God äppelkaka på Äppelfabriken

Igår tog Annie och jag en tur till mysiga Äppelfabriken som ligger långt ut på Ekerö, närmare bestämt i Färentuna. Senaste gången vi var där var i våras så med tanke på att deras gårdsbutik firar tio år nu i höst så beslöt vi oss för att göra en utflykt och samtidigt äta lunch och ta en fika.

2006 startade Katharina Ångström Isacsson och maken Lars Ångström upp verksamheten vars affärsidé är att ta hand om frukt och bär som ingen tar vara på. Katharina tyckte det var synd att se all frukt i trädgårdarna ruttna bort och började tillverkningen i ett litet kök. Produkterna sålde de sedan på bland annat Drottningholms julmarknad och det blev ganska snabbt en succé. Verksamheten växte och 2010 startade de upp musteriet samt ett café.

Idag är Äppelfabriken välkänd över hela landet och de har de senaste åren skördat stora framgångar vid tävlingar såsom SM i mathantverk där de vunnit flera medaljer av olika valörer. 2011 blev de utsedda till årets företag i Ekerö kommun, 2013 årets lantbruksföretag i Sverige och 2014 Sveriges mest populära gröna turistmål. Året därpå vann boken Äppelfabriken en kategori i den stora internationella kokbokstävlingen Gourmand Award.

foto-robert-kwok-robbans-basta-blogg-2

I år har det varit ett ganska dåligt år för äpplen men cidermakeriet på Äppelfabriken har ändå gått varm. De mustar, pastöriserar och tappar upp på bag in box medan du väntar. Minimum vikt är 50 kg vilket motsvarar ca 3-4 papperskassar med äpplen och det kostar 19 kr litern ink bag i box.

På Äppelfabriken är allt ekologiskt och närodlat och de tillverkar bland annat marmelad, saft, chutney, must, gelé och glögg. Genom små kok om tre till fyra kilo, ekologiskt rörsocker och ingredienser kan de garantera 100% äkta smakupplevelse. Nu kan du även beställa deras populära glögg som brukar ha en rykande åtgång.

De använder förnyelsebar el samt CO2 kompenserar transporterna. Bilen är inte det miljövänligaste transportmedlet att ta sig hit med men faktum är att det inte går några tåg hit och den buss som finns stannar en bra bit bort.

I Wiksunds trädgård finns ett växthus som byggdes redan år 1898 men det är först i mitten på 2000-talet som växthuset renoverades och trädgården fick sin nuvarande skepnad. Här finns det massor av blommor, frukt och bär under sommarmånaderna samt en stor gräsyta med sittplatser och trots att det ibland kan vara mycket folk så brukar man finna sin lilla oas att sitta på.

Det är ganska mysigt att sitta i växthuset bland alla vindruvsklasar även så här års men se till att vara rejält påklädd. Det finns även platser att sitta i det stora huset där man gör sina beställningar men vi brukar föredra växthuset.

Igår åt vi smörrebröd med rostbiff, rostad lök, pepparrotscreme samt mingurkor och till fika blev det en äppelpaj och en rabarberpaj. De är suveränt goda och ett stort plus för den knäckiga ytan. Men smakar det så kostar det för prisnivån är något hög på Äppelfabriken och vi har flera gånger hört folk knorra över de höga priserna.

Den absolut bästa tiden att besöka Äppelfabriken enligt oss är under de ljusa och varma månaderna och då brukar Annie och jag sitta i timmar och bara njuta av den vackra miljön. Men det är mysigt att åka ut och ta en fika även så här års och samtidigt passa på att handla lite godsaker i deras fina gårdsbutik.

Om du har möjlighet så är min varma rekommendation att fly storstadens stress och brus för en stund och bege dig till Äppelfabrikens lantliga idyll.

Äppelfabriken
Adress: Viksundsvägen 63, Färingsö/Svartsjö
Hemsida:Här
Facebook:Här
Instagram:Här

Öppettider:
Lördag-söndag 11.00–16.00

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Jag tipsar om

Viktigt att tänka på vid bakning – Årets bagare tipsar

Den 30 mars i år höjde Ått Padtum Söderström segerpokalen då hon vann SM för professionella bagare som gick av stapeln i Göteborg. Tävlingen bestod av sju olika delmoment där finalisterna skapade baguetter, kuvertbröd, croissanter, pain au chocolat, vetebullar, matbröd samt varsitt bröd baserat på en hemlig råvarukorg som de…

Paste your AdWords Remarketing code here
Translate »