Fikatips: Gunnel & Ruth

Info: Gunnel & Ruth heter numera bageri Pomona. Bageriet drivs av Elsa Sundell. Samma adress.

Gunnel & Ruth är ett bageri, konditori och café beläget i idylliska Midsommarkransen i södra delen av Stockholm. Det var i juni 2020 som Gustav Hellström och Elsa Sundell tog över klassiska Kalaskransens lokaler.

Namnet Gunnel & Ruth har de döpt efter Gustavs farmor Gunnel och Elsas mormor Ruth som har varit viktiga inspiratörer för dem båda. De vill även lyfta fram och hylla kvinnorna i tidigare generationer som haft stor kunskap om matlagning och bakning.

Foto: Daniel Larsson

Beskriv Gunnel & Ruth för dem som aldrig besökt er.
– Gunnel & Ruth är ett bageri med café i Midsommarkransen som fokuserar på smak och hållbarhet. Det ska både vara snällt för miljön, djur och människor och samtidigt vara otroligt gott! 

Vi bakar och lagar allt på plats i vår stenugn som du kan se in till från caféet. Bageriet ligger mitt i fina Midsommarkransen, mitt emot tunnelbanan. Vi har precis byggt klart vår uteservering och kiosk utanför bageriet. 

Hur ser ert sortiment ut?
– Vi bakar ekologiska surdegsbröd, bullar, croissanter och kakor. Vi bakar sånt vi själva tycker är gott och utgår efter vad som är i säsong just nu och testar ständigt nya tillvägagångssätt och smaker, regler och klassiker är inte riktigt Gunnel & Ruths grej! Vi gör semlor och mazariner utan mandel till exempel (då mandlar kräver otroliga mängder vatten) och undersöker hela tiden ännu mer hållbara sätt att göra goda grejer. 

Vi serverar frukost och lunch som varieras nästan varje dag och anpassas efter säsong och vad vi har lust att göra. I vår lilla lanthandel kan du köpa ekologiskt mjöl, choklad, vår egen sylt och så småningom närodlade grönsaker. 

Varför skall man fika hos er?
– För att vi är ett genuint, litet bageri med stor passion för det vi gör. Vi brinner för att göra våra gäster glada samtidigt som vi vill visa att det går att göra annorlunda, det går att jobba hållbart och schysst. 

Caféet är fyllt med växter och secondhand möbler och vår uteservering kommer så småningom fyllas med mestadels ätbara växter, för att vi vill visa att det går att odla mat även i en stadsmiljö. 

Vilka bakverk får man absolut inte missa hos er?
– Våra croissanter är en storfavorit, de är bakade på ekologiska ingredienser och utan askorbinsyra. Kardemummabullarna såklart, med mycket brynt smör, sirap och salt i fyllningen. 

Grutans frukost är en riktig mysfrukost med lite olika bröd, pålägg, en sötsak, yoghurt, kaffe och äppelmust från Palla. Ett bra sätt att testa lite av varje. 

Våra luncher är kanske det som förvånar gästerna mest, vi håller hög nivå på maten och varierar den efter vad vi tycker vore kul! Allt mellan Ramen, pizza, egen pasta, currygrytor och varma mackor och allt är vegetariskt. 

Varmt välkommen hälsar Elsa och Gustav✿❀

Gunnel & Ruth
Adress: Svandammsvägen 17, Midsommarkransen/Stockholm
Öppettider: Tisdag-lördag (se aktuella öppettider på hemsida/Facebook/Instagram)
Hemsida
Facebook
Instagram
Hitta hit

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.