I hängmattan med Daniel Frehde, Jeremiabageriet

I våras var jag och hälsade på hos Daniel Frehde som driver charmiga Jeremiabageriet i Örebro. Bageriet ligger i Wadköping som är ett kulturreservat i anslutning till Stadsparken vid Svartån. Här har man samlat gammal bebyggelse från Örebros centrala delar där de äldsta husen är från 1400- eller 1500-talet. Du finner massor av små härliga hantverksbutiker såsom antikviteter, design, smide, kläder, keramik och träslöjd. Det är ett perfekt utflyktsmål för stora som små med närliggande parkområde där barn och hundar kan springa av sig.

Daniel tog över driften 2008 och har sedan dess glatt örebroarna med härliga bröd och bakverk. Allt bakas på plats i den lilla produktionsdelen som finns och ingredienserna är av toppkvalité. Mjöl hämtas från Kullens kvarn i Glanshammar och äggen kommer från Berga gård i Fjugesta. Daniel kör även egen produktion av spannmål. Tillsammans med familjen Lööw på Storgården i Hidingsta odlar de eget Ölands lantvete vid Domarringen i Örebro. Här snackar vi verkligen från ax till limpa.

Vad skall du göra på semestern?
Jag ska för första gången sedan 2008 ha en ”riktig” semester på tre veckor. Det blir ett besök till orten Sämstad på västkusten hos damens föräldrar. En för kort sväng till Gotland med ett besök på Lilla Bjers bla samt den årliga och mycket trevliga släktträffen i Hjo.

Brukar du kunna koppla av helt från att baka under semestern eller ”fuskbakar” du?
Jag har inga problem att koppla av. Varje gång jag är borta lyfter sig alltid personalen. Jag bakar inget på min ledighet men däremot älskar jag att besöka olika fik. Själsö på Gotland är en riktig pärla.

Vilka bakverk och bröd är dina absoluta favoriter?
Jag är en humörmänniska men jag tackar inte nej till en chokladboll. Sen brukar jag ofta välja något som jag vet att dom anställda tycker är kul att göra. Välarbetade bakelser eller tarter.

Vad ville du bli när du var liten?
Jag ville bli kock men något sa mig att bakning passade bättre. Där kommer min personlighet till sin rätta. Nåt växer fram samtidigt som det måste vara lite struktur utan att hoppa över känslan för en bra produkt. Sen har jag alltid tyckt om att fika.

Vad inspirerar dig i livet?
Allt mellan himmel och jord. Yrkesmässigt tittar jag mycket på restauranger/kockar och framförallt det som serveras till kunderna. Jag gillar tävlingsmomentet så nu tittar jag mycket på hur vi kan lyfta verksamheten ytterligare. Det gör jag genom att besöka kollegor. Vi gör de bra men vi använder inte all kunskap och vilja som finns hos dom anställda.

Vi har kanske Sveriges mest maxade lokal så allt vi gör måste vara genomtänkt. På senare år har fler nya ansikten etablerat ställen med personlig nisch. Dessert & Choklad Stockholm var tidiga, likaså Magnus Johansson. Fosch och Frida Leijon har visat att man måste ta de till en ny nivå. Jag har säkert glömt någon men jag vet att det finns många fler.

Vad får dig att skratta?
Trevliga människor som delar med sig.

Vad har du för dold talang?
Jag är hyfsad på att åka skidor. Kör Vasaloppet med bara stakning och placerar mig bland dom 1000 första vilket motsvarar 36–37 min på 10 km löpning i kapacitet. Är även hyfsad på att laga mat och drömmer om att vara lika bra som Peter Jelksäter vid spisen.

Nämn tre saker du absolut inte kan vara utan.
Kärlek, sällskap, kaffe, svenska äpplen och korv med bröd, världens mest kungliga rätt. Jag har inte träffat nån som blir förbannad när man bjuder på korv😉

Har du några favoritplatser i landet som du gärna besöker?
Jag kommit på att jag gillar Gotland från norr till söder. Jag blir på något sätt befriad från vardagen när jag är där. Funäsdalsfjällen vill jag alltid återvända till när det är snö för där erbjuds det längdåkning i världsklass.

Vad är din favoritmaträtt?
Tråkigt svar men miljö, sällskap etc. Vällagad mat är dock viktigast.

Du bjuder på middag och skall imponera med en läcker efterrätt, vad bjuder du på?
Det som finns kvar i butiken efter stängning. Folk uppskattar allt man tar med sig.

Hur ser planerna ut för den närmsta tiden med bageriet?
Jag skulle vilja utveckla själva ytan mer. Dock har jag en hyresvärd som vägrar bygga ut trots att jag kan visa att min verksamhet verkligen höjer kvalitén i Wadköping där jag verkar för produkten och affärsidén är bra.

Sedan ett år tillbaka kan man sitta på övervåningen men jag skulle vilja ha större servering så jag kan puffa mer så det blir ett fik hela året. Nu är vi lite för beroende av vädret men jag tittar på lösningar så de ska bli bättre. Sen är det dags att skörda bageriets skörd av Ölands lantvete för fjärde året i rad. Det ska bli spännande att se hur blir i år. Kullens kvarn i Glanshammar maler men vi brukar vänta till efter jul innan dom första säckarna kommer till bageriet.

Har du några tips på mysiga favoritfik?
I regel alla som är med i White Guide. Artisan i Karlstad, Skeppshandeln i Köping. Mälarchocolaterie i Västerås. Fosch i Stockholm. Det finns många som levererar över hela landet vilket är bra för branschen. För en slät kopp är Kaffemästaren ett trevligt besök om man tycker om gott kaffe.

Ett ställe som lätt blir lite bortglömt ät Ritz i Sölvesborg. Dom har verkligen visat att man kan göra sin grej på ”landet”. Micke o Frida har koll på läget. Man ska heller inte underskatta alla små sommarfik som ploppar upp så här års.

Stort tack för din medverkan och ha en avkopplande sommar:)

Daniel Frehde
Ägare
Jeremiabageriet
Adress:
Bertil Waldèns gata, Wadköping/Örebro
Hemsida: Här
Facebook: Här
Instagram: Här

Tidigare publicerade gästinlägg ”I hängmattan med”
Liv Sandberg, Liv Sandberg Cake Art
Håkan Johansson, Bageri Brillo
Didrik Persson och Martin Westin, Bageri Leve
Daniel Roos, K-märkt patisserie & bageri
Per Klein, Lundbergs konditori
Frida Leijon, Leijon Stenugnsbageri och konditori
Carolina Viding, Park konditori
Anna Björlin Arvids, Lidingö Bröd & Pâtisserie
Veronica Mokrosinski, Valhallabageriet
Hanna Assarsdotter, Chocolatte
Magnus Johansson, Magnus Johansson Bageri & Konditori
Petrus Jakobsson, Bageri Petrus
Mattias Ljungberg, Tössebageriet och MR Cake
Karl Mattsson, Vallentuna stenugnsbageri
Maria Printz, Printz bageri
Daniel Lindeberg, Daniel Lindeberg Bageri & Konditori
Joel Lindqvist, Mat- & Chokladstudion
Sara Wennerström, Solhaga stenugnsbageri och Borgmästargården
Ronny Latva, RC Chocolat
Oscar Målevik, Haga Tårtcompani & Bageri

2016 års samtliga inlägg kan du läsa här

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.