Fettisdagen – en dag att älska

Idag är det en stor dag för alla bagerier och konditorier då det från tidig morgon till sen kväll kommer krängas semlor i mängder. Sammanlagt kommer vi svenskar under dagen att svulla i oss cirka fem miljoner semlor (helår cirka 40 miljoner).

Nu är det inte enbart på bagerier och konditorier som det bakas semlor men generellt är det hos dem som de godaste semlorna skapas. Visst, att baka hemma är också bra för då kan man utforma semlan efter eget tycke och smak.

Bild från förra året då jag var bagarlärling på Tössebageriet. Jag står och fibblar med mobilen och Mattias showar framför DN:s fotograf Eva Tedesjö.

Det har nu gått några år sedan jag och min fru Annie genomförde våra stora semmeltester i Stockholmsområdet och än idag får jag många apropåer om att återuppta testet. Om jag skall vara ärlig så var jag lite sugen på att damma av testet i år men det tar så otroligt mycket tid i anspråk så jag valde att avstå.

Att testa 45-50 stycken semlor från lika många bagerier och konditorier är ju inget man gör på en handvändning. Resorna till och från alla ställen tar tid och kostar pengar. Dessutom skall inköpen ske under ett tidsfönster som blir någorlunda rättvist för samtliga aktörer. Därefter skall semlorna fotas, vägas, avsmakas och bedömas. Sedan skall det formuleras text och därefter redigeras allt i publiceringsverktyget. Och allt detta upprepas varje dag fram till aktuell publiceringsdag.

Det är betydligt enklare att sitta i soffan och läsa andras tester och även om många tester fortfarande är under all kritik så finns det några som är helt okey. Var skall man då handla sina semlor i Stockholm? Utfallet från de största testerna ser ut enligt följande:

Svenska Dagbladet
Valhallabageriet

Mitt Kök/Expressen
Bröd & Salt

Thatsup
Bullar & Bröd

Krogguiden
Mr Cake

Bäst-i-test.se
Tössebageriet

Fem tester, fem olika vinnare. Det påvisar att smaken är tudelad och att det inte är helt enkelt att påvisa vem som bakar stans bästa semla.

I år har jag ätit fler semlor jämfört med föregående år, jag börjar helt enkelt få upp aptiten på semlor igen efter ett år med semmel-koma. Den första semlan slank ned redan den 3 januari och sedan har det blivit en semla ungefär varannan-var tredje dag.

Jag skrev redan i höstas på bloggen om vilka semmeltrender som jag trodde skulle råda i vinter och i vanlig ordning har jag siat rätt.
☛ Färre nya hybrider jämfört med tidigare år och de hybrider som finns är sådana som kom fram tidigare år.
☛ Semlor med marconamandel (rostade och saltade) har ökat kraftigt i år. Små finhackade bitar med chrunch och vissa bagerier adderar även hela mandlar i.
Riktpriset för en schysst semla i Stockholm ligger på 45-47 kr. Ett fåtal bagerier/konditorier har vågat sig upp till 49 kr (ta-med-pris) Vem blir först över 50 kr?
☛ Vad är en dyr semla? Ingredienserna kostar pengar och kör man dessutom ekologiskt så får man räkna med lite dyrare produkt för konsumenten. Man bör även räkna in tillverkningskostnaden. Jag har ätit semlor som kostar 25-30 kr och jag lovar – det gör jag inte igen. Ekvationen är enkel, ju billigare semla, desto sämre produkt.
☛ Billigaste semlan utan konkurrens måste vara Matboden i Ektorp i Nacka som annonserade ut semlor i 2-pack för 15 kr vilket innebär 7,50kr/st. Vem vågar äta dem?
För att kunna göra en någorlunda schysst jämförelse mellan olika semlor så gäller devisen – ju fler semlor man testar, desto större beslutsunderlag.
☛ Jag och många med mig har under en tid noterat en viss ojämnhet i produktionen hos vissa aktörer. Jag började äta semlor redan den tredje januari och har ända fram tills idag ätit ett flertal semlor och flera av dem från ett och samma ställe. Det jag (och min fru Annie) noterat är att variationen på kvalité har varit ojämn. Jag är fullt medveten om att en semla är ett mer komplicerat bakverk i jämförelse med till exempel en kanelbulle då semlan har flera delar som ständigt behöver vara på topp – bulle, grädde och semlans hjärta, mandelmassan. Men jag tycker att ojämnheten hos en del varit allt för påtaglig och det känns även som en del aktörer i början av perioden experimenterar en del.
Semlor som fraktas till butik på morgonen och som sedan ligger i färdig kartong under en dag är ingen höjdare. Skit i den semlan och köp från ett bageri/konditori eller baka hemma.

Vad behövs för att baka 5 miljoner semlor?
✓ 211 ton vetemjöl
✓ 2,6 miljoner ägg
✓ 211 ton grädde (70 000 kor har mjölkats)
✓ 1 ton florsocker
✓ 42 ton smör
✓ 53 ton socker
✓ 132 ton mandelmassa
✓ 2,6 ton kardemumma
Källa: SBK

Semlans historia
Redan på 1500-talet bakade man semlor som dock var mer brödlikt och utan de ingredienser vi idag finner i en klassisk semla. Lär gärna mer om semlans historia på branschföreningen Sveriges bagare och konditorers hemsida här.

SO-rummet (gratis lärarresurs och landets största och mest välsorterade länkbibliotek) har också en bra historisk beskrivning av semlan som du kan läsa mer om här.

Om du vill ha en riktig djupdykning om semlans historia så kan jag varmt rekommendera att läsa Semla och samhälle – en studie om semlans förändring 1895-1955. B-uppsats av Mattias Axelsson från 2011. Läs den här.

Oavsett var du handlar dina semlor idag – eller om du bakar hemma – ät många och njut. Det är långt till badsäsongen! Semla lugnt.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.