Fikanyheter i Stockholm


Nu har det gått snart fyra månader sedan jag skrev några rader om vad som händer i fika-Stockholm så det är hög tid för en uppdatering om läget i stan.

Allt fler ägare ser ljuset i tunneln efter Corona-eländet som pågått sedan mars 2020 så vi håller verkligen tummarna för att det värsta ligger bakom oss. Nu skall det tilläggas att även om många företagare kämpat för sin överlevnad så är det en hel del som haft ett fantastiskt verksamhetsår och det är främst de fik som ligger i våra förorter/kranskommuner. Många har haft en kraftig tillväxt mycket tack vare ökade kassor främst under måndag-torsdag då folk jobbat hemifrån och någon gång under dagen besökt ett fik.

Nu stundar semestertider och vi går ned i varv och tar det allmänt lugnt. Många bagerier och konditorier stänger under aktuell period så det blir till att leta upp nya smultronställen att fika på. Jag har publicerat ett flertal inlägg här på bloggen med schyssta fikahäng så det är bara att scrolla och leta upp dessa inlägg.

Nedan finner du en del relativt nyöppnade fik som är väl värda att besökas.

…..Tegnérs bageri i Tullinge ynglar av sig och blir med systerbageri vid Sjöstadsfabriken på Ekerö. Det är ett helt nytt område som håller på att iordningställas och mer om området kan du läsa här. Öppning var planerad till innan sommaren men de dras med vissa förseningar och förhoppningen är att kunna öppna i juli/augusti. Se deras Insta för senaste uppdateringar.

…..K-märkt patisserie & bageri öppnar nytt i Life City som just nu byggs mitt i Hagastaden. Lokalen på 800 kvadratmeter huserar restaurang och matcafé och skall stå klart till årsskiftet.

…..Du har väl inte missat Marie och Pelles café i urmysiga Viby by i Sigtuna. De slog upp portarna i maj och håller öppet under helgerna. Se deras Insta här. Viby by är en oskiftad så kallad klungby, bevarad i stort sett som den såg ut för tvåhundra år sedan. Charmigt är bara förnamnet och du utlovas god fika där allt bröd och sötebröd bakas av bagarmästare Per-Olof Henriksson som driver bageri Lundmark i DN-huset.

…..I Gustavsbergs hamn på Kattholmen finner du Kattlådan där de erbjuder glass, lättare mat och sallader men även alkoholhaltiga drycker. Där finns en minigolfbana, bastuflotte, uthyrning av knattecyklar samt en skaldjursbod.

…..Med hänförande utsikt finner du Café Vy som ligger på Henriksdalsberget på gränsen mellan Södermalm/Nacka kommun. Sommarcaféet serverar våfflor, glass, mackor, snacks och vid bra väder grillas det korv och hamburgare.

…..För två veckor sedan öppnade Lyckebo trädgårdscafé i Hässelby. Det vackra huset från 1902 ligger i Kyrkham precis vid Mälarens strand. Ägarinnan Karin Sundqvist driver även Kanaans trädgårdscafe i Bromma samt Fanny Udde i Nacka.

…..OmnOmnOmn Chocolaterie som drivs av Eva Mantsinen i Hammarby Sjöstad är inte enbart en hejare på praliner utan nu har hon även börjat producera gelato. Du finner de senaste smakerna på hennes nya Instakonto för gelato här.

…..Johannes Eder som sedan flera år tillbaka driver Brot på Odengatan och i Liljeholmen öppnar nytt vid Sjövikstorget vid Liljeholmskajen med fokus på gelato. Den nuvarande enheten i Liljeholmen stängs och flyttas till Sjövikstorget. Planerad öppning sker i mitten av juli. Följ Brot Liljeholmskajen här.

…..Värmdö musteri på Ingarö har öppnat ett nytt café – Värmdö veranda. De kommer fortsätta erbjuda smørrebrød som jag för övrigt varmt rekommenderar (läs mitt inlägg från 2017 här). Utöver smørrebrød finner du givetvis must med olika smaker men även bakverk och sallader.

…..Vid Smeduddsbadet på Kungsholmen finner du Josefins glass & cafè. Ett litet fik som slog upp portarna för några veckor sedan. Det är Stefan Thorsell och frun Josefin med familj som driver fiket och de driver även fiket vid Hornsbergs strand. Planerna på sikt är att ha öppet året om samt ansöka om serveringstillstånd.

…..På Skansen öppnade Arthurs café upp dörrarna den 6 juni i år. Fiket ligger vid Hazeliusporten som renoverats omsorgsfullt och den som står bakom alltihop är Susanne Helin som sedan många år driver Flickorna Helins kafé.

…..Malin Österberg har öppnat ett café i sin trädgård i Enskedefältet. Utöver våfflor och hembakade godsaker så kan man köpa karameller och olika sötsaker som säljs i ett omgjort förråd. Det finns även en take away-del med dricka, glass och fruktsallad. Du finner öppettiderna på Instagramkontot här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.