Frågor och svar med Robban

Jag brukar få en hel del frågor om var man finner det bästa fiket eller köper de godaste bullarna och jag brukar i regel ha för vana att svara samtliga som skriver. Nu är många frågor snarlika så därför kommer här lite Q&A med mig det vill säga frågor och svar där jag delar med mig av mina favoritställen för stunden.

Hur ofta uppdaterar du din fikakarta?
De fikaställen som jag har med på fikakartan är enbart en bråkdel av alla fik jag besöker. Jag har varit på hundratals ställen i Stockholm och runt om i landet under många år och de flesta finns inte ens med på fikakartan. Det finns flera orsaker till det och den största anledningen handlar om att jag inte tagit mig tid för att fota, skriva och redigera för att det är tidskrävande. Under mitt uppdrag för branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer för två år sedan hann jag besöka 130 bagerier/konditorier runt om i landet.

Vilken är den bästa årstiden för fika?
Året om skulle jag säga men om jag måste ta en specifik årstid så blir det sommarhalvåret och det har att göra med att då har många så kallade sommarkaféer öppet. Sommarhalvåret har också den fördelen med att det finns uteserveringar vilket medför fler platser. Sedan är jag barnsligt förtjust i veckorna kring jul och då brukar jag vistas en hel del på bagerier och konditorier för att ta del av stämningen samt äta goda bakverk och bröd som enbart tillverkas kring den aktuella högtiden.

När började man fika i Sverige?
Vi har en väldigt lång fikatradition i Sverige som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Jag har tidigare haft äran att ha Viveka Adelswärd som gästbloggare. Hon är språkvetare, författare, krönikör och professor emerita i samtalsforskning samt att hon forskat kring den svenska fikatraditionen. Ta del av hennes underbara inlägg “Från cafésamtal till fikasnack” samt “Kaffeförbud, kafferep och sju sorters kakor“. Rekommenderas varmt.

Du har inte så mycket reklam på din blogg
Det stämmer och för att vara noggrann så har jag ingen reklam alls på bloggen. Personligen har jag svårt för en massa tingeltangel på bloggen som blippar upp lite varstans vilket gör att man till slut inte vet vilken miljö man befinner sig i och mot den bakgrunden har jag valt att aldrig ha reklam.

Däremot skriver jag fikarelaterade inlägg på uppdrag och det kan vara allt från fikats historia till tips på kaféer, glasstempel och kaffeguider. Uppdragen är oftast till svenska och internationella tidskrifter men även hotell och bloggar som vill upplysa sina läsare och kunder om fikats förträffliga värld.

Du har inte varit så aktiv på din blogg och Instagram det senaste året.
Inspirationen har helt enkelt inte infunnits sig under snart två år vilket medfört färre inlägg men nu har jag saknat att skriva så det kommer bli lite högre frekvens med inlägg framöver. Det gäller även att ha något vettigt att skriva om och inte bara skriva för skrivandets skull.

Vad gör du när du inte fikar?
Jag tillbringar mycket tid tillsammans med min fru. Vi fikar en hel del på kaféer tillsammans även om vi i år dragit ned på fikandet ute i och med att jag bakar mer i hemmet. Jag har tidigare tränat mycket kampsport och gått på gym men de senaste fyra åren har jag mest ökat trivselvikten. Nu har det blivit hög tid att försöka hitta tillbaka till hantlarna på gymmet igen.

I augusti förra året startade jag även upp Instagramkontot My Nordic Window där jag lägger upp blommor och naturfoton. Det tar lite tid i anspråk att fota och bygga upp ett nytt konto.

Vilket kafé är bäst?
Jag har varit på så otroligt många bra fik runt om i landet så det är omöjligt för mig att rangordna. Det är så många delar som behöver läggas in i ett betyg såsom miljö, charm, utbud, service, komfort, prisbild och kvalité. Den lilla rödvita stugan på landet med snedtak, kaffekoppar i olika storlekar och med rangliga pinnstolar kan vara lika charmerande som det stora konditori-templet i storstan med senaste designsnittet och med bakverk i regnbågens alla färger.

Det är svårt att rangordna ett litet hantverksbageri som kanske enbart har fem-tio sittplatser (om ens det) med ett konditori med anor från 1900-talets början. Sedan finns det många bra kaféer som inte producerar allt själva utan helt eller delvis beställer bröd, bakverk och lättare mat från externa leverantörer.

I Stockholm finns det nästan ett kafé i varje kvarter, vilket inte är så konstigt då det finns ett omfattande befolkningsunderlag. Jag tycker Skåne har många bra ställen, liksom vägen ned mellan Göteborg och Skåne. Göteborg har massor av bra hantverksbagerier och överlag har det öppnats upp flera bra fik där de senaste åren.

Om jag skall nämna några fik som jag besökt de senaste två åren som jag gärna återvänder till så är det Conditori Nordpolen i Vara, Olof Viktors i Glemmingebro, Bageri Leve i Malmö, Love Coffee i Lund, Simons Rosteri & Bageri i Linköping, Babettes Kafferi & Bageri i Linköping, Boställets vedugnsbageri nära Vreta kloster utanför Linköping, Flickorna Lundgren på Skäret, Hornuddens Eco-cafè utanför Strängnäs, Järna bageri i Järna, Enskedeparkens bageri i Enskede, bageri Petrus i Stockholm, Fosch i Stockholm, Lillebrors i Stockholm, Lindeberg Bageri & Konditori i Orminge, Vallentuna stenugnsbageri i Vallentuna.

Vilket bageri är bäst?
Det finns massor av bra bagerier runt om i landet och jag tycker mig se att det öppnas upp allt fler varje år. Det är heller inte enbart i storstäderna de etablerar sig utan de mindre hantverksbagerierna poppar upp även i mindre städer. Nu bor jag i Stockholm så mina inköp av bröd blir i regel hos Enskedeparkens bageri, bageri Petrus och Lillebrors. Dessa tre är mina brödleverantörer helt enkelt.

Jag gillar även brödutbudet hos Lilla Bagis, Valhallabageriet och Green Rabbit. Sedan finns det en uppsjö med ställen som har en viss brödsort som jag är svag för som exempelvis Lundbergs konditori som har ett äppelbröd (levain med ekologiska äpplen och fransk cider) som är hur god som helst och som främst brukar finnas under helger.

Vidare så gillar jag Delselius i Gustavsbergs centrum vars goda skärgårdsbröd innehåller råg, vete, surdeg, solrosfrön, linfrön, pumpakärnor, sesamfrön, russin och havssalt

Kringelgården i Saltsjöbaden har ett gott tranbärsbröd som både Annie och jag uppskattar. I december skall du handla vörtbröd på Vallentuna stenugnsbageri som troligen är Stockholms godaste.

En bit utanför Stockholm ligger Järna bageri som är ett litet hantverksbageri som drivs av Tina Fernlund och Marcus Östin. Det man slås av i bageriet är dess digra utbud av olika brödsorter och allt bakas på kulturspannmål som är ett mer näringsrikt sädesslag som fungerar särskilt bra inom ekologisk odling.

En av orsakerna till de många olika brödsorterna har att göra med att det finns många tyska och finska medborgare som arbetar i Södertälje och som önskar sig bröd som liknar det som erbjuds i deras respektive hemländer. Deras bästsäljare är det ljusa brödet med ölandslandsvete och det går även åt en hel del svedjeråg och valnötsbröd.

Köper jag bröd i dagligvaruhandeln?
Det är ytterst sällan som jag köper bröd i dagligvaruhandeln då jag förordar renodlade bagerier. Varför då? Jo, dels för att jag föredrar ställen som jag vet har schyssta råvaror, dels för att stötta mindre företagare.

Jag har full respekt för folk som gör sina veckoinköp på ett och samma ställe för att spara tid och av ren bekvämlighet. Dagligvaruhandeln har under året ökat sin försäljning av bröd, kakor och bakverk och det påvisar att många uppskattar deras utbud. Jag vet att det finns en del Ica-handlare som har bra kvalité och utbud i sitt sortiment.

Vem bakar de godaste bullarna?
Min fru Annie och jag tycker Enskedeparkens bageri har fantastiskt goda bullar liksom Petrus, Lillebrors, Valhallabageriet och Ritorno.
Det är tre år sedan jag genomförde Stockholms största kanelbulletest och testet i sin helthet finner du här. Skulle jag göra om testet idag är det nog ganska troligt att rangordningen skulle se lite annorlunda ut.

Den godaste kanelbullen jag ätit det senaste året är hos My Feldt i Halmstad. Den hade allt och det var närmast en erotisk upplevelse att avnjuta den bullen.

Var köper jag goda kakor?
Jag gillar att baka kakor hemma och köper jag dem ute så blir det uteslutande från bagerier och då främst från bageri Petrus. En av mina favoritkakor som jag ofta bakar är chokladsnittar där jag använder Valrhona choklad och så strör jag hackad pistage ovanpå. De är himmelskt goda. Även bondkakor med hackad mandel är en höjdare. Pistage och mandel brukar Annie köpa med sig från Sicilien dit hon reser ett par gånger per år för att hälsa på sina vuxna barn. Sicilien anses ha världens bästa pistage.

Var dricker man gott kaffe i Stockholm?
Det finns en hel del ställen som erbjuder schysst kaffe i Stockholm även om jag tycker att Göteborg och Malmö har fler ställen med högre toppar. Ställen som Pascal, Drop Coffee, Fikabaren, Kaffebar, Kavalleriet, Johan & Nyström och Mellkvist tycker jag håller bra höjd. Under den varmare årstid brukar jag dricka kallbryggt som jag tillreder hemma. Här kan du läsa ett inlägg som jag publicerat tidigare om kallbryggt kaffe.

Var hittar man god glass?
Både Annie och jag anser att Angelo och Hanna som driver Gelato Scarfó i Ålsten är ohotad etta. Det finns en del ställen som kan matcha dem på vissa utvalda smaker men ser man till helheten så är de i en klass för sig i Sverige. Jag kan även rekommendera Lundbergs konditori som är duktiga på att få fram bra balanserade smaker.

Tyvärr finns det allt för många ställen där den artificiella smaken är för påträngande. Stockholms samtliga glasstempel kan du läsa om här.

Vem erbjuder bäst afternoon tea i Stockholm?
Antalet ställen som erbjuder afternoon tea har dessvärre minskat något de senaste åren i Stockholm. Dyrast är inte alltid bäst brukar det heta men faktum är att Grand Hotel och Hotel Diplomat enligt mig har marknadens vassaste utbud och prisnivån på dessa afternoon tea är hög. Smakar det så kostar det. Håll utkik efter min afternoon tea-guide som jag brukar publicera två gånger per år på bloggen. Du läser den här.

Hur viktigt är service för dig?
Vilken kund vill inte ha ett bra och trevligt bemötande? Service är a och o och jag vet att det även är en av branschens stora utmaningar. Jag har flera gånger nämnt att chefer har ett stort ansvar att utbilda personal i kundbemötande, service och produktutbud.

Personalens utmaningar är många men även kunden har ett ansvar. Att ha skrikande och busiga ungar som härjar i lokalen, hundar som springer löst eller att prata högt och ljudlig är också något som personalen behöver hantera. Det offentliga rummet är till för alla och för personalen är det även en arbetsmiljöfråga. Sunt förnuft gäller kort och gott!

Vilka handelsträdgårdar gillar du bäst?
I min guide Handelsträdgårdar med café listar jag de plantage och trädgårdar som erbjuder fika. Dessvärre håller många inte måttet enligt Annie och mig vilket medför att vi ytterst sällan fikar på en handelsträdgård. Vi älskar Ulriksdal som är ett mecka för alla oss som gillar blommor och växter men fikautbudet är ojämnt och kaffet knappt drickbart. Dock har de en fantastiskt god lunchbuffé.

Rosendals trädgård är en turistfälla och svindyrt och deras café har varit mediokert i flera år. Dock har de en kardemummakaka som är väldigt god och med jämna mellanrum serverar de även ett chokladbröd som är ljuvligt gott.

Zetas har tidigare bakat allt själva på plats men har i år börjat köpa in bröd och bakverk från Fabrique. Resultatet är nedslående, dyrt, små portioner och smaklöst. När vi fikade där i somras sa vi till varandra att aldrig mer besöka caféet. Vad vi har hört så är det flera som haft negativa upplevelser. Allt var inte perfekt när Zetas bakade i egen regi men det var bra mycket bättre än nu. Gör om, gör rätt.

Kommer vi få se dig göra fler tester?
I ett par år genomförde jag Stockholms mest omfattade semmeltest respektive kanelbulletest. Det var roligt och stimulerande och gav mig en hel del uppmärksamhet men det var också väldigt tidskrävande. Att testa 45 semlor på mindre än en månad samt 51 kanelbullar från lika många bagerier och konditorier runt om i Stockholm tog otroligt mycket tid då jag gjorde samtliga inköp själv, testade och gav betyg, fotade, skrev text samt redigerade. Tidskrävande och nördigt ja, men var det värt allt arbete? Utan tvekan.

Jag startade testerna då jag ansåg att tidningarnas tester var undermåliga samt att man enbart höll sig till ett fåtal bagerier och konditorier i innerstan. I dagsläget är det ej aktuellt med nya tester då jag anser att det gått inflation i främst semmeltester. Det blir nästan patetiskt när var och vartannat bageri/konditori blivit korad till “bäst-i-stan” av de flertalet testpaneler som figurerar.

Foton: Robert Kwok

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.