Här är årets nomineringar – White Guide Café

För en vecka sedan presenterade White Guide Café de 351 caféer som tar plats i årets prestigefulla guide. Guiden lanseras med kalas den 8 maj i Eric Ericsonhallen i Stockholm som är en vacker konsertlokal inrymd i före detta Skeppsholmskyrkan. På eftermiddagen avslöjas de bästa caféerna inom följande åtta kategorier:

Årets Bästa Café
Avslöjas den 8 maj

Årets Konditori
• Fosch Artisan Pâtisserie, Stockholm
• Güntherska Hovkonditori & Schweizeri, Uppsala
• Nilssons Konditori, Oskarshamn
• R C Chocolat, Sigtuna
• Vete-Katten, Stockholm
Robbans bästa kommentar: Du som följer mig känner till att jag tokhyllat Fosch ända sedan de slog upp portarna i juni 2016. De är grymt bra och har fantastiska franska bakverk med svensk touch. De har redan från start valt att konceptuera verksamheten och är även duktiga på att använda sociala medier. Det som de kan bli vassare på enligt mig är inom kaffe och te. Övriga är givetvis också superduktiga men jag håller tummarna för Fosch. Jag har dessvärre ej haft förmånen att hälsa på Anders Oskarsson i Oskarshamn så jag kan ej bedöma Nilssons konditori.

Årets Kaffebar
Alkemisten – kaffebar & kafé, Göteborg
• Budhas Kafferosteri, Lycksele
• Drop Coffee Roasters, Stockholm
• Kale’i Kaffe & mat, Göteborg
• Solde Kaffebar, Malmö
Robbans bästa kommentar: Riktigt svårt då jag tycker det är jämnt skägg mellan ett par stycken. Kale’i vann förra året så kanske är det dags för Alkemisten eller Solde! Budhas har jag dessvärre aldrig besökt.

Årets Hållbara Café
•  Gunnebo Kaffehus och Krog, Mölndal
•  Hornuddens ekocafé, Strängnäs
•  Mormors Stenugnsbageri & Kaffestuga, Färjestaden
•  Nolbygårds Ekobageri & Kafé, Alingsås
•  StrandNära EkoCafé, Mörbylånga
Robbans bästa kommentar: Min favorit är fjolårets segrare, Hornuddens ekocafe, men jag tror inte de vinner två år i rad så min röst går till Gunnebo kaffehus. Jag anser att dessa två är i en klass för sig inom denna kategori.

Årets Stjärnskott
• Borgmästargården, Falkenberg
• Fosch Artisan Pâtisserie, Stockholm
• Mat- & Chokladstudion, Malmö
• OmnOmnOmn Chocolaterie, Stockholm
• Simons Rosteri & Bageri, Linköping
Robbans bästa kommentar: Här tror jag det står mellan Fosch, Simons och Borgmästargården. Jag besökte Borgmästargården förra veckan och träffade då ägaren Sara Wennerström som även driver framgångsrika och hyllade Solhaga Stenugnsbageri i Slöinge. Borgmästargården är ett fantastiskt fint fik som håller mycket hög klass. Simons har jag också tokhyllat och på bloggen skrivit att de inom två år kommer ro hem ett flertal utnämningar (de har redan korats till Årets Stjärnskott på Handelsgalan i Linköping 2017 och då har Simons bara haft öppet sedan slutet på november förra året). Syskonen driver framgångsrika Pascal i Stockholm och enligt mig är Simons ännu vassare då de bakar allt själva, driver ett rosteri samt huserar i en kulturhistorisk byggnad från början av 1700-talet. Vinner de inte i år så kommer de garanterat att vinna framöver. Tro mig.

Årets Fikaställe
• Enskedeparkens bageri, Enskede
• Café Gula Huset, Visby
• Mellqvist Kaffebar, Stockholm
• Olof Viktors bageri och café, Glemmingebro
• Taxinge Slottscafé, Nykvarn
Robbans bästa kommentar: Jag har ej besökt Olof Viktors och Gula Huset så de kan jag ej bedöma. Bland de övriga skulle jag ge min röst till Enskedeparkens bageri för bra bakverk och mysig miljö vid kolonilotterna. Mitt förbehåll är att de varit lite ojämna i kvalité sedan förra sommaren, vilket fler än jag noterat. Mellqvist har schysst kaffe och bullarna har jag för mig att de hämtar från Valhallabageriet. Dock kan miljön vara hög och stimmig, speciellt på helgerna.

Årets Värt En Resa
• Esters café, Långserud
• Hellmanska gården, Nykvarn
• Sivans Café och butik i Baljered, St Levene
• Mandelmanns trädgårdar, Simrishamn
• Vismarlövs Café och Bagarstuga, Klågerup
Robbans bästa kommentar: Här har jag dålig koll. Jag tror White Guide menar Hellmanska i Nyköpings centrum (och ej Nykvarn) för de har jag besökt ett flertal gånger, senast i februari/mars i år. Mandelmanns är väl på ”allas” läppar och det är väl knappast en vild gissning att folk kommer att vallfärda till deras ställe i sommar/höst. Skulle de vinna denna kategori så lär det knappast bli mindre uppståndelse!

Årets Bageri
Bageri Petrus, Stockholm
• Byvägen 35, Sankt Olof
• Magnus Johanssons Bageri & Konditori, Stockholm
• Skeppshandelns Stenugnsbageri, Köping
• Söderberg & Sara Stenugnsbageri, Ystad
Robbans bästa kommentar: I denna kategori har jag redan hört ett flertal personer som har åsikter då det saknas flera ”givna” bagerier. Petrus vann förra året och är enligt mig favorit även i år. Jag ännu ej besökt Skeppshandelns stenugnsbageri i Köping, vilket jag kommer att göra idag.

Sent på eftermiddagen den 8 maj vet vi vilka som är vinnare i respektive kategori.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.