Fikatips: Boo Gårdsbageri

I Saltsjö-Boo i Nacka driver Frida Tham och Erik Bergström ett litet gemytligt hantverksbageri i en matkällare från 1800-talet. Efter ett långt yrkesliv som anställd inne i centrala Stockholm valde Frida för några år sedan att växla karriär och bli surdegsbagare. Erik är arborist och driver Saltsjö Trädvård, men har ett långt förflutet i restaurangbranschen.

De båda har bott i Boo Gård i många år och saknade innerstadens utbud av gott bröd, bakverk och kaffe och att bara kunna promenera iväg och köpa dagsfärskt bröd eller sätta sig och ta en fika eller ett glas vin med gångavstånd hem. 2019 gjorde de slag i saken och startade då upp en bageriverksamhet med fokus på rena råvaror utan tillsatser. Då Frida och Erik brinner för mathantverk bjuder de emellanåt in andra mat- och dryckesentusiaster till bageriet.


Beskriv Boo Gårdsbageri för dem som aldrig besökt er.
– Vi är ett litet gårdsbageri i kulturbebyggelsen kring Boo Herrgård, alldeles där södra inloppet till Stockholm ”Stäket” mynnar ut i Baggensfjärden. Vår byggnad var för länge sedan matkällare, med metertjocka stenväggar hölls temperaturen sval nog att förvara mjölk och mat. Vi bakar surdegsbröd, fikabröd och lagar mat, mestadels på ekologiska och svenska råvaror. För oss är hållbarhet viktigt och vi försöker baka på så mycket närproducerade och ekologiska råvaror som möjligt. En hel del av våra produkter är certifierade med Eldrimner, som handlar om just småskaligt mathantverk och råvarors nära ursprung. Vi har nästan inga sittplatser inomhus men en härlig trädgård att sitta i, året runt. Ibland eldar vi igång vedugnen och har pizzakvällar. Vi har fullständiga rättigheter och tycker att det är väldigt roligt att samarbeta med tex vinimportörer och andra duktiga mathantverkare, som ibland kommer och gästar hos oss. Men kolla alltid öppettiderna innan ni åker hit, eftersom vi är en liten verksamhet så har vi inte öppet alla dagar.

Hur ser ert sortiment ut?

– Vårt utbud är ett småskaligt, ofta helt ekologiskt mathantverk och vårt kaffe som kommer från espressomaskinen är rättvisemärkt och ekologiskt. 

Vi är ett litet bageri så därför varierar utbudet, vi har liksom inte alltid allting. Men alltid surdegsbröd, bullar och gott kaffe! Sen varierar fikautbudet, ofta gör vi frukttarter, biskvier, småkakor mm. På fredagarna lagar vi mat, mycket grönsaksbaserat i säsong och då kan man ta ett glas vin till. 


Varför skall man fika hos er?
– Många besöker oss för att trakten kring Boo Gård är så trivsam. Alldeles nedanför oss ligger fina Boobadet, där man badar i saltsjön, och runt oss finns sköna promenadstråk på vindlande grusvägar med historiska trähus längs vattnet, stigar som är vackra att gå året runt. Det är lite landet nära stan! Vår egen lokal är speciell med över metertjocka väggar och vackra fönster och vi trivs med att vara en plats där såväl grannar som mer långväga gäster kan mötas för en skön stund.

Vilka bakverk får man absolut inte missa hos er?
– Våra bullar är väldigt goda, vi har alltid kanel- och kardemummabullar och ofta någon säsongsbulle med fyllning. Vi har ofta vår Ångbåtsråg, ett osötat fullkornsrågbröd med rostade frön som många återkommer för. När vi gör chokladbiskvier brukar de ha en strykande åtgång, likaså vår citron- och vallmokaka. På lördagsmorgnar är det våra ljusa stenugnsbakade surdegsfrallor alla vill ha och när vi drar igång vedugnen är pizzan definitivt något man inte vill missa.

Varmt välkomna hälsar Frida och Erik med personal✿❀


Boo Gårdsbageri
Adress: Djurgårdsvägen 58, Saltsjö-Boo/Nacka.
Öppettider: Fredagar öppet mellan kl 14.00-20.00 med mat, öl/vin, fika och bröd.
Lördagar öppet mellan kl 11.00-15.00 med bröd, bullar och bakverk. Stängt övriga dagar. Stängt även i juli. Se aktuella nyheter och öppettider på Hemsida/Facebook/Instagram.
Hemsida
Facebook
Instagram
Hitta hit

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.