Gästbloggare: Jesper Långström, Vår Gård

Du som läser min blogg vet att jag brukar lägga upp Jesper Långströms klipp från Gomorron Sverige (SVT) där han pedagogiskt förklarar och visar upp hantverket inom bakverk, bröd och desserter. Jesper har hunnit med att knåda deg i 30 år i sex olika länder, bland annat i Frankrike där han är utbildad. När han inte syns i tv-rutan hittar man honom på konferensgården Vår Gård i Saltsjöbaden där han verkat i många år. Han är numera även utbildningsansvarig på Sveriges bagare och konditorer. Frågan jag ställer mig efter så många år inom yrket är, vari ligger drivkraften och utmaningarna? Läs Jespers inlägg så får du svaret.

13_mg_9609-tartaedited

IMG_0465

Varför fortsätter jag att baka efter 30 år i branschen?  Jag har arbetat med mitt yrke i sex olika länder. Jag har arbetat helger, nätter, tidiga morgnar och även dagar under väldigt varierande omständigheter. Då undrar du säkert vad det är som driver mig att fortsätta att älska detta hantverk? Egentligen är svaret på den frågan uppdelat i två delar. Den första är att varorna som man tillverkar är så otroligt goda, och där behövs ingen förklaring. Den andra är att man alltid får ett resultat inom ett dygn av de arbetsmoment man utfört. Låt mig förklara närmare, på morgonen har man lite mjöl, vatten surdeg eller jäst och salt. På eftermiddagen eller nästa dag har man ett färdigt bröd, och man har själv påverkat och hanterat hela processen.

Att få känna den tillfredsställelsen att själv tillverkat något som någon annan är villig att betala pengar för och dessutom öser beröm över är helt oslagbart. Ja ja jag vet vi är många som arbetar med något slags tillverkning där produkterna säljs, men det är få yrken där man får ett så snabbt resultat av det hantverk som utgör tillverkningen av bröd och bakverk. Jag har vänner och bekanta som arbetat med att tex implementera ett nytt ekonomisystem i någon industri. Ibland kan det ta flera år innan de får ett färdigt resultat. I bageriet/konditoriet får man kicken av att se resultatet av sitt utförda arbete otroligt fort.

IMG_1273

Sedan finns det väldigt många vägar att gå inom yrkena, man kan specialisera sig på tex glass, choklad, tårtor, matbröd etc. Det är också en stor fördel att veta att man alltid kan lära sig något nytt och att man aldrig blir fullärd. Själv räknar jag med att ha lärt mig ca 3-5% av mitt yrke när jag är 65 år gammal. Att upptäcka att man i princip kan flytta nästan vart som helst på jordklotet och ändå ganska enkelt finna en arbetsplats som har behov av en bagare/konditor ger också stora möjligheter att få se sig om i stora vida världen.

IMG_0453

Det roligaste jag har gjort i mitt yrkesliv är att få äran att medverka i Sveriges televisions morgonprogram Gomorron Sverige. Att på morgonen få komma till det stora TV-huset och möta alla de människor som skall diskutera aktuella ämnen är helt enkelt oslagbart. Sedan tillåter de mig att stå framför kamerorna i direktsändning och visa och beskriva olika bakverk som jag tycker så mycket om. Att jag dessutom fått vänner som arbetar på, enligt mig, Sveriges bästa redaktion vidgar vyerna för mig. Så jag får genom mitt yrke träffa många intressanta människor och jag får utföra ett hantverk som jag älskar, därför fortsätter jag att baka.

 

IMG_0506

Jesper Långström
Bagare och konditor
Vår Gård Saltsjöbaden
Tel: 08-748 77 00
E-post: jesper.langstrom@vargard.se
Hemsida: här

 

4 kommentarer

 • Rose-Marie Helje skriver:

  Du gjorde några rätter med rabarber och jordgubbar i tisdags 21/4 (tror jag). Bl.a. hade du lagt upp rabarber m.m. på ett fyrkantigt pajskal såg det ut som. Jag har tagit fram recept men är osäker på om jag fått fram det rätta.
  Mvh
  Rose-Marie Helje

 • Paulo skriver:

  Förstår exakt vad Jesper menar med “Den andra är att man alltid får ett resultat inom ett dygn av de arbetsmoment man utfört.”. En av de anledningar varför jag har sadlat om från en IT-konsult bransch till att vara bagare. Det är också fantastisk att skapa något med händer och så klart att kunna äta den och avnjuta! Bravo!

 • Eva skriver:

  Dina korta stunder på svt:s morgonprogram är det bästa på veckans tristaste dag, måndagarna. Trots den korta tid du får i rutan är inslagen roliga, väl genomförda och pedagogiska. Jag lär mig massor. Keep up the good work!

  • Jesper Långström skriver:

   Stort tack Eva, dina ord värmer mer än du tror.
   På måndag den 2:a februari får jag äran att vicka för Paul Svensson.
   Tänkte göra Tart Flambe som är en Alsace specialité.
   Recepten kommer att finnas på Gomorrons hemsida.
   Tack ännu en gång för din vänlighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.