Fikatips: Jeremiabageriet


I Örebro ligger Wadköping som är ett friluftsmuseum med stilfulla byggnader, charmiga hantverksbutiker och vackra miljöer. Området består av trähus och gårdar från fyra olika sekel. Stadsdelen har fått sitt namn efter Hjalmar Bergmans namn på sin barndoms uppväxtmiljö. Framför allt skildrad i romanen ”Markurells i Wadköping”. Om du är intresserad av antikviteter, design, smide, kläder, keramik, träslöjd och att fika – då är Wadköping en plats jag varmt rekommenderar.

Jeremiabageriet ligger i ett ljust 1800-talshus i utkanten av Wadköping. Huset som bageriet ligger i var en gång i tiden bostad åt författaren Jeremias i Tröstlösa (hans riktiga namn var Levi Rickson). Övervåningen var förut hans skrivkammare och är idag bageriets kafédel.

Huset var från början en loftbod med loge, men byggdes i slutet av 1800-talet om till bostad. Huset flyttades 1986 från Almby gård till det uppskattade friluftsmuseet Wadköping i utkanten av Örebro stadspark.

Jeremiabageriet drivs av bagare Daniel Frehde som tog över driften i slutet av 2008.

Beskriv Jeremiabageriet för dem som aldrig besökt er.
– Vi är ett bageri och numera också konditori. Vi har en ambition att lyfta hantverket, råvarorna, människor i kombination med bra service.  Vi jobbar med lokalt odlad mjöl från Kullen Kvarn/Råberga ekoprodukter. Övriga råvaror väljer vi med omsorg så långt det är möjligt.

Vi har ett kafé i Wadköping som är en stadsdel uppbyggd på samma sätt som Skansen men hus från Närke/länet. Produktionen ligger i gamla köket på regementet I3. På sikt kommer vi även öppna café vid regementet. Vi har renoverat gamla bageriet under våren och det kommer vara klart i början av maj så I3 kommer växa fram organiskt parallellt.

Hur ser ert sortiment ut?

– Vi bakar olika sorters bröd, bullar, kondisbitar och bakelser.

Varför skall man fika hos er?
– Vi erbjuder en trevlig historik miljö i kombination med bra service och gott kaffe/dryck och något sött till. Pennybridge Roasters rostar kaffet åt oss. En dag i veckan erbjuder vi ett annat kaffe (30-40 koppar) från dem eller från ett annat rosteri.  

Vilka bakverk får man absolut inte missa hos er?
– Svår fråga. För mig är rekommendationen alltid det som är bäst för dagen. Definitionen mer tydligt är den produkt som har det där ”extra” lyftet. Bra bakat, perfekt snitt eller snyggt spritsad maräng.

Varmt välkomna hälsar Daniel Frehde med personal.

Jeremiabageriet
Adress: Bertil Waldéns gata, Wadköping/Örebro
Öppettider: Måndag-söndag (maj-augusti). Tisdag-söndag (september-april) (se aktuella öppettider på Facebook/Instagram/hemsida)
Hemsida
Facebook
Instagram
Hitta hit

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.