Fettisdagen – en dag att älska

Idag är det inte vilken dag som helst, idag är det Fettisdagen – en dag att älska. Från tidig otta till sen kväll levereras det semlor i parti och minut till semmeltrånande kunder. Sammanlagt kommer vi svenskar under dagen att äta cirka sex miljoner semlor (helår cirka 40 miljoner).

Nu är det inte enbart på bagerier och konditorier som det bakas semlor utan det kommer säkerligen även att bakas en hel del hemma i stugorna också. De semlor som bakas i hemmen är ej inräknade i statistiken ovan gällandes antal konsumerade semlor under dagen.

Under 2017 åt 58 procent av svenskarna minst en semla och 39 procent blev bjudna på en semla av arbetsgivaren på Fettisdagen.

Beräknad råvaruåtgång på semlor under Fettisdagen
✓ 211 ton vetemjöl
✓ 2,6 miljoner ägg
✓ 211 ton grädde (70 000 kor har mjölkats)
✓ 1 ton florsocker
✓ 42 ton smör
✓ 53 ton socker
✓ 132 ton mandelmassa
✓ 2,6 ton kardemumma
Källa: SBK

Bild från 2018 då jag var bagarlärling på Tössebageriet. Jag står med mobilen och Mattias Ljungberg showar framför DN:s fotograf Eva Tedesjö.

Semlans historia
Redan på 1500-talet bakade man semlor som dock var mer brödlikt och utan de ingredienser vi idag finner i en klassisk semla. Lär gärna mer om semlans historia på branschföreningen Sveriges bagare och konditorers hemsida här.

SO-rummet (gratis lärarresurs och landets största och mest välsorterade länkbibliotek) har också en bra historisk beskrivning av semlan som du kan läsa mer om här.

Om du vill ha en riktig djupdykning om semlans historia så kan jag varmt rekommendera att läsa Semla och samhälle – en studie om semlans förändring 1895-1955. B-uppsats av Mattias Axelsson från 2011. Läs den här.

Oavsett var du handlar dina semlor idag – eller om du bakar hemma – ät många och njut. Det är långt till badsäsongen! Semla lugnt.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.