Det här med hetvägg, är det någon som fattar grejen med det? Ta en stor bulle, full med mandelmassa och grädde och därefter dränka den stackars semlan i varm mjölk. Varför?
Traditionen med hetvägg sträcker sig tillbaka till 1400-talet och 1500-talets Tyskland där man innan själva bakningen kokade degen i salt vatten. Därefter bakades bullarna med kummin som krydda och så formades de som ett kors eller kilform. Det är också från den här kilformen som ordet hetvägg kommer, ett lån från tyskans Heissewecken som betyder varma kilar.
När man åt dem gröpte man ur bullen och blandade det urgröpta brödet med smör. Blandningen kokades och lades tillbaka i bullen. Rika konnässörer kryddade Heisswecken med kanel, och det var vanligt att man serverade de varma bullarna i en djup tallrik eller skål, övergjutna med varm mjölk.
I Sverige började hetväggen sin långsamma vandring upp genom landet på 1600-talet och fick starkast fäste där det odlades vete då vetemjöl då det var en viktig ingrediens. På 1700-talet blev hetväggen populär i Mälardalen och i och med att det nu var billigare med socker började en del lägga socker i smörmassan och även blanda ned kanel. Även mandel blev mer allmänt som då stöttes eller maldes ned i bullens inkråm.
Nu började äve bullarnas form ändras, de blev större och började sakteligen ta den form vi känner igen idag. Först i början på 1900-talet hittade hetväggen upp till Norrland och runt 1930 började den vispade grädden bli vanlig i semlan.