Fikanyheter i Stockholm

Jag vill uppmuntra dig att besöka sommarkaféerna innan de slår igen för säsongen för det finns många härliga smultronställen som har öppet ett tag till där man kan få sig en kopp kaffe och en bulle.

När det kommer till fikanyheter så är det några fik som flyttat sina verksamheter och andra som öppnar nya enheter. Här är lite nyheter som jag snappat upp under sensommaren och glöm inte att tipsa mig om aktuella händelser rom rör fika och dess underbara värld i Stockholm med omnejd.

…..Damien Foschiatti och Malin Eklund som startade upp Fosch Artisan Pâtisserie 2016 öppnar upp en systerenhet med plats för cirka 40 sittande gäster i Jarlahuset på Birger Jarlsgatan. Öppning planeras till november. Produktionen kommer att vara kvar på Löjtnantsgatan.

…..För två veckor sedan slog Scandic Downtown Camper upp sitt nya kafé Roots på Drottninggatan. Fiket har en helt vegetarisk och till stor del växtbaserad meny. Miljötänket genomsyrar hela hotellet och så även kaféet där möbler och lampor är från återvunna material. Stolarna är skapade av återvunnet trä och lamporna av plast som hämtats upp från haven.

…..Du har väl inte missat att Ted Johansson och Conrad Tyrsèn öppnat ett nytt ställe i Hökarängen? För två veckor sedan öppnades Bageriet BAK (tidigare Dessert & Choklad Stockholm) i Kastanjegårdens lokaler i ”Hökis”. Den tidigare livsmedelsbutiken inhyser produktion och kafé med plats för cirka 30 sittande gäster. Produktionslokalen som låg på Lilla Essingen har nu Ted och Conrad byggt om till kafé med invigning idag (16 september).

…..Eva Mantsinen som driver OmnOmnOmn Chocolaterie i Hammarby Sjöstad har flyttat sin verksamhet ett par hundra meter. Tidigare höll hon till vid Mårtensdal men har nu flyttat in i en lokal nära Luma i Sjöstan. Invigningen skedde i lördags och jag rekommenderar dig att ta en fika hos Eva och/eller köpa med dig några smarriga praliner.

…..Oscar Målevik och Anna Cardelius brukar inte ligga på latsidan. 2014 slog de upp portarna till Haga Tårtcompani & Bageri på Torsgatan och sedan dess har de även hunnit med att öppna enheter på Fleminggatan och i Hammarby Sjöstad. Nu är det dags igen för ett syskon då de ämnar driva NK:s nya schweizeri i Ljusgården. Utöver bakverk kommer de även servera vegetariska rätter, afternoon tea samt caketails.
Vad är då en caketail? Jo, det är en cocktail med smak av en specifik tårta/bakverk. Öppning planeras till den 24 oktober.

…..Robin Delselius bageri på Renstiernas gata 19 har under sommaren renoverats. Produktionsdelen har flyttat ut till de nya lokalerna på Kvarnholmen, vilket i sin tur innebär att antalet sittplatser på söder ökat väsentligt. De andra fiken som Robin driver ligger i Enskede, Stavsnäs och i Nacka. Adresserna finner du om du klickar in på hemsidan.

…..Chokladtillverkaren Tony’s Chocolonely kör en pop-up på Götgatan 31 mellan den 18-21 september där de under fyra dagar delar ut gratis choklad till allmänheten mellan klockan 10.00-19.00. Syftet är att informera om kakaoindustrins mörkare sidor med slaveri på plantager i Västafrika. Slaveriet är ett omfattande problem som jag tidigare skrivit om här på bloggen så vänligen stanna upp och ta in den information du får på plats. Det är helt galet att år 2019 ens behöva yppa ordet slaveri.

…..Idag slår Dog Bakery upp sina dörrar i Vasastan. Det är Nicoletta Svensson som driver det hundvänliga fiket på Odengatan 100. Det utlovas godsaker både för matte/husse och till de fyrfotade gästerna.

…..La Grande Rue på Storgatan 35 stänger igen för gott i slutet på september. Kristina Anker med familj som drivit fiket sedan 2011 får inte fortsätta att bedriva sin kaféverksamhet då hyresgästen Gysinge centrum för byggnadsvård valt att säga upp kontraktet. Statens fastighetsverk som äger fastigheten har inte deklarerat vad för slags verksamhet som kommer att bedrivas i fastigheten framöver.

…..I Uppsala fortsätter Frida Leijon och Susanna Johansson att öppna upp nya enheter. Leijon Stenugnsbageri & Konditori slog upp sitt tredje fik den 22 augusti i Rosendal. Jag har inte hunnit besöka Leijon ännu men av de bilder och videoklipp de lagt upp på sociala medier så ser den nya lokalen otroligt fin ut.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.