Fikatips: Vita Bergens Malmgård


Vid Vita bergens södra sluttning, på Södermalm i Stockholm, ligger Groens Malmgård. Här bedrivs sedan 1983 en läkepedagogisk och socialterapeutisk verksamhet. 

Bakom det röda planket som skyddar trädgård, odlingar och snittblomsfält ligger landets äldsta handelsträdgård med anor från 1600-talet. Det är säkert många som kikar över planket för att stilla sin nyfikenhet men det behövs inte alltid. Ofta är här öppet för den som vill stiga på och njuta av trädgårdens olika rum: mattor av vintergäck på våren, köksträdgårdens spirande grödor, snittblomsfältens prunkande dahlior eller sitta i lugnet i vattentrappan bakom lusthuset. Handelsträdgården och växthus caféet öppnar när magnolian blommar och stänger med den första frosten.

I vårt dagliga terapeutiska arbete uppstår meningsfyllda arbetsuppgifter i takt med vårsådd, vårdandet av växter, skörd och sedan vissnandet, förruttnelsen och återuppståndelsen då allt lever vidare. Detta upprepas år efter år, utan att vi forcerar fram något. Allt får ta sin tid. Det handlar om att kultivera naturen och respektera den. De återkommande sysslorna utifrån årstidernas växlingar skapar harmoni och trygghet vilket i sig har läkande kraft. Trädgården odlas biodynamiskt (kretsloppsodling, kompostering). 


Inför vinterns julmarknad storbakar vi och står i med allehanda förberedelser inför det dignande adventscaféet. Att förvalta detta kulturarv kräver närvaro både ute och inne. Omvårdnaden av växthuset, längan med det lilla ”hotellrummet” och inte minst Malmgården med gamla trägolv som skuras med såpa och vatten. Under vinterhalvåret har vi även möjlighet att erbjuda vävning och andra aktiviteter i vår textila verkstad. Julgranar brukar finnas till försäljning också.

I växthuset odlas tomater, kryddor och vindruvor. Utöver inspirerande litteratur och tidskriften Balder, saluför vi krukor, verktyg, frön och perenna växter. Under odlingssäsongen kan man drick en kopp ekologiskt kaffe, mumsa på hembakade kakor och smörgåsar samt njuta av trädgårdens ekologiska druv- och äppelmust.

Under skördeperioden kan man förboka grönsakskassar via Growing Thoughts, vars grönsaker kommer från Skilleby trädgård i Järna som odlar biodynamiska grönsaker. Kassarna hämtas ut hos oss i växthuset. Det brukar även finnas bröd från Järna bageri vissa helger under skördeperioden.

✿Varmt välkomna❀

Vita Bergens Malmgård
Adress: Malmgårdsvägen 53, Södermalm/Stockholm
Säsong: Öppet under den varmare årstiden (i regel onsd-fred) samt julmarknad
Öppettider: Se Instagram för aktuella dagar/tider
Info: Ring gärna för öppettider på tel: 08-641 58 94
Hitta hit
Hemsida/Instagram

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.