Här är Sveriges bästa macka

Igår avgjordes Mack-SM på Sthlm Food & Wine och den som strålade allra mest var Mikaela Fischerström från Haga Tårtcompani & Bageri i Stockholm.

Surdegsmackan Mack-Gyve bestod utav ett dagsgammalt surdegsbröd bakat med fullkorn, rivet rödbets- och morotsskal samt lingon, toppad med morotshummus, råpanerad rödbeta, blastsallad och lingongrette.

Juryns motivering löd enligt följande: Årets vinnarmacka har en ambition att ta såväl tävlingen som hela vår värld in i framtiden. Det andra kastar i papperskorgen lyckas årets mackskapare omvandla till en riktig smaksensation.

Mackan flörtar inte bara med årets jury utan också med framtida generationer. Ett zero-waste-tänk gör årets vinnare i Mack SM till en riktig hjälte och en enhällig jury har enats om en ljusare framtid.

1. Mikaela Fischerström – Haga Tårtcompani & Bageri, Stockholm
2. Viktor Lind – Scandwich, Malmö
3. Tomas Persson – RoslagsBageriet, Norrtälje

Delad fjärdeplats
Erica Andersson
Möllers Bageri & Konditori, Ystad
Jeanette Ekerås – Mormor Bättys Kringlor, Vårgårda
Emma Laiti – Matbar, Deli och Bageri, Luleå
Ronja Sander – Malmborgs Konditori, Jönköping
Lilian Sagerfors – Ekenäs Hantverksbageri, Kalmar

Finalen av Mack-SM hölls i år för sextonde året. Under finaldagen hade varje finalist 45 minuter på sig att skapa sin macka i 20 stycken exemplar. Jury granskade smak, estetik, innovation och hygien. Även den ekonomiska aspekten var ett kriterium så kalkylen var att skapa en prisvärd macka.

Juryn
Gabriel Di Grado, 
Spånga Konditori samt Bullar & Bröd
Sandra Lindbom, Kopparlundens bageri
Jesper Långström, utbildningsansvarig på Sveriges bagare & konditorer
Liselott Svensson, bageri Rosetten
Gustav Fagerman, Artisan Bread
Yohan von Engelhardt Volle, KåKå

Tävlingen arrangerades av  branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer
Foto: Haga Tårtcompani & Bageri

✶✶✶

Recept på finalmackorna 2018

Erica Andersson, Möllers Bageri & Konditori i Ystad.”Gimmechurri!”
Jeanette Ekerås, Mormor Bättys Kringlor i Vårgårda ”Amore”
Emma Laiti, Hemmagastronomi i Luleå. ”Renklämma 2.0 med twist”
Viktor Lind, Scandwich i Malmö. ”Macka Beta Best”
Ronja Sander, Malmborgs Konditori i Jönköping. ”Orange is the new good!”
Lilian Sagerfors, Ekenäs Hantverksbageri. ”Gutt Tugg!”
Tomas Persson, RoslagsBageriet i Norrtälje.
”SmakExplosion”
Mikaela Fischerström, Haga Tårtcompani & Bageri i Stockholm. ”Mack-Gyver”

Recept på finalmackorna 2017

Sandra Lindbom, Kopparlundens Bageri. Tävlade med mackan ”Local Hero
Maria Nyström, Haga Tårtcompani & Bageri. Tävlade med mackan ”DuraBilly
Tomas Persson, RoslagsBageriet. Tävlade med mackan ”Hickory-drömmar
Emma Olofsson Persson, Nya Conditoriet. Tävlade med mackan ”Åhusklämman
Felix Wedman, Nya Konditoriet i Umeå. Tävlade med mackan ”Skogstokig
Jeanette Stegman, Fahlmans Konditori. Tävlade med mackan ”Dansk klassiker 2.0
Kajsa Brandt, Bernards Konditori. Tävlade med mackan ”Beetbox
Erica Andersson, Möllers Bageri & Konditori. Tävlade med mackan ”Till havs

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.