Etiopisk kaffeceremoni

Att ta en fika är ett välkänt svenskt begrepp och ordet har troligen sitt ursprung från det hemliga språk som skinnhantverkare från Malung använde när de vandrade omkring i landet för att sälja skinn. De vände på ord och använde dialektala uttryck där ordet kaffe blev fäka eller fik. Ordet plockades senare upp av Stockholmare och blev slang med betydelsen kafferast. Detta enligt Ingrid Zakrisson på Upplandsmuseet. När det kommer till kaffedrickande så dricker vi svenskar i snitt 4-5 koppar kaffe per dag och tillsammans med finländarna tillhör vi dem som konsumerar mest kaffe i världen.

Många tror att kaffet kommer från Sydamerika men det kommer ursprungligen från Afrika från ett område som heter Caffa i Etiopien där kaffebuskarna växer vilt på bergsslätterna. Etiopiskt kaffe är bland de bästa i världen och i Sverige serveras de oftast på de hippaste kaffebarerna. Det etiopiska kaffet, buna, tillreds ceremoniellt av kvinnor och har en symbolisk och religiös innebörd. Först rostar man kaffebönorna i en glödpanna på kol och därefter kokas kaffet i den sfäriska lerkannan jebena med sidopipa som hälls i en annan kanna fram och tillbaka några gånger. När kaffet serveras silas det genom tagel i pipan för att hindra sumpen att rinna ut. Kopparna, cini, är öronlösa. Man dricker tre koppar kaffe och det betraktas som ohövligt att nöja sig med en eller två koppar. Varje omgång har namn: abol, huletegna (el. tona) och bereka. Här är ett klipp där Kadija Srage från Bunna cafè i New York visar upp en typisk etiopisk kaffeceremoni.

20100528_0485

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.