Handelsträdgårdar med kafé i Stockholm


Säsongen är i full gång bland Stockholms alla handelsträdgårdar och vi fyller nu våra trädgårdar och balkonger med vackra blommor och växter. Jag är en stor vän av handelsträdgårdar och älskar att strosa omkring i dessa härliga miljöer. Att sitta och fika i en handelsträdgård är rofyllt och i Stockholmsområdet finns det en hel del smultronställen att välja bland.

Jag har nu uppdaterat min guide med handelsträdgårdar för Storstockholm där du kan ta dig en fika. Om jag mot all förmodan missat att lägga upp något ställe så är du välkommen att tipsa mig. Fler guider hittar du här.

Brunnsviken trädgård & café
Är belägen i  hjärtat av Kungliga Ulriksdal och Ekoparken i Solna. Fullt med växter till trädgård, altan eller balkong. Krukväxtersnittblommor och mängder av tillbehör i form av krukor, växtstöd, möbler, trädgårdsredskap, inredningsdetaljer. Självplock av blommor och grönsaker. Erbjuder lunch och fika.
Adress: Ulriksdalsvägen 2, Solna
Hemsida, Facebook

Gustavhill trädgård
Ute på de natursköna Mälaröarna ligger Gustavhill med drygt 10000m² växthus där de odlar blommande krukväxter. I kaféet serveras bullar, muffins, bakverk samt lättare måltider.
Adress: Björkviksvägen 1, Färentuna
Hemsida, Facebook

Kröns trädgård
Belägen i Väddö alldeles utanför Älmsta. Här finner du växter, perenner, vår- och sommarblommor, buskar och träd. Butik med krukor, redskap, inrednings- och presentartiklar. Fika eller ät en bit mat på plats.
Adress: Tivängsvägen 11, Väddö
Hemsida, Facebook

Kullö trädgård
Handelsträdgård med sommarblommor, fruktträd, bärbuskar, prydnadsträd och buskar. Njut av en fika i trädgårdskaféet.
Adress: Värmeslingan 2, Vaxholm
Hemsida

Norrlöts handelsträdgård
Handelsträdgård med kafé Stallet.
Adress: Norrlöts gård 1, Södertälje
Hemsida, Facebook

Plantagen vid Bergianska trädgården (Gamla Orangeriet)
Plantagen i Frescati har inget kafé men Bergianska trädgården ligger bredvid och där finner du Gamla Orangeriets kafé. Fantastisk miljö och att strosa omkring i trädgården är som balsam för själen.
Adress: Veit Wittrocks väg 2/7, Frescati
Plantagen hemsida
Gamla Orangeriet Hemsida
Gamla Orangeriet Facebook

Rosendals trädgård
Biodynamisk odling av grönsaker, frukt och blommor. Handla plantor och krukor. Självplock av blommor. Ta en fika under äppelträden och besök butikerna. Passa även på att strosa omkring i de vackra omgivningarna på Djurgården. 
Adress: Rosendalsvägen 38, Djurgården
Hemsida, Facebook

Slottsträdgården Ulriksdal
Kommentar:
”Trädgårdarnas trädgård”, här finns det mesta man kan tänka sig att köpa med sig hem till sin trädgård eller balkong. Detta är min favorit bland handelsträdgårdar. Självplock av blommor, grönsaker och äpplen. Fantastiskt bra lunchbuffé som jag varmt rekommenderar. Det finns två stycken kaféer, ett inomhus och ett utomhus (kaféet utomhus är endast öppet under den varmare årstiden).
Adress: Slottsträdgårdsvägen 8, Solna
Hemsida, Facebook

Trädgårdsmästeriet Steninge slott
Kommentar:
Steninge är en kulturskyddad stenladugård från 1870-talet, Stenladan innehåller restaurang och kafé, inrednings-, present- och trädgårdsbutiker. I trädgårdsmästeriet finner du blommor, plantor, träd, kransar och växter. Ta en fika i stenladan där restaurang Steninge Bruk håller till.
Adress: Steninge slottsväg 141, Märsta
Hemsida, Facebook

Tyresö handelsträdgård
Kommentar:
Butik, växthus, uteträdgård och plantskola i en fantastisk miljö vid den stora parken. Tyresö handelsträdgård har inget fik men i slottet bredvid ligger Borggårdscafeét. Här finns även en inredningsbutik och spa. I området ligger även café Notholmen dit du kommer genom att gå över bron till den närliggande ön och de har även musikkvällar hela sommaren. Att promenera från handelsträdgården till Notholmen tar max tio minuter och rekommenderas varmt. Hela parkområdet är rofyllt och ett populärt tillhåll för picknick och bad. Handelsträdgården i Tyresö tillhör mina absoluta favoriter tillsammans med Slottsträdgården Ulriksdal i Storstockholmsområdet.
Adress: Tyresö slott, Tyresö
Tyresö handelsträdgård hemsida
Tyresö handelsträdgård Facebook
Borggårdscafeét hemsida
Café Notholmen hemsida
Café Notholmen Facebook

Växtplats Nybyn
Kommentar:
I Roslagen finner du en härlig växtplats med blommor, örter och kryddor. Merparten av sortimentet dras upp från frön och sticklingar i egen odling som är KRAV-godkänd. Strosa runt i butiken och njut av en fika i kaféet.
Adress:
Nybybackens väg 33, Rimbo
Hemsida, Facebook

Zetas trädgård
Kommentar: En inspirationsträdgård där Zetas styrka är design och komposition, att jobba med det visuella och att vägleda och inspirera kunden. Allt bröd och bakverk i kaféet produceras hos Fabriques stenugnsbageri.
Adress: Blombacken 2, Segeltorp
Hemsida, Facebook

Åkersberga växtförsäljning
Kommentar:
Den stora anläggningen på 14 000 m2 rymmer utöver det breda sortimentet av buskar och blommor även en välsorterad presentbutik samt restaurang och kafé. Uppdelad i trädgårdsavdelning, säsongsavdelning och trädgårdsinredning.
Adress: Stora Säbyvägen 1, Åkersberga
Hemsida, Facebook

Ösmo plantshop
Kommentar:
Mängder av växter och en vacker visningsträdgård. Växthus, butik och kafé där det även serveras varma måltider.
Adress: Växtstigen 1, Ösmo
Hemsida, Facebook

Jag brukar uppdatera guiden en gång per år (senast 2022-05-26) så att den är någorlunda aktuell. Om jag mot all förmodan missat att lägga upp en handelsträdgård med kaféverksamhet så är du välkommen att tipsa mig. Fler guider hittar du här.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.