Glass i stora lass

Att jag tycker om glass och blommor är ingen direkt hemlighet och det är heller ingen tillfällighet att jag tagit fram guider för glasstempel och handelsträdgårdar för Stockholmsområdet här på bloggen. Glass är ett tacksamt livsmedel som älskas av de flesta och vi svenskar ligger högt upp i den globala glasskonsumtionslistan.

Jag älskar vaniljglass och då pratar vi om glass med äkta vanilj. I sin enklaste form innehåller vaniljgräddglass bara fyra ingredienser: vispgrädde, socker, äggula och vaniljstång. Dessvärre är det vanligt att mjölk och grädde delvis ersätts med industriella mejeriprodukter som vasslepulver och mjölkpulver. I en del fall är grädden eller smörfettet utbytt mot vegetabiliska fetter, bland annat palmolja. Även sockret är många gånger utbytt mot billigare industriella motsvarigheter till exempel glukos-fruktossirap. Vidare så kan även ägg eller äggulan ibland ersättas med emulgeringsmedel samt olika typer av stabiliseringsmedel. Vaniljen är ofta helt eller delvis ersatt med aromämnen.

Det har även uppdagats att en del glasstillverkare blandat in stora mängder luft i glassen, vilket givetvis påverkar priset för oss konsumenter. Det är uppenbarligen skillnad på glass och glass! Konsumentupplysningsprogrammet Plus har tidigare gjort ett program om glass som du kan läsa om här.

Nu är det nog så att det finns en hel del som vi konsumenter inte vill veta av eller rent av blundar för när det kommer till olika typer av livsmedelsprodukter. Jag har på senare år blivit allt mer mån om vad jag stoppar i mig och Annie och jag handlar idag en hel del ekologiska varor.

Gällandes glass så älskar jag Gelato Scarfó i Ålsten där Angelo Scarfó och Hanna Larsson skapar gudomligt god gelato. De använder enbart naturliga råvaror och inga konserveringsmedel eller färgämnen finns i deras produkter. En del av råvarorna kommer direkt från Italien exempelvis pistagenötterna som är från Sicilien (som anses vara de bästa i världen) och lakritsen från Kalabrien. Bra råvaror är inte dyrt, det är skräpvarorna som är billiga.

I går letade jag fram några glasstrutar och norpade av lite blommor som jag sedan fotade med min Iphone (jag vet, inte världens bästa bildkvalité men det bjussar jag på:-)

Processed with Snapseed.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.