Här är Sveriges bästa macka

Idag avgjordes Mack-SM på Sthlm Food & Wine och den som strålade allra mest var Sandra Lindblom från Kopparlundens bageri i Västerås för det var hon som tillverkade den bästa mackan. Mackan är gjord på honungsbröd och toppad med äppelcoleslaw, friterad grönkål och picklade hallon. Receptet finner du längre ned.

Juryns motivering löd enligt följande: ”Mjukt, krämigt, hårt, sött, syrligt och salt i en och samma macka låter som en omöjlighet. Årets vinnare har lyckats kombinera en mängd intryck för både smaklökar och ögon till en imponerande helhet som får juryn att jubla. Vinnaren i Mack-SM 2017 går från att vara en lokal mack-hjälte till att inspirera hela Sverige. Grattis Sandra Lindbom med mackan Local hero!”.

Glada medaljörerna Tomas Persson, Sandra Lindblom och Maria Nyström

1. Sandra Lindbom – kock på Kopparlundens Bageri i Västerås
2. Maria Nyström – butikschef på Haga Tårtcompani & Bageri i Stockholm
3. Tomas Persson – bagare och konditor på RoslagsBageriet i Norrtälje

Delad fjärdeplats
Emma Olofsson Persson
– konditor på familjekonditoriet Nya Conditoriet i Åhus
Felix Wedman – kökschef på Nya Konditoriet i Umeå
Jeanette Stegman – kallskänka på Fahlmans Konditori
Kajsa Brandt – kallskänka och butikssäljare på Bernards Konditori i Jönköping
Erica Andersson – butikschef och kallskänka på Möllers Bageri & Konditori

Recept på finalmackorna 2017
Sandra Lindbom, Kopparlundens Bageri. Tävlade med mackan ”Local Hero
Maria Nyström, Haga Tårtcompani & Bageri. Tävlade med mackan ”DuraBilly
Tomas Persson, RoslagsBageriet. Tävlade med mackan ”Hickory-drömmar
Emma Olofsson Persson, Nya Conditoriet. Tävlade med mackan ”Åhusklämman
Felix Wedman, Nya Konditoriet i Umeå. Tävlade med mackan ”Skogstokig
Jeanette Stegman, Fahlmans Konditori. Tävlade med mackan ”Dansk klassiker 2.0
Kajsa Brandt, Bernards Konditori. Tävlade med mackan ”Beetbox
Erica Andersson, Möllers Bageri & Konditori. Tävlade med mackan ”Till havs

Finalen av Mack-SM hölls i år för femtonde året. Under finaldagen hade varje finalist 45 minuter på sig att skapa sin macka i 20 stycken exemplar. Allt skapades på plats, förutom brödet som finalisterna fick baka i förväg.

I juryns bedömning av finalisternas mackor såg de särskilt till smaken, utseendet och hur nyskapande mackan är. Mackan ska även inspirera branschen och ska kunna säljas på ett konditori eller bageri, vilket kräver att både produktval och åtgång måste vara genomtänkt. Bakom tävlingen står branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer.

Juryn
Nina Johansson, Ninas konditori
Frida Lundh, vinnare av Mack-SM 2016
Ått Padtum Söderström, vinnare av Årets Bagare 2017
Jesper Långström, utbildningsansvarig på Sveriges bagare & konditorer
Gabriella Strömberg, KåKå
Anna K Sjögren, kostvetare och frilansskribent

Foto: Sveriges bagare och konditorer.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.