Fikatips: Ryttmästaregården


Det finns många underbara platser att besöka under den varmare årstiden och en av de platserna är Kronobergs slottsruin som ligger på en ö i Helgasjön, cirka fem kilometer från Växjö. Den första borgen som uppfördes på 1300-talet var byggd i trä men i mitten av 1400-talet byggde biskop Lars ett större stenhus. 1542 övertogs Kronoberg av Nils Dacke och hans upprorsmän och efter Dackefejden 1543 övertog kung Gustav Vasa Kronoberg.

I början av 1900-talet började arbetet med att konservera lämningarna och sedan 2015 är det Statens fastighetsverk som förvaltar borgen. Sommartid är slottsruinen öppen varje dag och det finns även guidade visningar. För att komma till slottsruinen går du över en träbro där gångbanan är belagd med tätvuxen furu.

Ett par bullkast ifrån slottsruinen ligger Ryttmästargårdens kafé – Pärlan vid Helgasjön. 2017 tog Linnéa Rosenqvist tillsammans med syskonen Victor, Emma och Elvira över som arrendatorer av Ryttmästaregården och i maj 2018 slog de upp portarna till kaféet. I samma veva tog de även över Skåres konditori på Kungsgatan i Växjö.

Beskriv Ryttmästaregården för dem som aldrig besökt er.
– Ryttmästaregården är ett otroligt vackert, charmigt smultronställe som ligger ute vid Kronoberg slottruin i Småland. Huset tros ha byggts upp med timmer från Urshults kyrka på sent 1700-tal. Sommartid bedrivs kaféverksamhet i den otroligt vackra och historiska miljön precis intill Helgasjön. Ryttmästaregården är ett härligt utflyktsmål för alla åldrar där du kan gå på sightseeing inne i slottsruinen, ta en tur med ångaren Thor som är byggt 1887 och därefter avsluta med god mat, dryck och fika inne i stugan eller på vår stora uteservering. Under sommaren arrangerar vi musikkvällar så håll utkik på vår hemsida för senaste nytt.

Hur ser ert sortiment ut?

– Vi är en familj som driver Ryttmästaregården med även Skåres konditori och bageri i stan. Vår passion är hantverk och känslan som god mat och fika förmedlar. Hos oss kan du ta en fika med bakverk, kondisvaror, goda mackor, våfflor och glass. Är du hungrig erbjuder vi varmrätter, sallader och matiga smörgåsar. Vi har även fullständiga rättigheter. Kika gärna in menyn på hemsidan.

Varför skall man fika hos er?
– När du tar dig ut till oss på udden får du helt klart njuta av en helhetsupplevelse där du får ta del av historia, natur, vackra lokaler samt våra stora frasiga våfflor och känslan av hembakat fika och vällagad mat. Varmt välkomna ut för att uppleva känslan själv, den är magisk. 

Vilka bakverk får man absolut inte missa hos er?
– Många av våra gäster kommer till oss enbart för våra stora frasiga våfflor med jordgubbssylt och vispgrädde som är ett recept som följt med Ryttmästaregården sedan långt tillbaka. Sedan är vår klassiker Räkberg med 150 gram handskalade räkor ett måste, perfekt efter en tur med Ångaren Thor eller till en sommarkväll när vi har en trubadur på besök.

Varmt välkomna hälsar familjen Rosenqvist med personal✿❀

Ryttmästaregården
Adress: Kronoberg Ryttmästaregården, Växjö
Öppettider: Lördagar och söndagar i maj
Juni, juli och augusti: Måndag-söndag (se aktuella öppettider på Hemsida/Facebook/Instagram)
Hemsida
Facebook
Instagram
Hitta hit

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.