I hängmattan med Karl Söderlund, Bagaren & Bonden

I våras blev det två turer för mig ned till Skåne och båda gångerna hälsade jag på hos Karl Söderlund och Daniel Norén som driver Bagaren & Bonden. Det certifierade ekologiska hantverksbageriet startades upp i juni 2015 och ligger i området Värnhem i Malmö.

Deras främsta mål är att baka och sälja bra bröd och bakverk och med bra menar de först och främst bra för miljön och hälsan. De använder sig av ekologiska råvaror och svenska kulturspannmål som exempelvis Dalavete och Ölandsvete.

Förra året vann de guld när deras surdegsbröd på Ölandsvete från Vankiva kammade hem SM i Mathantverk i klassen surdegsbröd bakat på vete. Juryns omdöme löd:“Ett rustikt, jordnära bröd av 100 procent fullkorn av kultursorten Ölandsvete. Ett fantastiskt hantverk gör att mjölets inneboende aromer blommar ut. Det är magiskt hur mjöl, vatten och salt kan skapa så många smaker”.

Bagaren & Bonden är ett bra och gediget hantverksbageri som jag varmt rekommenderar dig att besöka.

Vad skall du göra på semestern?
Min semester är faktiskt redan slut men jag hade en riktigt härlig semester nu i juli och trots att alla andra verkar ha haft dåligt väder så hade jag det ganska perfekt tycker jag, massor av varma soliga dagar och några regniga precis som jag vill ha det. Jag hann med att komma bort från stan, träffa vänner och familj och bygga lite och hugga lite ved och lata mig och sånt härligt.

Brukar du kunna koppla av helt från att baka under semestern eller ”fuskbakar” du?
Oj, jag bakade nog ingenting denna sommar förutom pannkakor om det räknas. Jag har ingenting emot att baka hemma men det var ganska fullt upp med annat.

Vilka bakverk och bröd är dina absoluta favoriter?
Jag har inte så många favoriter utan tycker mycket om omväxling men i brödväg tycker jag om bröd som fått jäsa länge med minst hälften riktigt färskmalt fullkornsmjöl på något trevligt kulturspannmål. Naturligtvis utan kommersiell jäst. Sen är jag svag för våra havtornsbars på bageriet som är en lite kladdig havrekaka med havtorn, jordnötssmör och mörk choklad.

Vad ville du bli när du var liten?
Jag var ganska inne på att bli kock minns jag. Jag tyckte om att hålla på i köket och jag tyckte om mat. Jag växte upp på bondgård med en mamma som lagade mat från grunden och med massor av fina råvaror som bara fanns där som en självklarhet. Mina föräldrar hävdar att jag ville bli bagare också när jag var riktigt liten men det minns jag inte själv. Sen var jag ju egentligen bättre på teoretiska ämnen än praktiska i skolan så det blev att jag följde det spåret och blev civilingenjör i energisystem. Det är ju egentligen det jag är utbildad till och kanske det jag är mer än bagare. Som tur är har jag Daniel i bageriet.

Vad inspirerar dig i livet?
Människor som skapar och uträttar saker av andra drivkrafter än ekonomiska men med ekonomisk hållbarhet. Jag blir inte särskilt inspirerad av folk med massa pengar som investerar lite i något bra för att lätta samvetet eller så.

Vad får dig att skratta?
Oj, jag är inte så kräsen där utan skrattar åt ganska enkla saker. Det kan vara missförstånd eller roliga djur eller annat trams!

Vad har du för dold talang?
Är nog lite av en generalist men tror jag hade viss talang för matematik.

Nämn tre saker du absolut inte kan vara utan.
Fotboll (eller någon annan träning) är något som ger mig väldigt mycket. Sömn klarar jag mig väldigt dåligt utan vilket är lite av ett problem i det här yrket. Till sist väljer jag ekologisk kulturspannmål, av det kan man ju göra nästan all mat och dryck man behöver.

Har du några favoritplatser i landet som du gärna besöker?
Dalsland är där jag växte upp är väl kanske en sådan. Och min lilla stuga uppe i norra Skåne.

Vad är din favoritmaträtt?
För mig handlar nästan allt om sammanhang så mitt tråkiga svar blir vällagade, ekologiska och lokala råvaror i trevligt sällskap.

Du bjuder på middag och skall imponera med en läcker efterrätt, vad bjuder du på?
Svårt, det blir väldigt lite middagar som jag bjuder på men paj är gott såhär i sommartider. Och kanske någon god sprit!

Hur ser planerna ut för den närmsta tiden med bageriet?
Vi ska jobba på samma sätt och försöka växa både på höjden och bredden. Det vill säga utöka sortimentet och samtidigt locka fler kunder. Vi har ganska mycket planer som känns väldigt roliga! Naturligtvis handlar det om att fortsätta knyta band till de ekologiska bönder vi har i närheten och jobba med vad de kan ge oss.

Har du några tips på mysiga favoritfik?
Upperud 9:9 i Dalsland är ett litet hotell med sommarcafé som är en riktig pärla!

Stort tack för din medverkan och ha en avkopplande sommar:)

Karl Söderlund
Delägare
Bagaren & Bonden
Adress:
Hermansgatan 3, Malmö
Hemsida: Här
Facebook: Här
Instagram: Här

Tidigare publicerade gästinlägg ”I hängmattan med”
Gustav Fagerman, Artisan Bread
Stefan Berg, Lillebrors bageri
Damien Foschiatti, Fosch Artisan Pâtisserie
Robin Delselius, Robin Delselius Bageri
Jarl Tungelstedt, Enskedeparkens bageri
Johanna Ljungsberg, Conditori Nordpolen
Daniel Frehde, Jeremiabageriet
Liv Sandberg, Liv Sandberg Cake Art
Håkan Johansson, Bageri Brillo
Didrik Persson och Martin Westin, Bageri Leve
Daniel Roos, K-märkt patisserie & bageri
Per Klein, Lundbergs konditori
Frida Leijon, Leijon Stenugnsbageri och konditori
Carolina Viding, Park konditori
Anna Björlin Arvids, Lidingö Bröd & Pâtisserie
Veronica Mokrosinski, Valhallabageriet
Hanna Assarsdotter, Chocolatte
Magnus Johansson, Magnus Johansson Bageri & Konditori
Petrus Jakobsson, Bageri Petrus
Mattias Ljungberg, Tössebageriet och MR Cake
Karl Mattsson, Vallentuna stenugnsbageri
Maria Printz, Printz bageri
Daniel Lindeberg, Daniel Lindeberg Bageri & Konditori
Joel Lindqvist, Mat- & Chokladstudion
Sara Wennerström, Solhaga stenugnsbageri och Borgmästargården
Ronny Latva, RC Chocolat
Oscar Målevik, Haga Tårtcompani & Bageri

2016 års samtliga inlägg kan du läsa här

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.