I hängmattan med Mattias Ljungberg, Tössebageriet och MR Cake

För alla fikasugna väntas en spännande höst då Mattias Ljungberg och Roy Fares öppnar MR Cake i Stockholm. Mattias som drivit Tössebageriet ända sedan 1996 kommer fortsätta att driva”Tösse” parallellt med MR Cake.

Jag har haft äran att träffa Mattias ett flertal gånger och det som slår mig vid våra möten är hans ödmjukhet och att han alltid tar sig tid. Läs om Mattias semesterplaner samt om det kommande projektet med Roy.

Vad skall du göra på semestern?
Det blir semester ute i vår sommarstuga i Stockholms skärgård. Sverige är som bäst på sommarn tycker jag och då är det synd att sticka utomlands. Dessutom måste jag vara beredd på att åka in till stan med ganska kort varsel då Roy Fares och jag håller på med byggandet av MR Cake som öppnar i början av september.

Appropå MR Cake så är det säkerligen många som är supernyfikna på ert nya ställe. Vad kan vi fikaälskare förvänta oss i höst?
En kort beskrivning av MR Cake är ”där amerikansk cafékultur möter svensk fika with a twist”. Vi kommer servera cakes, dougnuts, cupcakes mm, men vi kommer inte va rädda för att slänga in tex kanelbullar och croissanter etc, givetvis i våran tappning. Så med andra ord så kommer vi baka det vi känner för och tror våra kunder kommer finna spännande och gott. Sortiment är noga komponerat och testat och de som känner Roy och mig vet att det inte kommer bli ogenomtänkt. Vi kommer inte försöka krångla till det, folkligt har varit ett av de viktigaste ledorden och då är igenkänningsfaktorn viktig.

MR Cake kommer ha 60–70 platser och en stor uteservering på sommaren. Miljön kommer vara varm och välkomnande, det kan låta motsägelsefullt när jag säger att lokalen har mycket inslag av betong och stål, men vi har försökt att möta upp det med trä, färg och textilier som ändå känns omfamnade. Lokalen är belägen i gamla arkitekturhögskolan nu mera kallad A-house, byggnaden har en mycket speciell arkitektur och det har vi fått viss inspiration ifrån och tagit in en hel del detaljer ifrån.

Bageriet, konditoriet och köket kommer våra kunder ha full visuell insyn i genom ett stort glasparti. Nu för tiden är vårt yrke inget man gömmer undan i en källare och det har vi tagit fasta på. Vi kommer till en början vara ca 14 anställda utöver Roy och mig. 3 bagare, 3 konditorer, 3 kallskänkor och ca 5 fastanställda i butiken. Den som är nyfiken kan hänga på låset vid Rådmansgatan 12 den 8 september för då slår vi upp dörrarna. Välkomna!

Brukar du kunna koppla av helt från att baka under semestern eller ”fuskbakar” du?
Det är inga som helst problem, jag har svårt att ta mig för att baka hemma över lag. Men en hel del desserter och efterrätter blir det tilllagat ändå. #jagfuskbakaraldrig😉

Vilka bakverk och bröd är dina absoluta favoriter?
Jag är oerhört svag för glass, det kanske inte räknas som ett bakverk men det tillhör i varje fall yrket. Det finns bara en sak som är godare än glass, och det är glass med vispad grädde😛😛😛Det pendlar ofta vad som är favorit för mig för stunden, just nu är det cheesecake och donuts som jag provar väldigt mycket. Donuts gillar jag för att de är kung av allt friterat, pommes frites får ursäkta. Cheesecake gillar jag för det har en så markant annorlunda smak jämfört med andra bakelser och bakverk och en härlig krämighet om den är bakad på rätt sätt. Roy gjorde en cheesecake här om dagen med dulce de leche och flingsalt, it was to die for.

Vad ville du bli när du var liten?
Jag kom ihåg att jag gick runt och sa att jag skulle bli ingenjör, det va nog för att farfar va just det. Hade någon dröm om att bli DJ också men med tanke på att jag är sanslöst omusikalisk och en del tycker jag har lite konstig musiksmak, kanske det va bra att jag valde konditor- och bagar yrket ändå. Det va nog för att jag gillade att lyssna på musik väldigt mycket som jag ville bli DJ.

Vad inspirerar dig i livet?
Andras driv, när jag möter någon som har ett härligt mål och mission har jag väldigt lätt att haka på och bli inspirerad. Hittar jag ingen som har det för stunden brukar jag va ganska duktig på att driva på själv men det är oftast roligare om man är flera.

Vad får dig att skratta?
Absolut mina barn och vi skrattar ofta och mycket. Även mina bagare får mig att skratta, kanske för att dom är som barn ibland. Humornivån är stundtals superlåg på Tössebageriet till konditorernas förtret. Konditorerna är inte lika begeistrade i fyrtiotalisthumor och ordvitsar som bagarna och jag😖Men i slutändan tror jag att alla tycker att vi har en väldigt trevlig stämning på vår arbetsplats.

Vad har du för dold talang?
Jag vet inte om den är så dold men jag är ganska grym på att snickra fast jag inte jobbar med det, kan bero på att det va det jag utbildade mig till innan jag blev konditor. Jag har varit simmare en gång i tiden, ja faktiskt hela min uppväxt fram till jag blev 19. Jag va ingen stjärna direkt men jag brukar stoltsera med att jag slagit Lars Frölander på 100 meter fjärilsim. Att han va lite krasslig och att jag gjorde mitt livs lopp den dagen brukar jag inte tala om😂

Nämn tre saker du absolut inte kan vara utan.
Min familj, kaffe och bröd.

Har du några favoritplatser i landet som du gärna besöker?
Aspö vårt lantställe i Stockholms södra skärgård. Där är jag i princip uppvuxen på somrarna och där finner jag ro. Göteborg gillar jag att besöka för att staden har en härlig puls och människorna där har en vänlig attityd och för att dom tror att vi Stockholmare blir stötta över att de kallar det Sveriges framsida #ganskagulligt

Vad är din favoritmaträtt?
Det som sitter kvar från när man va liten är mammas makaronlåda med skirat smör. Rårakor med löjrom och klassiska tillbehör har jag också många matminnen ifrån. Allt från Rolfs kök till min egen restaurang jag hade till när man har vänner hemma på besök. Det är en rätt som jag faktiskt kan sluta ögonen till och bara njuta.

Du bjuder på middag och skall imponera med en läcker efterrätt, vad bjuder du på?
Jag brukar ofta sno mina konditorers halva mise en place och servera det med en schysst glass, crumble och bär i ett ordnat kaos. Det överdådiga, busiga och konditorernas dekorer brukar imponera på middagsgästerna.

Har du några tips på mysiga favoritfik?
Är man i Stockholm bör man besöka Lillebrors bageri på  Rörstrandsgatan, inte bara för det är nytt och hett utan för Stefan och hans teams sköna avslappnade stil och inte minst för de sagolika krämbullarna. Vidare begår jag väl tjänstefel om jag inte slår ett slag för MR Cake som öppnar på Rådmansgatan 12, det kommer bli något ut över det vanliga vill jag lova. Vi ses där och trevlig sommar.

Stort tack för din medverkan och ha en avkopplande sommar:)

Mattias Ljungberg
Ägare
Tössebageriet
Adress:
Karlavägen 77, Stockholm
Hemsida: Här
Facebook: Här
Instagram: Här
Mattias Instagram: Här

Tidigare publicerade gästinlägg ”I hängmattan med”
Karl Mattsson, Vallentuna stenugnsbageri
Maria Printz, Printz bageri
Daniel Lindeberg, Daniel Lindeberg Bageri & Konditori
Joel Lindqvist, Mat- & Chokladstudion
Sara Wennerström, Solhaga stenugnsbageri och Borgmästargården
Ronny Latva, RC Chocolat
Oscar Målevik, Haga Tårtcompani & Bageri

2016 års samtliga inlägg kan du läsa här

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.