Fikatips: Kniv & Kavel


2019 öppnade bagaren och konditorn Anna Rosswall och kocken Magnus Svensson Kniv & Kavel i Aspudden i södra Stockholm. Det är ett franskinspierat bistro och bageri med plats för cirka 25-30 gäster (färre platser under pandemin).

Jag har under flera års tid skrivit om att det i Stockholms kranskommuner och förorter finns många mysiga fikaställen att besöka och Kniv & Kavel tillhör definitivt ett av dem.

Beskriv Kniv & Kavel för dem som aldrig besökt er.
– Kniv & Kavel är en kombinerad bistro och bageri i det pittoreska kvarteret Aspudden söder om söder. Det är en liten charmig hörnlokal med stor uteservering med mycket sol och utsikt över en liten park med en vacker fontän. Vi serverar fika, lunch och middag samt frukost på helgerna, det går både att äta på plats och att få maten to-go. Vi gör så mycket som möjligt själva, allt från att koka saft och kolor till att göra egen pasta. Vi strävar alltid efter att skapa en personlig och avslappnad stämning hos oss så alla ska känna sig välkomna. 

Hur ser ert sortiment ut?

– Vi har ett ganska litet sortiment som vi tycker om att utveckla kontinuerligt. Det finns alltid klassiska kanel- och kardemummabullar, toscabullar, något lyxigt i choklad och något för de som gärna undviker gluten. Till helgerna bakar vi även croissanter och andra bakverk på kavlade degar och en specialare som vi byter ut med några veckors mellanrum. Det kan vara en rabarberpaj en vecka och en tårtbit en annan vecka, beroende på vad som är i säsong just då! Brödet vi bakar är alltid jäst med surdeg och i kyl över natten samt enbart med ekologiska mjöler – allt för att skapa så saftiga, goda och samtidigt nyttiga bröd som möjligt. 

Varför skall man fika hos er?
– Hos oss bakar vi av saker under hela dagen så det finns alltid färska bullar i butiken, har man tur är de till och med fortfarande varma! För oss är det viktigt att ge en varm och personlig service och vi lägger stor vikt vid att skapa en härlig och avslappnad stämning i lokalen. Vi har inrett med mycker krukväxter och från högtalarna brukar det komma soft jazz och en hel del soul, det tycker vi är trevligt! En unik sak hos oss i och med att vi även är en restaurang är att vi också serverar snacks, vin och öl. Så en solig dag kan man slå sig ner på uteserveringen med ett glas vin eller en kall öl och en bit ost och chark med nybakat levainbröd till!

Vilka bakverk får man absolut inte missa hos er?
– Hos oss är en av de mest populära produkterna den så kallade Crullen – en blandning mellan croissant och kanelbulle. Det är en kringla gjord på croissantdeg, fylld med kanel och vanilj, lite seg och otroligt saftig! Ävens veckans specialbakverk är något man inte ska missa! Där skapar vi nytt hela tiden och passar på att utnyttja vad naturen och kreativiteten har att erbjuda just då! 

Varmt välkomna✿❀

Kniv & Kavel
Adress: Vapengatan 2/Manhemsgatan 11, Aspudden/Stockholm
Öppettider: Torsdag-söndag (se aktuella öppettider på hemsida/Facebook/Instagram)
Hemsida
Facebook
Instagram
Hitta hit

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.