I hängmattan med: Jesper Långström, Vete-Katten

När mina vänner som bor runt om i landet besöker Stockholm så vill de alltid gå och fika på anrika Vete-Katten. Det är något av en institution som attraherar både gammal som ung och turisterna vallfärdar bokstavligen dit. I vintras började Jesper Långström på Vete-Katten efter att tidigare bakat godsaker på konferensanläggningen Vår Gård i Saltsjöbaden. Jesper har hunnit med att knåda deg i över 30 år i sex olika länder, bland annat i Frankrike där han är utbildad. Om du är en flitig tv-tittare så har du säkerligen sett Jesper gästa Gomorron Sverige (varannan måndag), vilket han gjort i flera år.

Nu i veckan såg jag Elisabeth Johansson i Gomorron Sverige där hon bakade en rawfood-tårta med bland annat dadlar och casewnötter, toppad med kokossmakande raw-grädde och bär. Dessutom hann hon med att baka en raw-brownie med frosting (recepten finner du här). Vid sin sida hade Elisabeth sockerbagaren Jesper som tyckte att allt smakade bra. Socker eller inte socker i bakverk är upp till var och en att ha och som det heter, lagom är bäst. Jag tror på sunt förnuft.

13094145_980125665396791_6230447627250840258_n

Vad skall du göra på semestern?
Det blir till att sätta sig i hustruns röda lilla tyska cabriolet och sakta köra ner till Alsace vidare till Österrike och därifrån till Piemonte. Sedan långsamt resa tillbaka till det vackra Sverige. Och i vinter återvänder jag till mitt älskade Namibia för en utforskande roadtrip.

Är du en aktiv person under semestern eller ligger du mest och slappar? 
Både och, jag äter och dricker väldigt gott. Under den varma perioden på dagen tar jag det gärna lugnt. Men morgnar och kvällar blir det ofta ett flanerande och promenerande. I Alsace spelar jag gärna badminton med min bäste vän Pascal, han får hålla med fjäder och racket så kan jag skylla på det när han spöar upp mig.

Vilka böcker och tidningar planerar du att läsa?
Åh, min gode vän Marianne Rundström släpper sin bok i augusti och jag hoppas på att få läsa den i paddan. Även meteorologen Nils Holmqvist livsbejakande bok “Himlen är vackrast med lagom mycket moln” skall avnjutas. Jag har även fått tag på en gammal bok med titeln “Young Winston’s wars” som avhandlar herr Churchill unga år som krigskorrespondent 1897-1900. Jag följer både DN och Svenskan på paddan. Svt nyheters app håller mig perfekt och sakligt uppdaterad på nyheter.

Vilken musik kommer att spelas om och om igen under semestern? 
Leta på Spotify efter spellistan “Bortom mörkret” så får du svaret:)

Favoritbakverk under sommarhalvåret?
Glass, sorbet och glass igen.

Vad dricker du helst till ditt bakverk?
I Italien blir det garanterat en jäkla massa kaffe. Och i Alsace säger jag aldrig nej till en Vendange Tardive eller gärna en Sélection de Grains Nobles på någon av de fyra ädeldruvorna.

Vad är det mest annorlunda bakverk/dessert/bröd du någonsin ätit?
Det där med Sardelltryffel var väl inte så lyckat…Spanien.

Vilket bakverk/dessert/bröd får för lite uppmärksamhet enligt dig?
Frukost på Pain au chocolat är rejält underskattat. Självklart så är det inte så otroligt nyttigt trots att den innehåller en massa choklad. Men gott är det:)

Många fik tar fram olika varianter av sommarbakelser, vad har ni för variant i sommar?
Vi kör sommarbullar, hallonbullar och blåbärsbullar från bageriet och från kondis kommer det smultronbakelser och olika bärtarteletter.

Har du några tips på mysiga favoritfik?
Hemma där jag bor så finns Haga Tårtkompani snett över gatan. På söder går jag väldigt gärna till Petrus. Ett måste varje år är att stanna till på Olof Viktors i Glemmingebro där nestor Jan Hedh håller en vakande hand över verksamheten. Annars finns det mängder med otroligt duktiga kollegor runt om i landet där jag mer än gärna stannar till och njuter av deras bakverk.

Trevlig sommar:)

13230258_991187317623959_7737351597573453435_n

✲✲✲✲✲

IMG_0506

Jesper Långström
Produktionschef
Vete-Katten
Adress: Kungsgatan 55, Stockholm
E-post: Här
Hemsida: Här
Facebook: Här
Instagram: Här
Jesper Instagram: Här

Tidigare publicerade gästinlägg “I hängmattan med”
Daniel Roos, K-märkt patisserie & bageri
Josephine Eriksson, Wienercaféet
Heléne Johansson, Brunkebergs bageri, Brioche, Bread and Table
Ronny Latva, RC Chocolat
Magnus Johansson, Magnus Johansson Bageri & Konditori
Anicka Larsson, Handgjort Stockholm
Karin Lorin, Boställets vedugnsbageri
Monika Ahlberg, Thielska Galleriet café
Anders Oskarsson, Nilssons Konditori & Bageri
Daniel Lindeberg, Lindeberg Bageri & Konditori
Maria Grave, Margaretas Bröd & Bakverk
Mattias Wallmark, Lundbergs Konditori
My Feldt, Feldts Bröd & Konfekt
Oscar Målevik, Haga Tårtcompani & Bageri
Sara Aasum Hultberg, Hillenberg
Mia Öhrn
Mattias Ljungberg, Tössebageriet
Ellinor Isaksson, Chokladfabriken

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.