Robbans bästa besöker: A.B.Café

Området kring Telefonplan tillhör ett av stans hetare områden men av någon underlig anledning finns det inte så många kaféer i trakten men kanske börjar det att hända saker nu. Mellan 1948 och 2000 låg här LM Ericssons huvudkontor med produktionslokaler och sedan dess har området varit en sömnig stadsdel med många pensionerade Ericssonanställda. 2004 flyttade Konstfack och Försäkringskassan in och sakta med säkert håller stadsdelen på att förändras och föryngras.

IMG_0717edited

I september 2015 öppnades A.B.Café av Jennifer Lindstedt och Mårten Lindgren i ett bostadsområde i närheten av Telefonplans centrum. De har själva suttit i samma lokal i flera år då de driver arkitektfirman Moodus som riktar in sig på inredning av restaurang- och cafémiljöer och bland kunderna märks Cofeehouse by George, Klang Market och Wayne’s Coffee. Arkitektfirman har de flyttat ett femtiotal meter bort och den dagliga operativa verksamheten på caféet sköts av Mårten.

Huset som är byggt 1939 har tidigare rymt både en fisk och blomsteraffär och de har varit noga med att skapa en miljö som återspeglar husets karaktär och det tycker jag de lyckats bra med. Stilen kan väl sägas vara åt retrohållet, avskalat och stilrent med marmorplattor på delar av väggarna samt att de lagt ned ett mödosamt arbete med att ta fram orginalgolvet. Bord och stolar är av det rustika slaget och borden har även snygga läderdetaljer. Deras grafiska identitet står företaget Ritator för.

ABCafe1edited
Foto: Björn Tesch

Det jag gillar med A.B.Café är att man försökt att tänka lokalt, kaffet hämtas från Drop Coffee vars rosteri ligger i närheten och bröd och bakverk levereras från konditori Kalaskransen som huserar i Midsommarkransen. Gällandes te så köps det in från In the Mood for Tea i Vasastan.

IMG_0715edited

Prisnivå
Lunch kostar 90-95 kr och brukar bestå av en varmrätt. Smörgåsar och baguetter 35-38 kr, grillad macka 85 kr, charkuterier 110 kr, sallad 110 kr, bakverk 20-25 kr.
Dryck: Espresso 20 kr, Macchiato 24 kr, Cappuccino 32 kr, Cortado 34 kr, latte 34 kr, bryggkaffe 28 kr, te 32 kr, choklad 34 kr.

Jag har ganska bra koll på fik i och runt Stockholmsområdet och jag har under en längre period förespråkat förorten som de områden man bör etablera sig i om tankarna går på att öppna ett bageri, konditori eller kafé. Tillväxten i stan är väldigt hög och inflyttningen av nya stockholmare kommer bara att öka samtidigt som hyrorna i innerstan i de flesta fall är extremt höga. Återstår då förorten som ett bra alternativ för etablering av ett fik.

A.B. Café är ett utmärkt ”häng” som jag gillar med schysst kaffe och te samt goda smörgåsar (det finns även kanelbullar, toscabullar, croissanter, kärleksmums och kakor). De har även frukost och lunchmenyer väl värda att testas. Telefonplan är ett område under förändring och Jennifer Lindstedt och Mårten Lindgren har positionerat sig väl med sitt fräscha fik.

ABCafe2edited
Foto: Björn Tesch

Miljö/omgivning: Förort/bostadsområde
Utomhusplatser: Ja, vid säsong
Utbud: Lättare frukost och lunch. Smörgåsar, bakverk, kaffe, te
White Guide Café 2015/2016: Ej med i guiden (öppnade verksamheten i september 2015)
Robbans bästa tycker:
Ljus och luftig lokal
+ Bra kaffe och te
+ Goda smörgåsar

A.B.Café
Adress: Valborgsmässovägen 34
Telefon: 08-18 31 38
Instagram: Här
Facebook: Här

Öppettider:
Måndag-fredag 08.00-17.00
Lördag-söndag 10-00-16-00

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.