Handelsträdgårdar med kafé


Säsongen är i full gång bland Stockholms alla handelsträdgårdar och vi fyller nu våra trädgårdar och balkonger med vackra växter. Jag är en stor vän av handelsträdgårdar och älskar att strosa omkring i dessa härliga miljöer. Att sitta och fika i en handelsträdgård är rofyllt och i Stockholmsområdet finns det en hel del smultronställen att välja bland.

Jag har nu uppdaterat min guide med trädgårdar i Stockholm där man kan ta sig en fika. Om jag missat att lägga upp något ställe så är du välkommen att tipsa mig.

Brunnsviken trädgård & café
Är belägen i  hjärtat av Kungliga Ulriksdal och Ekoparken  i Solna. Fullt med växter till trädgård, altan eller balkong. Krukväxtersnittblommor och mängder av tillbehör i form av krukor, växtstöd , möbler, trädgårdsredskap, inredningsdetaljer. Självplock av blommor och grönsaker. Erbjuder lunch och fika.
Adress: Ulriksdalsvägen 2, Solna
Hemsida: Här
Facebook: Här

Gustavhill trädgård
Ute på de natursköna Mälaröarna ligger Gustavhill med drygt 10000m² växthus där de odlar blommande krukväxter. I caféet serveras bullar, muffins och andra bakverk.
Adress: Björkviksvägen 1, Färentuna
Info: Tillfälligt stoppat caféförsäljningen pga pandemin men går bra att köpa glass och dryck.
Hemsida: Här
Facebook: Här

Kullö trädgård
Handelsträdgård med sommarblommor, fruktträd, bärbuskar, prydnadsträd och buskar. Njut av en fika i trädgårdscaféet.
Adress: Värmeslingan 2, Vaxholm
Hemsida: Här

Norrby
En liten men vacker handelsträdgård med mysigt fik. Fröer och sättpotatis, säsongens blommor, frukt och bär samt kryddor och grönsaker. Trädgård, café och butik.
Adress: Vendelsövägen 50, Tyresö
Hemsida: Här
Facebook: Här

Norrlöts handelsträdgård
Handelsträdgård med café Stallet.
Adress: Norrlöts gård 1, Södertälje
Hemsida: Här
Facebook:
Här

Plantagen vid Bergianska trädgården (Gamla Orangeriet)Plantagen i Frescati har inget fik men Bergianska trädgården ligger ett par bullkast från Gamla Orangeriets café. Fantastisk miljö och att strosa omkring i trädgården är som balsam för själen.
Adress: Veit Wittrocks väg 2/7, Frescati
Plantagen hemsida: Här
Gamla Orangeriet Hemsida: Här
Gamla Orangeriet Facebook: Här

Rosendals trädgård
Biodynamisk odling av grönsaker, frukt och blommor. Handla plantor och krukor. Självplock. Ta en fika under äppelträden och besök butikerna. Passa även på att strosa omkring i omgivningarna på Djurgården. 
Adress: Rosendalsvägen 38, Djurgården
Hemsida: Här
Facebook: Här

Slottsträdgården Ulriksdal
Kommentar:
“Trädgårdarnas trädgård”, här finns det mesta man kan tänka sig att köpa med sig hem till sin trädgård eller balkong. Detta är min favorit bland handelsträdgårdar. Självplock av blommor, grönsaker och äpplen. Fantastiskt bra lunchbuffé som jag varmt rekommenderar.
Adress: Slottsträdgårdsvägen 8, Solna
Hemsida: Här
Facebook: Här

Trädgårdsmästeriet Steninge slott
Kommentar:
Steninge är en kulturskyddad stenladugård från 1870-talet, Stenladan innehåller restaurang och kafé, inrednings-, present- och trädgårdsbutiker. I trädgårdsmästeriet finner du blommor, plantor, träd, kransar och växter. Ta en fika i stenladan där restaurangen Steninge Bruk håller till.
Adress: Steninge slottsväg 141, Märsta
Hemsida: Här
Facebook: Här

Tyresö handelsträdgård
Kommentar:
Butik, växthus, uteträdgård och plantskola i en fantastisk miljö vid den stora parken. Tyresö handelsträdgård har inget fik men i slottet bredvid ligger Borggårdscafeét. Här finns även en inredningsbutik och spa. I området ligger även café Notholmen dit du kommer genom att gå över bron till den närliggande ön och de har även musikkvällar hela sommaren. Hela parkområdet är rofyllt och ett populärt tillhåll för picknick och bad. Rekommenderas varmt att strosa omkring i området och handelsträdgården är tillsammans med Ulriksdal mina absoluta favoriter i Stockholmsområdet.
Adress: Tyresö slott, Tyresö
Tyresö handelsträdgård hemsida: Här
Tyresö handelsträdgård Facebook: Här
Borggårdscafeét hemsida: Här
Café Notholmen hemsida: Här
Café Notholmen Facebook: Här

Växtplats Nybyn
Kommentar:
I Roslagen finner du en härlig växtplats med blommor, örter och kryddor. Merparten av sortimentet dras upp från frön och sticklingar i egen odling som är KRAV-godkänd. Strosa runt i butiken och njut av en fika i caféet.
Adress:
Nybybackens väg 33, Rimbo
Hemsida:
Här
Facebook:
Här

Zetas trädgård
Kommentar: En inspirationsträdgård där Zetas styrka är design och komposition, att jobba med det visuella och att vägleda och inspirera kunden. Trädgårdsfiket är okey, dock utan att glänsa och ganska dyrt.
Adress: Blombacken 2, Segeltorp
Hemsida: Här
Facebook: Här

Åkersberga växtförsäljning
Kommentar:
Den stora anläggningen rymmer utöver det breda sortimentet av buskar och blommor även en välsorterad presentbutik samt restaurang och café. Uppdelad i trädgårdsavdelning, säsongsavdelning och trädgårdsinredning. Riktigt mysigt fik.
Adress: Stora Säbyvägen 1, Åkersberga
Hemsida: Här
Facebook: Här

Älvsjö trädgård
Kommentar:
Älvsjö Trädgård står för hållbarhet. Försäljning av växter och trädgårdstillbehör och i kaféet bakas samtliga bakverk på plats med i huvudsak ekologiska råvaror.
Adress: Herr Göstas väg 16, Älvsjö
Hemsida: Här
Facebook: Här

Ösmo plantshop
Kommentar:
Mängder av växter och en vacker visningsträdgård. Växthus, butik och café där det även serveras varma måltider.
Adress: Växtstigen 1, Ösmo
Hemsida: Här
Facebook: Här

Jag brukar uppdatera guiden en gång per år (senast 2021-05-01) så att den är någorlunda aktuell. Om jag missat att lägga upp något ställe så är du välkommen att tipsa mig.
Foto: Robert Kwok

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.