Sara boken “Kola, fudge, knäck och bräck” och vill du beställa boken så kan du göra det här. Sara delar här med sig av sitt recept på mjölkchokladkräm. Detta sparas i “Recept“.

IMG_4707edited

Här är ett recept som är en del utav vår havtorn/nougat dessert på Restaurang Hillenberg. Det är en krispig botten gjord på nougat samt feaulletine (tunna krispsmulor), en mjölkchokladkräm som är spritsad på ett chokladflarn med mörk choklad, smulor av chokladsnitt, havtornssorbet samt havtornsmarmelad! Jag älskar den här desserten med syran i havtornet, krispet och nougaten. Krämen är väldigt användbar och kan användas som en komponent till en dessert eller ätas med lite crunch och färska bär.

IMG_4699edited

Mjölkchokladkräm (för cirka 15 personer. För mindre sats, minska bara mängden)

✽ 300 gram mjölk
✽ 300 gram grädde
✽ 120 gram äggula
✽ 100 gram råsocker
✽ 400 gram mjölkchoklad – Valrhona, Jivara
✽ 100 gram mörk choklad – Valrhona Guanaja
✽ 2 blad gelatin

Så här gör du

Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Värm upp mjölk, grädde och råsocker, slå över äggulor och värm sedan upp igen till 83 grader. Tillsätt gelatinet och slå över chokladen. Mixa slät och låt kallna i kyl i minst 10 timmar.

Lycka till

IMG_4944

Sara Hultberg
Hillenberg
E-post: sarahultberg@live.se
Hemsida: Här
Instagram: Här

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.