Gästbloggare: Jesper Långström, Vete-Katten

Italien beskrivs ofta som landet med den gudomliga maten och för de fantastiska råvarorna. För en italienare är matlagning en passion, något som man tar sig tid för och som kräver mycket kärlek. När min fru Annie (som bott 20 år på Sicilien) och jag åker och hälsar på hennes döttrar i Catania så brukar vi givetvis passa på att gå på lokala marknader samt besöka restauranger och kaffebarer dit få turister hittar.

IMG_3423edited

Italien är känt för sina nötter och på Sicilien odlas de berömda pistagenötterna som anses som de absolut bästa. Längre upp i landet, närmare bestämt i Piemonte i nordvästra Italien finner man de världsberömda hasselnötterna. Det finns flera hasselnötsodlingar i regionen och hasselträden växer på cirka 600 meters höjd. Efter skörden torkas och rengörs nötterna och om de ska användas till livsmedelstillredning så rostas de under en längre tid för att sedan bli kräm.

En bagare och konditor som uppskattar livets goda såsom god mat, dryck och smarriga bakverk är Jesper Långström. Jesper brukar resa ned till Italien tillsammans med sin fru en till två gånger per år och i detta gästinlägg tar han fasta på hasselnötens förträfflighet. Läs och njut.

imageedit_7_7624855272

Jag måste erkänna att jag har en inte så hemlig, men ack så trevlig last…
Det är nämligen så att jag trivs väldigt bra i norra Italien. Det är så pass att jag och min hustru måste besöka regionen Piemonte minst en eller två gånger om året.

På sommaren när tid finns så tar vi vår lilla bil och kör ner till denna underbara region för att fylla på energibehovet. Det kanske är på sin plats att även erkänna att det finns andra ting som måste fyllas på:)

imageedit_10_5195695135

På hösten, i oktober eller november så tar vi gärna ett direktflyg till Milano. Därifrån hyrbil och det brukar inte ta mer än cirka två timmar att nå vårt lilla favoritställe utanför Barbaresco. Det finns flera fördelar med att besöka regionen på hösten. En av dem är tryffelsäsongen, och då menar jag inte att Italienarna står och hej vilt rör ihop olika chokladtryfflar i stugorna runt om i Piemonte.

Nej kära läsare, jag menar svampen som fått ge sitt namn till chokladprodukten. Den lilla knöl som ligger begraven i marken och som man använder hund eller gris för att leta rätt på. Att på restaurang få se servitrisen hyvla denna gudomliga lilla svamp över en nykokt smörig pasta är något alla borde få uppleva någon gång i livet. Dessvärre brukar en sådan upplevelse resultera i ett djupt sår i plånboken.

imageedit_15_8755826987

Det som mest intresserar min bransch är nog de nötter som blivit legendariska för sin smak, nämligen hasselnötterna. Om man nämner hasselnötter för någon så brukar reaktionen vara lite ljummen och man kanske börjar prata om nötallergi. Om man däremot säger hasselnötter från Piemonte så vet jag att de flesta av mina kollegor får något drömskt och glasartat i blicken.

Varför är dessa nötter så goda? Vad är det i smaken som gör att jag och många med mig tycker så vansinnigt mycket om dessa nötter?

imageedit_18_3532471433

Att beskriva smak i skrift eller tal kan bli väldigt fånigt och dumt men jag skall göra ett försök. Hasselnötterna från Piemonte har det säregna draget att de aldrig smakar beskt eller spetsigt. Nötterna har en fyllig och hög nötig smak som ökar i styrka när man tuggar på dem.

Konsistensen som är en bidragande orsak till hur man upplever en smak är efter rostningen nästan smörig. Len och jämn men ändå koncentrerad är också ett sätt att beskriva upplevelse av hasselnötterna från Piemonte.

IMG_3438edited

Det som jag beundrar italienarna mest för när det kommer till allt som har med mat att göra är att de aldrig krånglar till det. De är däremot väldigt noga med sina råvaror och det gäller även deras sätt att förädla hasselnötterna. Ofta får man hackade nötter i någonting som påminner om sockerkaka. Eller man gör en slags marmelad på dem och brer på bröd. Bland det godaste jag någonsin ätit i dessertväg var en mycket enkel hasselnöts/choklad tryffel där man hade rikligt med lätt rostade grovhackade nötbitar tillsammans med en riktigt mörk, nästan salt chokladtryffel. Denna enkla lilla godbit kommer jag sent att glömma.

Så om du någon gång får möjligheten att lägga beslag på lite hasselnötter från Piemonte så rekommenderar jag starkt att baka något på dem, du kommer inte att ångra dig.

Hälsningar
Jesper:)

IMG_0506

Tidigare publicerade gästinlägg från Jesper
Jesper tipsar om sina favorit patisserier i Alsace, Frankrike
Hur kunde vår bransch återerövra och återvinna vår stolthet till yrket?
Varför fortsätter jag att baka efter 30 år i branschen?

Bagare och konditor, Vete-Katten (jobbade tidigare på Vår Gård)
Utbildningsansvarig, Sveriges bagare och konditorer (SBK)

Jesper Långström
Produktionschef
Vete-Katten
Adress: Kungsgatan 55, Stockholm
E-post: Här
Hemsida: Här
Facebook: Här
Instagram: Här
Jesper Instagram: Här

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.