Gästbloggare: Jesper Långström, Vår Gård

Vid en utlandsvistelse är det en självklarhet för mig att söka upp något mysigt kafé, kaffebar eller konditori. Givetvis är det intressant att kika på utbudet men jag gillar även att kolla in ställets inredning. I länder som exempelvis Österrike och Ungern finns det många äldre klassiska kaféer med sagolik arkitektur och stilfulla inredningar och drar man till Spanien så finner man ett flertal kitschiga fik med experimentella desserter. Här finner du ett par schyssta kaféer runt om i världen. BuzzFeed har listat 25 stycken kaffebarer i världen du bör besöka. Spana in nr tio på listan, Dreamy Camera Cafè i Sydkorea. Grymt häftig byggnad i form av en kamera i en hänförande miljö (fler bilder här). Välkände bagaren och konditorn Jesper Långström brukar varje sommar åka till sitt smultronställe i Frankrike där han njuter av miljön samtidigt som han givetvis passar på att besöka olika patisserier. I detta gästblogginlägg tipsar Jesper om ett par av hans favoriter.

FullSizeRender

3

Mitt andra hem ligger i Alsace…

Det kan låta förmätet och brackig att ha två hem, och naturligtvis är så inte fallet. Men eftersom min läromästare, bäste vän och hans fru bor och verkar här så blir det naturligt att kalla detta underbara landskap för andra hem. Min hustru och jag försöker så ofta vi kan ta oss den egentligen ganska korta resa hit för att stilla våra sinnen lite.

Alsace, ett östligt franskt landskap som genom historiens gång slungats fram och åter mellan Tyskland och Frankrike. Det finns även en del spår från vårt egna land Sverige och våra dåtida härjningar under det trettioåriga kriget. Landskapet är sagolikt vackert med oändliga vinodlingar som löper utmed fötterna på bergskedjan Vosgesrna, och där den ena byn är mer pittoresk än den andra.

10

I mitten av nittiotalet fick jag genom lyckans försorg komma ner hit och arbeta tillsammans med otroligt skickliga yrkeskvinnor och män. Här lärde jag mig grunderna till det yrke jag under tio år dessförinnan utövat i Sverige. Jo, ni läste rätt, jag hade under tio års tid arbetat med pulver och vatten på svenska konditorier. Man gjorde så på den tiden, ty man visste inte bättre. Men detta ämne har jag avhandlat i tidigare blogginlägg så nu tänkte jag ge lite tips på konditorier som är värda att besöka.

Låt mig börja med att säga att alla patisserier här i Alsace inte får mig att jubla, men väldigt många håller en ovanligt hög klass. Att fika ute är inte lika vanligt här som det är i Sverige. Däremot är det väldigt vanligt att gå till patisserierna och köpa sina desserter eller chokladpraliner etc. Om man vill sätta sig ner och äta sin bakelse, tart eller liknande ska man leta efter skylten Salon de thé. Det innebär att patisseriet har bordsservering där man kan beställa deras utbud av bakverk.

11

Man bör vara bilburen i Alsace så att man smidigt kan ta sig mellan städerna och byarna, slå sig ner på någon servering eller restaurang som man råkat falla för. Mycket i Alsace är vidunderligt vackert och en resa bland vinodlingarna efter route des vins är balsam för själen.

Nåväl, här är några adresser till ett urval av mina favoriter.

Pattisserie Gilg
Det finns på tre platser med tillverkning i Munster.

  • 11 Grand-rue 68140 Munster
  • 60 Grand-rue Colmar
  • Grand-rue (intersection rue de tanches) Ribeauville

Pattisserie Thierry Mulhaupt
De har fyra butiker varav två i Strasbourg.

  • 18 Rue du Vieux marché aux poissons, Strasbourg
  • 5 Rue du tempel Neuf, Strasbourg
  • 3 Rue Thomas Edison Mundolsheim
  • 6 Place de lècole Colmar

Och slutligen min personliga favorit.

Boulangerie Patisserie Hertzog

  • 28 Rue de Colmar Muntzenheim

6

—————————————————————–-

Hälsningar
Jesper:)

IMG_0506

Tidigare publicerade gästinlägg från Jesper
Hur kunde vår bransch återerövra och återvinna vår stolthet till yrket?
Varför fortsätter jag att baka efter 30 år i branschen?

Jesper Långström
Bagare och konditor, Vår Gård Saltsjöbaden
Utbildningsansvarig, Sveriges bagare och konditorer (SBK)

Sveriges bagare och konditorer
Hemsida: Här

Vår Gård Saltsjöbaden
Tel: 08-748 77 00
E-post: jesper.langstrom@vargard.se
Hemsida: Här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.