Fikatips: Landsberga gård

I Biskopskulla, strax utanför Enköping ligger Landsberga gårdsbutik & café. Här, mitt bland sädesfält och hästhagar har familjen Sandqvist skapat en lantlig knutpunkt för uppländsk matkultur med visionen att sprida kunskap om Upplands mattraditioner och mathantverk.

I caféet serveras gårdens hemlagade och hembakade specialiteter och från uteserveringen är utsikten fantastisk. Landsberga gård är en anrik kungsgård med ett levande kulturarv. Dess historia sträcker sig ända tillbaka till vikingatiden och rymmer både Heliga Birgitta och Gustav Vasa.

Beskriv Landsberga gård för dem som aldrig besökt er.
– Landsberga gård är utflyktsmålet för alla som vill fika och handla närproducerat och samtidigt njuta av livet på landet. I Landsberga gårdsbutik har vi samlat allt det bästa Uppland har att erbjuda i form av mat, dryck och hantverk.

Här finns de flesta lokala mat- och dryckesproducenter representerade under ett och samma tak. Här finns också kunskap om mattraditioner och matkulturen i vårt landskap. Vi vill att våra kunder inte bara ska upptäcka vårt breda sortiment utan också upptäcka Upplands kulinariska storhet. Till oss kommer man för de goda bakverken och alla specialiteter, men också för atmosfären och den lantliga idyllen.

Landsberga gård har brukats av familjen Sandqvist sedan 1888. Då kom farfars far Henrik Sandqvist hit. Han moderniserade jordbruket och i slutet av 1800-talet lät han bygga det vackra stallet som nu rymmer Landsberga gårdsbutik och café. Idag är vi fjärde generationen på gården.

Hur ser ert sortiment ut?

– I vårt café serverar vi vår egen hemlagade mat. På menyn finns matiga pajer, våfflor, sallader och smörgåsar samt läckra bakverk, småkakor, kanelbullar och praliner. Kaffet är närproducerat och kommer från Lindvalls i Uppsala. Vi har flera olika sorters lokalproducerade dryckesalternativ, till exempel must från Grönsöö.

Butiken säljer gårdsproducerat mjöl, pasta, korvar, ägg, kött och charkuterier, mejeriprodukter, ostar, marmelader, bröd, saft, sylt och så förstås hembakat bröd och säsongens färska grönsaker.

På Landsberga gård finns ett stort utbud av vackra presentartiklar, heminredning och husgeråd. Hos oss finns keramik, filtar, trasmattor, ljusstakar, grytor, slevar och annat som förgyller hemmet.

Vi har vi även tagit fram en helt egen designserie. Den heter Edla efter vår farfars mor och består av brickor, skärbrädor, servetter och handdukar. Motivet kommer från våra vackra gamla tapetschabloner i mangårdsbyggnadens stora sal.

Varför skall man fika hos er?
– På Landsberga gård finns närproducerade livsmedel och delikatesser för alla som vill handla småskaligt. I den rymliga och välsorterade gårdsbutiken finns Upplands mat och dryck samlad och allt vi serverar i caféet är hemlagat och hembakat med omsorg på gården.

Fina dagar rekommenderar vi en fika i solen på vår uteservering. Därifrån har man en hänförande utsikt över ängarna och fälten och med Biskopskulla kyrka vid horisonten.

Man kan också köpa med sig picknickkorg från caféet och ge sig ut i omgivningarna. Gården ligger alldeles invid Örsundaån och det finns gott om fina vandringsstråk och utflyktsställen i närheten. Bland annat kan man bestiga kullen Lagundsberg och blicka ut över hela sju socknar.

På gården ligger också Landsberga gårdskvarn, en av få stenkvarnar som är i drift i Mälardalen. Där stenmaler, siktar och packar vi mjöl från de egna sädesfälten. Mjölet säljer vi i butiken. På det stora rymliga kvarnloftet har vi ibland utställningar med lokalt konsthanverk och under regniga och lite svalare dagar tar vi även emot fikagäster här. Vi har öppet 11-17 alla dagar i veckan.

Vilka bakverk får man absolut inte missa hos er?
– Många besöker oss för att få njuta av Landsbergas klassiska äggsmörgås, bakad av vårt eget mjöl och rikligt toppad med räkor. Den är en verklig storsäljare och passar perfekt tillsammans med en kopp rykande färskt kaffe från Lindvalls i Uppsala eller ett glas kall mousserande Grönsöömust.

Även kanelbullarna och säsongens frukt- och bärpaj med vispgrädde är populära hos våra besökare. Hela sommaren serverar vi söta, goda uppländska jordgubbar och lagom till midsommar öppnar vår nya mysiga sommarpaviljong med glassbar.

Varmt välkomna hälsar familjen Sandqvist med personal✿❀

Landsberga gård
Adress: Biskopskulla Landsberga 5, Örsundsbro (cirka 20 km från Enköping)
Öppettider: Måndag-söndag (se aktuella öppettider på Facebook/Instagram/hemsida)
Hemsida
Facebook
Instagram
Hitta hit

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.