Gustav Adolfsbakelse

När jag sitter och tittar ut genom fönstret så refererar jag till gårdagens inlägg om november, månaden som gud glömde bort! Alltså, kan man kalla detta för väder i huvudtaget? I Stockholm är det nollgradigt och snöblandat regn, vem blir glad av det? Nåväl, idag är det i alla fall Gustav Adolfsdagen och det firar vi med att äta det klassiska bakverket. Traditionen med Gustav Adolfsbakelser härstammar från Göteborg, staden som grundades av Gustav II Adolf och om du kan din historia så känner du till att Gustav II Adolf blev skjuten i dimman på Lützens slagfält den 6 november 1632. Bakelsen har olika utseenden beroendes på vart i landet man befinner sig (även olika konditorier tar fram egna varianter), det vanliga är dock att kungasiluetten är i vit marsipan eller choklad. Här kan du läsa mer om bakverkets historia och om du vill läsa mer om Gustav II Adolf så kan du göra det här. Du kan även besöka Livrustkammaren idag där de bjuder på temavisningar och självklart kan man avnjuta en Gustav Adolfbakelse på Café Lützen i Stensalen. För agenda och hålltider, se här.

Gustav_AdolfsbakelseFoto: Jönköpings läns museum

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.