Fikatips: Widerberg och Ko


I september 2020 slogs dörrarna upp till bageriet Widerberg & Ko i Lund och i nästan samma veva slog man upp en enhet i Malmö.

Affärsidén är lika ärlig som enkel – det handlar om småskalighet, omsorgsfullt utvalda råvaror, genuint hantverkskunnande och om ett utpräglat hållbarhetstänk.

Beskriv Widerberg och Ko för dem som aldrig besökt er.
– Längs med kullersten och medeltida hus på Sankt Petri Kyrkogata i Lund finner man hantverksbageriet Widerberg och Ko. I en lokal som tidigare huserat köttbutik till Lundensarna under ett halvt århundrade står numer en stor stenugn och pryder lokalen. Utifrån gatan kan man beskåda bagarens arbete genom de stora fönstren.

Widerberg och Ko är ett hantverksbageri som bakar bröd från grunden utan jäst eller andra tillsatser. Vi bakar med ekologiska råvaror och väljer i största möjliga mån närodlat. Från Gissleberga Kvarn utanför Svalöv får vi merparten av vårt mjöl, vi hämtar också korn från lokala gårdar och maler i vår egen virvelkvarn i bageriet.

Utöver bageriet med butik i Lund har vi även en butik i Malmö på Davidshallstorg.

Hur ser ert sortiment ut?

– Vi har stenugnsbakat surdegsbröd, baguetter, frallor och danskt rågbröd. Utöver bröden har vi bullar på kalljäst vetedeg samt kalljästa laminerade degar där ibland vår specialitet Frösnapper.

I vårt sortiment har vi också smakrika och matiga lunchmackor. Även här använder vi oss av lokala leverantörer och mathantverkare som med stor kärlek skapar unika produkter.

Något vi är extra stolta över är vårt kaffe från Drop Coffee, där har vi vår egen rost, Widerberg & Ko. Med smak av mörk choklad, russin och en hint av blåbär.

Varför skall man fika hos er?
– Att fika på bageriet i Lund har sin charm, att få sitta framför den stora stenugnen och känna av värmen från nattens bakning samt alla de goda dofter från bageriet. Som gäst kan man ta del av arbetet på håll tack vare den öppna planlösningen.

I vår butik i Malmö är kvadratmetrarna mer generösa och där är gott om sittplatser för den som vill ta en god fika eller sitta och jobba i en skön miljö. Under vår och sommar lyfter vi fram utemöblerna på torget och har en mysig uteservering.

Vilka bakverk får man absolut inte missa hos er?
– Det ni absolut inte får missa är vår Frösnapper, ett danskt bakverk på wienerdeg som innehåller mandelremonce och toppas med vallmo- och sesamfrön.

Bland våra lunchmackor är ”Reuben” en favorit. En amerikansk klassiker med varmrökt pastrami, dijonmajonnäs, surkål från Saltat Ferments i Malmö, picklad rödlök, saltgurka och smakrik fyrtornsost.

Av våra surdegsbröd är vårt grötbröd en stor favorit hos kunderna. I degen har vi havregrynsgröt som gör brödet extra saftigt. Formen på brödet är rund vilket gör att det är extra vackert att titta på.

Varmt välkomna hälsar butiksansvarig Emilie Nilsson med personal✿❀

Widerberg och Ko
Adress: Sankt Petri Kyrkogata 5, Lund och Davidshallstorg 5, Malmö
Öppettider: Tisdag-söndag (se aktuella öppettider på Facebook/Instagram/hemsida)
Hemsida
Facebook
Instagram
Hitta hit Lund
Hitta hit Malmö

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.

Butiken i Malmö

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.