Fika i Viby och känn historiens vingslag


För ett år sedan öppnade bagarmästare Per-Olof Henriksson (bageri Lundmark) och Marie Tegnefjord upp ett mysigt sommarcafé i vackra Viby by som ligger ett par rejäla bullkast från Sigtuna centrum.

Uppslutningen och intresset från natur- och fikasugna gäster har varit så pass stor att Marie och Pelle numera har öppet med jämna mellanrum även under övriga årstider och då främst torsdagar-lördagar.

Jag kan varmt rekommendera ett besök till Viby by som är en sagolikt vacker plats att beskåda. Byn är från 1700- och 1800-talet och de välbevarade boningshusen är knuttimrade och tomterna inhägnade av vackra trägärdesgårdar.

Redan på 1930-talet ansågs Vibymiljön vara unik för Mälardalen och sedan 1940 är byn lagskyddad. I början på 1970-talet utfördes en genomgripande renovering och idag ägs Viby by av staten.

Visionen för platsen är att få till en verksamhet som kan leva året runt dit fikasugna gäster, naturälskare, historiker och skolklasser kan besöka. Det är givetvis en fördel att Viby by har eldsjälar som Marie och Pelle som verkligen försöker skapa en året runt plats för lärande och kultur. Sedan är det heller ingen nackdel att man då även kan sätta sig ned med en kopp kaffe och en god bulle och njuta av det vackra landskapet.

Ni öppnade upp Pelles och Maries café för ett år sedan. Hur summerar ni det gånga året?
– Vårt första år har varit jättespännande! Vi är glada över så många hittat till Viby, och vi får så mycket positiva gensvar och energi från besökarna. Vi har gjort många roliga saker, jobbat hårt, fikat mycket och träffat och samtalat med så många härliga personer.

Vad har varit de största utmaningarna det senaste året och hur har ni hanterat dem?
– Isen var tuff i början på året. Vi sandade överallt och släpade säkert ett halvt ton grus i hinkar för att man skulle kunna ta sig runt i Viby. Det är lite bökigt med vattnet här ute då det enbart finns en handpump och dricksvattnet hämtas i dunk. Men det har man ju med sig när man kommer hit, så det har vi varit förberedda på. Vi har jobbat mycket hårt med att röja sly för att få fram betesmark till djuren. Det är slån och taggiga buskar som hakat sig fast i kläder och hår och vissa buskar har spikstora taggar som går rakt igenom sulorna på skorna. Samtidigt har det blivit väldigt fint, vi har fått mycket frisk luft, lite muskler och Viby fått ett ljusare och öppnare utseende.

Varför skall man besöka Viby?
– Viby är en plats där man kan leva lite i historien. De rödmålade husen som står lite huller om buller, hönsen som går fritt och pickar, det är ett stycke levande historia som man kliver in i. Detta har vi också försökt gestalta i ett torp som vi öppnat med citat från olika författare som skrivit i och om Viby, samt Vibybrevet, ett dokument från 1140 som handlar just om Viby. I hagarna betar får och getter, det är blommor, hagmarker och ett rikt utbud av vilda djur och fåglar.

I caféet har vi fenomenalt goda bullar av flera olika sorter, och i år även Vibybullen, med äpple, kanel och vaniljkräm. Vi har ett stort utbud av bröd, särskilt på fredagar, och det är uppskattat.

Att det är vi som gör allting, från att rulla bullar (Pelle) till att mata hönsen och klippa fåren, hugga upp ved och fixa i torpen, är både roligt och arbetssamt, men det gör att det blir som livet. Det blir på riktigt.

Vad skulle ni vilja utveckla i Viby?
– Vi skulle vilja att Viby får kapacitet att ta emot fler, både besökare och verksamma. Det skulle vara fantastiskt roligt att kunna tillverka en del saker på plats, som marmelad, saft, the, och att kunna odla en del kulturväxter, både örter från klostrets tid men även rovor, potatis, lin och humle. Att arbeta med hantverk är en annan del, ta tillvara på ullen, rep av nässlor, trä och lin för att kunna tillverka saker vi kan använda på gården och sälja, står på önskelistan. Vi har inte kunskap om sånt, utan skulle vilja ha tid och möjlighet att kunna arbeta med andra som kan. Att ha en året runt verksamhet som kan ta emot skolklasser, intresserade, fikasugna, föreläsare, experter och hantverkare, det vore trevligt.

Vi för en dialog med Statens Fastighetsverk som äger Viby, och Sigtuna Kommun och ser hur vi kan samverka för framtiden. Båda har ett intresse av att Viby tas om hand långsiktigt och när besökarna nu tydligt visat att intresset även är stort från allmänheten hoppas vi på en gemensam plan.

Har ni några nyheter för årets säsong?
– Våra senaste tillskott är hönorna Svart och Vit, som är dvärghöns och som vi hoppas ska kunna kläcka fram kycklingar, förhoppningsvis redan i juni. Sigtuna Museum har bokat in guidningar i och om Viby, vilket ska bli mycket roligt. Det är gratis så det är bara att dyka upp.

Vi har öppet på midsommarafton, och klär en midsommarstång och har fiskdamm och servering. Det blir sista dagen vi har öppet innan semestern. I augusti öppnar vi igen och ser fram emot en konsert med en fantastisk vokaltrio Vanja Modigh, som sjunger folksånger, fler guidningar och så Sigtuna mötesrunda.

Vilka bakverk är populärast bland era gäster?
– Pelles kardemummabulle är mest populär. Även Vibybullen har seglat in som en toppsäljare. De som gillar mazariner och ätit dem hos oss blir alltid lyriska. Surdegsbrödet är såklart otroligt uppskattat, och Levain verkar gå hem alla dagar. Kavring säljs mest runt påsk och midsommar och såklart kring julen. Croissanterna har fått mycket uppskattning, inte minst av besökare från Frankrike och Belgien. Våra kunder är nyfikna och provar gärna nya saker som Pelle tar fram, som rabarberbulle och frötosca. Det är uppskattat och roligt.

Varmt välkomna hälsar Marie och Pelle✿❀

Pelles och Maries café i Viby by
Adress: Viby by (cirka 2 km utanför Sigtuna centrum)
Öppettider: Vi har öppet torsdag-lördag kl 11.00-15.00 fram till och med 25 juni (därefter stängt och åter öppet 4 aug).
Kaféet öppnar igen 4 augusti och då varje fredag och lördag kl 11.00-15.00.
Sigtuna Mötesrunda arrangeras den 27-28 augusti – caféet öppet kl 11.00-16.00.
Info: Begränsat antal sittplatser inomhus men gott om plats ute. När det spöregnar har vi stängt. Bilparkering finns, därefter promenad i några minuter genom det vackra landskapet.
Övrigt: Det finns höns, får, getter samt en gårdskatt. Äggförsäljning.
Viby by fikatips
Facebook
Instagram
Hitta hit

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.