I hängmattan med Per Klein, Lundbergs konditori

Ett riktigt mysigt fik är Lundbergs i Gröndal som grundades 1946 av Kurt Lundberg. 1972 övertogs verksamheten av Helmer Axelsson, Ove Holmgren och Anita Axelsson och 1999 tog Jan-Erik Pettersson och Torbjörn Jernström över stafettpinnen. 2013 klev Per Klein och Mattias Wallmark in som ägare och de har sedan dess erbjudit Gröndalsborna läckra bakverk och bröd.

Per är en rutinerad konditor som varit med länge och han var medlem i svenska kocklandslaget mellan 2005–2008 och han har även hunnit med att vinna tävlingen Årets Konditor 2003. Sedan i våras erbjuder Lundbergs även egentillverkad glass så passa på att bege dig till mysiga Gröndal för en gofika.

Vad skall du göra på semestern?
På semestern ska jag hinna med mycket. Dels blir det projekt hemma med vårt hus och så blir det också sol och bad i Italien i Abruzzoregionen med familjen. Sen blir det bilturné söderut till vackra Skåne.

Brukar du kunna koppla av helt från att baka under semestern eller ”fuskbakar” du?
Jag bakar enklare sockerkakor med mina killar, men sen blir det mycket fikabesök för att jag gillar det och kanske upptäcker nåt nytt.

Vilka bakverk och bröd är dina absoluta favoriter? 
Jag gillar bullar bäst och jag tycker Daniel Lindeberg gör fantastiska variationer. Inom bröd gillar jag vitt bröd med smör och ost även om jag vet att jag borde äta ”nyttigare” varianter!

Vad ville du bli när du var liten?
Jag har alltid varit fascinerad över vårt fantastiska yrke och när jag växte upp bodde jag granne med en konditor som gjorde otroliga kreationer i pepparkaksdeg varje jul. Jag kommer från ett hem där vi alltid har lagat mycket mat, bakat en massa och tagit till vara på råvarorna så det kommer naturligt för mig.

Vad inspirerar dig i livet?
Oj, vilken stor fråga. I jobbet är alla duktiga kollegor som jag fått jobba med genom åren den största inspirationen.

Vad får dig att skratta?
Min kompanjon Mattias Wallmark har alltid väldigt roliga anekdoter som jag skrattar gott åt! Storyn när Tilde de Paula ”limmade” på honom skrattar jag högt åt varje gång.

Vad har du för dold talang? 
Matlagning har alltid intresserat mig mycket. Jag har haft tanken på att ställa upp i Årets kock och bli den förste att ta hem både Årets Konditor och Årets Kock!

Nämn tre saker du absolut inte kan vara utan.
Familjen, jobbet och min kudde! Frågar du familjen tycker de nog att min främsta talang är att sova.

Har du några favoritplatser i landet som du gärna besöker?
Skåne! Det har så mycket att erbjuda. Alla delar av Skåne är så olika och erbjuder olika saker, men alltid med maten i fokus. På senare år har jag även lärt mig att älska svenska fjällen. Att vara ute i naturen hela dagen tillsammans med familjen och komma hem lagom trött på kvällen för att laga en god middag är så härligt.

Vad är din favoritmaträtt?
Entrecote med tomatsallad, pommes och bea. Den rätten har allt och tillsammans med en god Côte du rhône blir kvällen topp!

Du bjuder på middag och skall imponera med en läcker efterrätt, vad bjuder du på?
Karamelliserade päron, crumble, gräddfil, saltrostade mandlar och vaniljglass! En dessert vars kombination smälter ihop fantastiskt bra!

Har du några tips på mysiga favoritfik?
Har faktiskt ingen favorit, men jag gillar att testa nya ställen och komma till klassiska konditorier. I sommar ska jag definitivt testa Duvanders sommarcafé i Åhus.

Stort tack för din medverkan och ha en avkopplande sommar:)

Per Klein
Delägare
Lundbergs konditori
Adress:
Sjöbjörnsvägen 2, Gröndal/Stockholm
Hemsida: Här
Facebook: Här
Instagram: Här
Per Instagram: Här

Tidigare publicerade gästinlägg ”I hängmattan med”
Frida Leijon, Leijon Stenugnsbageri och konditori
Carolina Viding, Park konditori
Anna Björlin Arvids, Lidingö Bröd & Pâtisserie
Veronica Mokrosinski, Valhallabageriet
Hanna Assarsdotter, Chocolatte
Magnus Johansson, Magnus Johansson Bageri & Konditori
Petrus Jakobsson, Bageri Petrus
Mattias Ljungberg, Tössebageriet och MR Cake
Karl Mattsson, Vallentuna stenugnsbageri
Maria Printz, Printz bageri
Daniel Lindeberg, Daniel Lindeberg Bageri & Konditori
Joel Lindqvist, Mat- & Chokladstudion
Sara Wennerström, Solhaga stenugnsbageri och Borgmästargården
Ronny Latva, RC Chocolat
Oscar Målevik, Haga Tårtcompani & Bageri

2016 års samtliga inlägg kan du läsa här

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.