Gelato – en sann njutning

Efter en vecka utan ett enda blogginlägg så har jag äntligen hittat tillbaka till tangentbordet på datorn och då även till publiceringsverktyget WordPress som jag kör min blogg på. Min fru Annie och jag har under ett par dagar haft besök från en av hennes två döttrar från Catania på Sicilien. Utflykter och promenader stod på schemat och Gamla Stan var en given behållning och givetvis även den aktuella körsbärsblomningen i Kungsan men framförallt blomningen i Luma i Hammarby Sjöstad som är vackrare än den i Kungsan.

Nu när solen och vårvärmen äntligen kommit till stan så har glasstillverkarna vaknat till liv igen efter en lång vinterdvala. Att sitta på en bänk och äta glass i solsken, det är livskvalité. Med all respekt för svensk glass men Annie och jag förordar den italienska glassen (gelato) som anses vara den bästa i världen. När vi är i Catania brukar vi beställa Il gelato con brioche (brioche som fylls med glass) som serveras i stort sett på alla barer (caffetteria, gelateria) och många sicilianare äter den till frukost eller som eftermiddags snack. Glassmakare från Sicilien har ända sedan andra hälften av 160o-talet varit kända för sina hantverk med granitas, sorbetti och sorbetti con crema.

10552472_1426383717650332_7059633329462609866_n 

brioche-gelato
Il gelato con brioche

Även om gelato har varit en italiensk tradition i århundraden så är den typ som produceras på Sicilien något annorlunda jämfört med övriga Italien. Hemligheten ligger i enkelheten, crema rinforzata, påverkad av muhallabia, den söta mjölkpudding som introduceras till Sicilien genom sina arabiska erövrarna.

Vad som skiljer sicilianska gelato från traditionell gelato är att det varken innehåller grädde eller ägg. Istället tar majsstärkelse på sig rollen som stabilisator och förtjockningsmedel.


Gelato

Gelato har i allmänhet ungefär hälften så mycket smörfett som amerikanska glass och sicilianska gelato har ännu mindre eftersom den innehåller mjölk och ingen grädde alls. Till skillnad från traditionell glass så pumpas inte gelato upp med en massa överflödig luft. Jag hittade en bra artikel från Saveur om den sicilianska glassens historia som du läsa om här.

När vi är på Sicilien beställer vi ofta in granita som är en typiskt siciliansk sorbet gjord av socker, vatten och olika aromer. Det går att finna granita även i vissa andra delar av Italien som exempelvis i Kalabrien men det är på Sicilien man finner den äkta versionen. Det sägs att Catania har den bästa granitan och det är jag nog benägen att hålla med om. Granita serveras med en brioche och på Sicilien är den plattare och bredare än den franska versionen och med en annan konsistens.

Desktop6
Granita

I Sverige är det Gelato Scarfó i Ålsten som gäller för Annie och mig. Angelo Scarfó och Hanna Larsson har ända sedan april 2014 producerat Stockholms bästa gelato och kön till gelaterian brukar vara lång. Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.