Fikanyheter i Stockholm

Då har det blivit dags att damma av 2019-års första spaning gällandes fikanyheter i Stockholmsområdet och som vanligt i en stad med hög puls så råder febril aktivitet för bagerier och kaféer med planering och renovering.

Jag har flera gånger tidigare skrivit om hur trevligt det är att läsa om alla nya fik som poppar upp i och runt stan. Faktum är att det finns plats för många fler fik då Stockholms invånare växer kraftigt och de områden jag vill se fler fik på är i våra förorter.

Häng med på ett svep och ta del av de nyheter jag snappat upp på sistone och sitter du inne med aktuella nyheter så är du välkommen att tipsa mig här.

…..Non Solo Bar har slagit igen på Odengatan 34 och Thelins flyttat in. Thelins tar även över Non Solo Bars verksamhet på Rörstrandsgatan men där behåller man det tidigare namnet.

…..Thelins Grand Café håller på att renovera lokalerna på Kungsträdgårdsgatan 13 där Piccolini tidigare låg. Upplägget kommer att vara bistro med mat och öl/vin. Öppning är planerad till 1 februari.

…..Som jag skrivit om tidigare så flyttar Robin Delselius Bageri hela produktionen till Kvarnholmen där det även öppnas ett nytt fik för allmänheten med cirka 30-40 sittplatser. Produktionen kickade igång i fredags och den 8 februari öppnas butiken med servering. Robin driver sedan tidigare enheter i Gamla Enskede, Södermalm och i Stavsnäs.

…..Jag har tidigare även skrivit om att Ted Johansson och Conrad Tyrsèn som driver bageriet BAK (tidigare Dessert & Choklad Stockholm) som bäst håller på med att renovera Kastanjegården i Hökarängen dit de flyttar. Den gamla livsmedelsbutiken kommer att inhysa produktion och café med plats för cirka 30 platser. De hade förhoppningar om att öppna upp lagom till Fettisdagen den 5 mars men det är idag tveksamt om de hinner med det. Den som väntar på något gott…

…..Delar av Torsgatan håller på att fräschas upp och utrymmet vid Bonnier konsthall skall bli mer inbjudande. Konditori Ritorno öppnar en ny enhet på Torsgatan 16 där större delen av produktionen kommer att husera. Kafédelen kommer att inhysa cirka 15 sittplatser och öppning är planerad till 1 april. Ritorno finns sedan tidigare på Odengatan 80 och på Dalagatan 41.

…..Mellan 1954-2018 låg konditori Valand på Surbrunnsgatan 48 men i september förra året valde ägarinnan Magdalena Åström att stänga igen för gott (läs mer här). Nu är det klart att det blir ett kattcafé som flyttar in i lokalerna då Java Whiskers slår upp dörrarna den 16 februari. Lokalerna är ombyggda och anpassade efter katterna och för 150 kronor så kan du umgås med de små liven under en timme.

…..Den 7 januari slog Systrarna Frö upp portarna till sitt nya matcafé med fokus på vegetariskt. Platsen är Kronobergsgatan 41.

…..Bröd & Salt öppnar inom kort upp en ny enhet på Sankt Eriksplan 6. Lokalen tillhörde tidigare Lars Bengtsson ljud/video.

…..Det lilla hantverksbageriet Lilla Bagis kör pop-up kafé i lokalen mellan Coop och Apoteket i Bagarmossen under tiden de renoverar bageriet (som dock är öppen men det finns inga sittplatser under renoveringen).

…..Eva Mantsinen som driver OmnOmnOmn Chocolaterie i Hammarby Sjöstad letar efter en mindre lokal på cirka 35-70 kvm innanför tullarna dit hon önskar flytta verksamheten.

…..Jag har tidigare skrivit om att tårtkonstnären Liv Sandberg lämnat Hökarängen för att flytta till Södertälje men lokalen i “Hökis” kommer att förbli ett tempel för godsaker då Green Praline öppnar upp ny verksamhet den 12 februari. Fokus kommer att ligga på veganska bakverk och det kommer även att gå att ta en fika på plats.

…..Det är tråkigt att skriva om verksamheter som stänger igen men dessvärre har Sophie Maillard bommat igen Sophies Canelè på Sankt Eriksgatan 81. Hon öppnade det mysiga fiket med franska inslag sommaren 2015 och sista januari serverades de sista bakverken.

…..Den 30 september förra året öppnade Nik Märak upp Systrarnas kafé på Badstrandsvägen 30 på Stora Essingen.

…..I början på oktober förra året drog Gullmarsplans stenugnsbageri igång. Allt är renoverat och fräscht och adressen är Gullmarsplan 4-6.

…..Det vimlar inte direkt av schyssta ställen som har fokus på matiga mackor men i mars/april öppnar Sandhäxan upp i Vasastan nära Sankt Eriksplan.

…..I mars öppnar Tegnèrs bageri upp i Tullinge centrum med bland andra Marcus Billing Söderberg som 2018 tävlade i Årets bagare och som även i år kommer medverka i tävlingen.

…..i februari/mars öppnar matkaféet Guld upp i Sven-Harrys-huset i Vasaparken. Bakverk, bowls, sallader kaffe, vin och öl. Ägarna Johanna och Kalle Andersson driver även Café Blom på ArkDes/Moderna Museet.

…..Den 25 mars öppnar ett nytt veganfik vid Södra station (Magnus Ladulåsgatan 10). Det är Ida Högberg som öppnar upp Gigafood där det kommer att erbjudas mackor, bowls och desserter.

…..Du har väl inte missat att Chokladfabriken öppnade upp en ny enhet innan jul i Täby centrum? Sedan tidigare finns de på Renstiernas gata 12, Dalagatan 9, Regeringsgatan 58, Sankt Eriksplan 9. De har även en pop-up butik på Åhlens city.

…..Cykelfiket Le Mond som håller till på Folkungagatan 67 ynglar av sig och öppnar en ny enhet på Kungsholmen, närmare bestämt på Lindhagensgatan 137 i Hornsberg. Planerad öppning 16 februari.

…..Nu kan du köpa bra frukost från Sthlm Bread Truck som står parkerad på busstorget vid Årstaberg mellan kl 07.00-10.00 på vardagarna. De är en del av Söderbergs bageri och Wofflans stenugnsbageri.

…..Brödbilar verkar vara det nya heta för bagerier för nu rullar även Håkan Johansson som driver Skeppsbro bageri och Nockeby bageri ut en brödbil som kommer att stå parkerad utanför magasinet vid Systembolaget i Sickla köpkvarter alla dagar i veckan (vardagar 10.00-19.00, helger 11.00-17.00). Bröd, bullar och annat gott bakas i Skeppsbro bageri i Gamla stan och körs sedan ut till Sickla. Hela sortimentet är ekologiskt. Premiär den 7 februari.

…..En bit utanför Stockholm, närmare bestämt i centrala Norrtälje öppnar Rådmansö bageributik upp en brödbod mitt emot biblioteket vid Danskes gränd. Deras bagarbod på Lågarövägen 1 finns kvar och öppnar åter upp säsongen den 22 mars.

✶✶✶

Har du tips på fikarelaterade nyheter som är på gång i Stockholm med omnejd, tipsa gärna mig här.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.