Fika med vovven – är det okey?

Hunden är människans bästa vän brukar det heta och allt fler vill ta med sig sina fyrfota vänner på kaféer och restauranger men får man det?

Många ställen accepterar hundar i lokalen men långt ifrån alla och faktum är att det inte finns några lagar som reglerar förbud utan det är upp till varje ägare att ta beslut.

Innan vi gick med i EU hade vi en riktigt hård lagstiftning och då var det förbjudet att ta med djur till lokaler där det fanns livsmedel. Undantag gavs enbart till ledarhundar. Numera är hygienlagstiftningen som styr och den ser snarlik ut inom hela EU. De ställen där det är förbjudet att ha hund är där det tillreds mat samt där mat förvaras.

Det man skall ta hänsyn till är alla som lider av pälsdjursallergi och de är många, närmare bestämt 20% av befolkningen och över 50% av alla astmatiker reagerar på dem enligt Astma- och allergiförbundet.

Själv har jag inga problem med hundar på fik eller restauranger och jag respekterar fullt ut om en ägare inte tillåter djur i lokalen. Ett tips till ägare av kaféer/bagerier är att sätta upp någon slags anordning där hundägare kan koppla fast hunden medan husse/matte går in och handlar. Jag har noterat att en del hundägare upplever det som snårigt att gå in och handla på vissa ställen då de inte kan fästa kopplet någonstans utanför.

På fiket Himmelska Hundar på Hedinsgatan 13 vid Gärdet finns en speciell hundmeny och de erbjuder även hundparkering vilket innebär att om du har ett ett ärende på stan så kan du lämna hunden för 75 kr/tim. De har öppet varje dag och på helgerna är det ofta en hel del hundar på plats.

En bra sajt att spana in vilka ställen som är okey att ta med hunden är Tamedhunden guiden.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.