Fössta tossdan i mass – tradition eller kommersiellt jippo?


Idag är det torsdag, dagen då vi äter ärtsoppa och pannkakor, precis som vilken vanlig torsdag som helst med andra ord men det är också “Fössta tossdan i mass” som främst “firas” av vissa bagerier/konditorier runt om i landet.

Och var i hela fridens namn är då fössta tossdan i mass? Jo, det är en lokal företeelse i Småland som förekommit sedan 2010 och som sedan dess uppmärksammas årligen den första torsdagen i mars.

Enligt en intervju med småländska Barometern så är det Jonas Svenningson som först myntade fössta tossdan i mass. Därefter startades Facebooksidan Fössta tossdan i mass samma år och med tiden växte antalet följare. Efter 2016 har dock aktiviteterna på Facebooksidan minskat men begreppen ”fössta tossdan i mass” och ”massipantårta” är numera vida spridd och etablerad för vissa.

Thimons i Nässjö och Aneby

Det första nyhetsinslaget om fössta tossdan i mass är publicerat i Sveriges Radio Jönköping i mars 2012.

“Vi hyllar våren och vi hyllar Småland, dialekten och folket.
Idag är dagen. Det är fössta tossdan i mass.
Smålänningar utöver detta land- förenen eder och ställ till med fest!”

När SVT Småland 2016 uppmärksammade dagen genom att fråga några smålänningar om den aktuella dagen blev rubriken ””Fössta tossdan i mass” – högtid som få känner till” och man konstaterar i texten att ”fössta tossdan i mass” mest verkar vara ett fenomen som uppmärksammas i sociala medier.

Fössta tossdan i mass – Smålands inofficiella nationaldag sprids idag främst via sociala medier men även av en del bagerier/konditorier runt om i landet som inte har någon anknytning till Småland. Man kan fråga sig varför?

Det finns idag 25 landskap i Sverige, hur många av dessa landskap firar gemene man årligen? Varför skall icke smålänningar fira fössta tossdan i mass? Det bottnar givetvis i det kommersiella, att sälja prinsesstårtor (eller andra bakverk) med spritsad text “Fössta tossdan i mass”. Konstigare än så är det inte.

Tradition eller kommersiellt jippo? Låt smålänningar fira sin nyvunna tradition och frågan man bör ställa är varför i hela fridens namn övriga landets konsumenter utan koppling till Småland skall köpa en tårta med texten fössta tossdan i mass? Är man inte smålänning så bryr man sig inte nämnvärt om aktuell dag utan det är främst ett kommersiellt jippo som drivs av handeln för att skapa försäljning.

Läs även Fredrik Lindströms text om svenska dialekter – Smålänningar snålar inte med vokalerna här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.