En kopp kaffe med Daniel Roos

Daniel Roos är en konditor som hela tiden strävar efter att skapa nya och innovativa bakverk och det är ett nöje att följa Daniels Instagramkonto där han brukar lägga ut sina senaste skapelser. Daniel driver tillsammans med kocken Hanna Normark och vinkyparen Jens Dolk restaurangen och kaféet K-märkt som huserar i Garnisonen på Östermalm. Det var 2014 som de slog upp dörrarna till det som idag är en samlingsplats för matkultur och evenemang. 2015 öppnade de en enhet på Teatern i Ringens köpcentrum där de samsas med ett flertal restauranger kring en matscen.

Daniel har de senaste tre åren ansvarat för Nobeldesserten med bravur och till sin hjälp har han haft ett stort antal duktiga konditorer. Kommer du ihåg hans tidigare mästerverk?
2014 – Saffranspannacotta, brynt smörkaka med hasselnötskrisp, salmbärsmousse, salmbärskräm och chokladsmulor.
2015 – Körsbärsblomma med kaffesmak, mandel och nougat-botten med krossade kakaobönor, browniebotten med espresso, vaniljpannacotta, kaffebavaroise, chokladcreme, körsbärsgelé.

Hur kom du fram till årets upplägg av Nobeldesserten?
– Man får alltid skapa två förslag till kommittén. I år trodde jag de skulle välja en dessert med hallon men istället valde de desserten med limefrukten sudachi, hjortronsorbet, misosmulor och friterat rispapper. Vi var överens om att den desserten var mest lämpad för att den bäst balanserade övriga rätter på menyn.

Vad har varit den största utmaningen med skapandet av årets Nobeldessert?
– Frågan har hela tiden varit hur många texturer vi vågat ha, likaså vad som håller i kylen och vad som inte håller. Vi lagade 1350 portioner och förberedde allt flera timmar innan. Logistiken var viktig.

Hur många konditorer var sammanlagt involverade?
– Sex stycken under veckan och tio vid galan.

Vad är tjusningen med att vara konditor?
– Att få vara kreativ och testa nya saker.

Vilket bakverk säljer ni mest av på K-märkt?
– Kanelbullar och Nobeldesserten.

Vilket bakverk förtjänar mer uppmärksamhet?
– En klassisk moussebakelse.

Vilka branschkollegor har haft stor påverkan på ditt yrke?
– Laurent Tassel (Gourmandise) och Jan Hedh.

Du bjuder på fika, vilka tre personer bjuder du in?
Christophe Michalak (fransk konditor), Mauro Scocco och Gösta Ekman.

Nämn ett konditori i världen som du skulle vilja besöka.
Christophe Michalaks pâtisserie i Paris.

Vilka är dina personliga favoritbakverk?
– Dammsugare, citrontårta och citronmousse.

Om du inte skulle jobba som konditor, vad skulle du göra då?
– Jobba som inredningsdesigner.

Nämn ett framtida projekt som du drömmer om att förverkliga.
– Att få ha en renodlad konditoributik.


Stockholms godaste kanelbullar 2016 –  i alla fall enligt Robbans bästa och SvD. Kardemummabullarna har jag dock inte hunnit smakat på ännu.

K-märkt patisserie & bageri
Adress:
Karlavägen 100, Götgatan 98 (Teatern – Ringens köpcentrum)
Hemsida: Här
Facebook: Här
Instagram: Här
Daniels Instagram: Här

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.