Gott vörtbröd från Vallentuna stenugnsbageri

Annie och jag har de senaste åren utropat Vallentuna stenugnsbageri till att baka Stockholms godaste vörtbröd och vi har ingen anledning att revidera våra ståndpunkter för i år.

Nu är detta inte ett lika nördigt och omfattande test som exempelvis de semmeltester eller kanelbulletester vi genomförde för ett par år sedan men vi har ändå hunnit med att smaka oss igenom en hel del vörtbröd den senaste tiden.

Var är det då som gör Vallentunas vört så god? De har helt klart hittat balansen mellan det söta och kryddiga med djup fyllig smak. Sedan är det ett plus att det är russin i vörten och att brödet håller sig saftigt i flera dagar. Övrigt innehåll: oblandad rågsikt, vetemjöl, vatten, torrmjölk, jäst, vört, socker, anis, kardemumma, pomerans, svart sirap, salt och surdeg.

Nedbäddad i en korg ligger det vackra brödet som går loss på 85 riksdaler och den är värd vartenda öre. 

Vallentuna stenugnsbageri har även saffransmazariner som är något utöver det vanliga och som rekommenderas varmt. Överlag så finns det mycket gott att välja mellan och utöver bröd, bakverk och tårtor så bakar de surdegspizza alla dagar i veckan och så har de egen gelatoproduktion.

Om du befinner dig i Vallentuna, se då till att ta en fika på Vallentuna stenugnsbageri.

4 kommentarer

 • Ulrika I skriver:

  Enskedeparkens bageri, Green Rabbit och Lillebrors är några av mina favoriter utöver Järna. Lilla Bagis har jag däremot inte testat, tack för tipset 🙂

  • Robban skriver:

   Det finns många bra bagerier med gott bröd. Delselius i Gustavsbergs centrum har ett fantastiskt gott Skärgårdsbröd. Tranbärsbrödet på Kringelgården är utsökt. Valhallabageriet brukar ha ett par olika bröd som är bra. Lundbergs konditori har ett äppelbröd (enbart fred-sönd) som är en favorit. Lindebergs i Orminge har också en del gott bröd.

 • Ulrika I skriver:

  Nu har jag visserligen inte provat så många vörtbröd i år men det från Järna Bageri är väldigt väldigt gott. Jag är nästan benägen att säga att Järna Bageri, generellt sett, slår de flesta bagerier i Stockholm – i smak. Då med brasklappen att jag inte provat Vallentuna stenugnsbageri 🙂

  God jul!

  /Ulrika

  • Robban skriver:

   Hej Ulrika.
   Jag håller med dig om att Tina Fernlund och Marqus Östin på Järna bageri är duktiga. Deras styrka ligger i bröd och de har ett brett utbud.
   I Stockholm finns det flera bagerier som är bra på bröd, vissa har flera sorter som är goda, andra enstaka som de är specialiserade på. Vallentuna har gott bröd, även Rådmansö bageributik. Sedan finns Enskedeparkens bageri, Green Rabbit, Lillebrors och Lilla Bagis. Ja, det finns fler men där är några.
   Ha en avkopplande julhelg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.